Πρώτη ματιά στο ιδιοσυγκρασιακό “Μπέλ Ρέϋ”

Ένα στιλάτο "σνακ μπαρ" (η έμφαση στο μπαρ) μόλις άνοιξε σε ένα πρών συνεργείο, όπως μαρτυρά και η ταμπέλα γνωστής μάρκας... λιπαντικών!

 
DSC_3096

Η μπάρα καταλαμβάνει ολόκληρο τον τοίχο στο βάθος του Μπελ Ρεϋ.

Μας αρέσουν οι παλιές επιγραφές που αφηγούνται την ιστορία μιας γειτονιάς. Στο Παρίσι, μπορείς να δεις μπουτίκ με προχωρημένα ρούχα μέσα σε παλιό χασάπικο με μια τσίγκινη γουρουνοκεφαλή να σε καλωσορίζει. Στην Αθήνα, μέχρι πρόσφατα οι μνήμες των καταστημάτων χάνονταν εν μία νυκτί, καθώς έκλειναν ιστορικά στέκια και άνοιγαν στη θέση τους αλυσίδες καφέ και κατεψυγμένων μάφινς (Παρ’ όλα αυτά, οι θαμώνες συνεχίζουν να αποκαλούν τα κλασικά στέκια με το παλιό τους όνομα).

Τώρα η πρακτική αλλάζει, με πρόσφατο παράδειγμα το ιστορικό “Flower” στην πλατεία Μαβίλη, το οποίο άνοιξε ξανά ως πιτσαρία, αλλά διατηρεί την καλτ ταμπέλα που αναγνωρίζουν δύο γενιές Αθηναίων. Ανυπομονούμε ειλικρινώς να καλωσορίσουμε και ένα σοφιστικέ σούσι μπαρ που θα κρατήσει την ταμπέλα “Ουζερί ο Λάκης”.

DSC_3087

Η ταμπέλα απέξω μαρτυρά ότι εδώ υπήρχε σταθμός αυτοκινήτων για “πλύσιμο – λίπανση”.

Απ’ έξω, η ταμπέλα γράφει “Bel Ray”, με το οικείο σήμα των ομώνυμων λιπαντικών: “Το μαγαζί ήταν πλυντήριο – λιπαντήριο αυτοκινήτων”.

Στο Κουκάκι, που είναι της μόδας κι ελπίζουμε να μη γίνει Άνω Πετράλωνα, μόλις άνοιξε ένα ευρύχωρο μπαρ σε μαγαζί γωνία, λίγο πιο κάτω από τις σούβλες του Καλύβα, στο τέρμα του φιλόξενου πεζόδρομου της Γεωργίου Ολυμπίου. Απ’ έξω, η ταμπέλα γράφει “Bel Ray”, με το οικείο σήμα των ομώνυμων λιπαντικών: Το μαγαζί ήταν πλυντήριο-λιπαντήριο αυτοκινήτων. Η ταμπέλα θα παραμείνει, όμως το μαγαζί λέγεται πλέον “Μπελ Ρέϋ” -το ανάποδο του greeklish- γιατί είναι πιο κουλ.

DSC_3090

Το Bel Ray αυτοαποκαλείται σνακ μπαρ, όπως ίσχυε παλιά για όλα τα μπαρ (που δεν ήταν καφέ-μπαρ), προτού μεγαλοπιαστούν.

Το όνομα αυτό έχει μια υπόσχεση, σαν ταινία μικρού μήκους με skateάδες, κάποτε στο Venice Beach. Ή μπορεί να είμαι επηρεασμένος από τη Λάνα ντελ Ρέι. Πάντως η διακόσμηση είναι ανακουφιστικά απλή και -προσοχή (εκνευριστική λέξη)- μίνιμαλ με λευκές καρέκλες “σχολικής τάξης” και ’50s τραπεζάκια. Έχει όμως και στοιχεία που θυμίζουν συνεργείο, όπως η λαδομπογιά  έως τη μέση στις κολόνες.

DSC_3097

Τα σκίτσα της Νόνης Νέζη κλέβουν την παράσταση.

Το βλέμμα κλέβουν τα εξαιρετικά illustrations πάνω από το μπαρ, με τη φιγούρα του μηχανικού – μασκότ. Με κεφάλι σαν αβγό που θυμίζει μεξικάνικη μάσκα του κατς και μύτη – μουστάκι που παραπέμπει σε γαλλικό κλειδί. Χίπστερ ο μάστορας.

DSC_3091

…Και έπιπλα του ’50 στο “σαλονάκι”.

Το Μπελ Ρέυ φιλοδοξεί να μπει στο σιρκουί των αξιόλογων απεριτιφ-άδικων και προτείνει ενδιαφέροντα σπιτικά κοκτέιλ. Το κομμάτι του φαγητού δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα κινηθεί στην τάση του αμερικάνικου brunch / comfort food (pancakes, σούπες κ.ά.) που λαχταρούν οι Αθηναίοι την περίοδο αυτή.

DSC_3092

Μ/Ρ, όπως Μπελ Ρέυ.

Φαλήρου 88, Κουκάκι. Τηλ.21 3032 6450

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ματιά στο σοφιστικέ Buba – είναι ο διάδοχος του ένδοξου Bar Guru Bar!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και δραστήριος συλλέκτης έργων τέχνης, συνιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και του Athenée που διαδέχεται το εμβληματικό Zonar's, μοιράζεται μαζί μας τη δική του κουλτούρα καφέ. Τελειομανής, αισιόδοξος και... Taficionado, προσδοκά ακόμα θετικότερες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας, και ειδικά του ποιοτικού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro