Υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από το εξαιρετικό ψωμί;

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός ο άρτος της Ελισσάβετ Κουλούρη -Betty's Bakery- που μετουσιώνει το αλεύρι σε μαγεία.

 

Τι είναι αυτό που κάνει το ψωμί του Betty’s Bakery νόστιμο, υγιεινό και περιζήτητο;  Δύο πράγματα όλα κι όλα.  Τα ποιοτικά υλικά και η υπομονή.

Η βιάση ψήνει το ψωμί μα δεν το καλοψήνει. Με αυτή την παροιμία σε υποδέχεται το site της Μπέτυς (bettysbakery.gr), κατά κόσμον Ελισσάβετ Κουλούρη, το μυαλό και η ψυχή της μικρής αυτής βιοτεχνίας που φτιάχνει ψωμί. Αληθινό ψωμί, ψωμένιο.  Πού καταντήσαμε, να πρέπει να διευκρινίζουμε τα προφανή. Δυστυχώς έτσι είναι, έχουμε πει το ψωμί ψωμάκι, αφού ακόμα και σε συνοικιακούς φούρνους ή στους φούρνους μικρών πόλεων το ψωμί φτιάχνεται από κατεψυγμένες ζύμες, με κακής ποιότητας άλευρα και είναι τίγκα στα πρόσθετα.

Δικαιολογίες – φτηνές – ακούμε πολλές‧ δεν υπάρχουν πια τεχνίτες, οι απαιτήσεις της εποχής, το καταναλωτικό κοινό που τα παίρνει όλα από το σουπερμάρκετ κι άλλα πολλά. Κουραφέξαλα. Πόσο ακόμα πια θα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και κυρίως, πόσο θα το επιτρέπουμε εμείς οι ίδιοι;  Γιατί, κακά τα ψέματα, εάν εμείς τραβάγαμε τη γραμμή, δεν θα έβρισκαν πάτημα οι διάφοροι επιτήδειοι.

Μέσα στη λαίλαπα της φτήνιας που μας δέρνει, κάπου κάπου αχνοφαίνεται ένα φως και η επιμονή κάποιων ανθρώπων, το μεράκι τους αν προτιμάτε, αποδίδει καρπούς.  Αυτό ακριβώς έχει γίνει και με το Betty’s Bakery. Η ιστορία της Ελισσάβετ είναι συναρπαστική, από αυτές που αποδεικνύουν όσα γράφτηκαν πιο πάνω.  Στέλεχος για πολλά χρόνια στον απαιτητικό τομέα της επικοινωνίας και του marketing, η Ελισσάβετ Κουλούρη, παρακολουθώντας ένα σεμινάριο παρασκευής ψωμιού, ερωτεύτηκε σφόδρα ένα … καρβέλι! Κι αν, όπως γνωρίζουμε με επιστημονικές αποδείξεις και στοιχεία, ο έρωτας είναι χημεία, όταν είμαστε ερωτευμένοι αυτό σκεφτόμαστε;  Αναλύουμε τις χημικές ενώσεις; Όχι βέβαια, το αντικείμενο του πόθου κυριεύει το μυαλό μας και ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς μας. Έτσι και η Ελισσάβετ, μετουσίωσε τη χημεία σε μαγεία και πήρε τον καινούργιο της δρόμο χωρίς δισταγμό, με πάθος και θάρρος.

Δυστυχώς ακόμα και σε συνοικιακούς φούρνους ή στους φούρνους μικρών πόλεων το ψωμί φτιάχνεται από κατεψυγμένες ζύμες, με κακής ποιότητας άλευρα και είναι τίγκα στα πρόσθετα…

Αφήνοντας πίσω της τα πρέπει κι ακολουθώντας τα θέλω της, η Ελισσάβετ Κουλούρη, αφού εντρύφησε στην τέχνη του ψωμιού σε Αγγλία και Γαλλία, δημιούργησε το Betty’s Bakery που έχει γοητεύσει τους ψαγμένους Αθηναίους. Έχοντας επιλέξει αυστηρά προμηθευτές και συνεργάτες, προσφέρει νόστιμο και υγιεινό ψωμί σε λίγα σημεία πώλησης στην Αττική, προμηθεύει εστιατόρια αλλά και παραδίδει με ποδήλατα στο κέντρο της Αθήνας και με ένα βαν στα προάστια, το ψωμί στην πόρτα σας με μηνιαία συνδρομή. Παίρνει επίσης ειδικές παραγγελίες για ένα σπέσιαλ δείπνο που θα παραθέσετε ή τυλίγει το ψωμί σε όμορφη συσκευασία για  ένα διαφορετικό δικό σας δώρο σε άλλους οικοδεσπότες σας. Εμπνευσμένο και αυθεντικό σαν σκέψη.

Τα βασικά ψωμιά που προσφέρει το Betty’s Bakery είναι έξι ειδών για όλα τα γούστα.

Τι είναι αυτό που κάνει το ψωμί του Betty’s Bakery νόστιμο, υγιεινό και περιζήτητο; Δύο πράγματα όλα κι όλα. Τα ποιοτικά υλικά και η υπομονή. Το φυσικό προζύμι, το βιολογικό αλεύρι, το άνθος αλατιού και το νερό είναι τα υλικά, ενώ η λέξη υπομονή περικλείει το πάθος αλλά και τη γνώση που χρειάζονται για το τέλειο αποτέλεσμα. Πίσω και πάνω από όλα, οι άνθρωποι. Όσο για την τιμή που κάποιοι θα βρουν ακριβή, κάντε έναν κόπο να συγκρίνετε το βάρος, την πυκνότητα, το άρωμα και τη γεύση τυ ψωμιού αυτού, με τα άνοστα μπαμπακένια του συρμού. Έπειτα συνυπολογίστε την ποιότητα των υλικών και τον χρόνο που απαιτεί για την παρασκευή του και θα δείτε ότι τηρουμένων των αναλογιών είναι οικονομικότερο και όχι ακριβότερο από ένα φτηνό ψωμί του σούπερ μάρκετ.

Τα βασικά ψωμιά που προσφέρει το Betty’s Bakery είναι έξι ειδών για όλα τα γούστα: από μονόκοκκο και δίκοκκο σιτάρι χωρίς αλάτι, από χαρουπάλευρο, πολύσπορο, ολικής άλεσης, σίκαλης και χωριάτικο ηπειρώτικο.Υπάρχουν και δύο καταπληκτικά εποχιακά ψωμιά με εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης, το ανοιξιάτικο-καλοκαιρινό με το μέλι και τη λεβάντα και το καλοκαιρινό-φθινοπωρινό με το ελαιόλαδο και το θυμάρι.

Ο ΧΡΟΝΟΣ : IWC PORTOFINO HAND-WOUND MOON PHASE

Το ψωμί, η σχεδόν μυστικιστική μα και ιδιαίτερα κοπιαστική τελετουργία της παραγωγής του που πάει πίσω χιλιάδες χρόνια και η αξία του ως αγαθού που τρέφει τους ανθρώπους, αποτυπώνονται σε δεκάδες παροιμίες και γνωμικά, σε ποιήματα και μυθιστορήματα, σε εξαίσιους πίνακες ζωγραφικής. Ένα έργο τέχνης είναι το εξαίσιο χειροποίητο ψωμί, τίποτα λιγότερο.

Δείτε τώρα στις φωτογραφίες πώς τα χέρια αγκαλιάζουν τα καρβέλια του Betty’s Bakery και πώς κόβουν ένα κομμάτι ψωμί. Σε κάνουν να οσφραίνεσαι τη μοσχοβολιά του, να ακούς τον ήχο που κάνει όταν σπάει η τραγανή του κόρα, να γεύεσαι τη γήινη νοστιμιά του. Αυτό το ψωμί δεν θα μπορούσε να ποζάρει παρά με ένα ρολόι-κομψοτέχνημα, όπως το Portofino Ηand-wound Moon Phase της εμβληματικής ωρολογοποιίας IWC.

Το χειροκίνητο κούρδισμα του ρολογιού ταιριάζει απόλυτα με την ίδια την φιλοσοφία του ψωμιού.

Το χειροκίνητο κούρδισμα του ρολογιού ταιριάζει απόλυτα με την ίδια την φιλοσοφία του ψωμιού. Όπως αυτός που ζυμώνει το ψωμί το αφουγκράζεται, το χαϊδεύει, το παρατηρεί κάθε στιγμή της δημιουργίας του, ο κάτοχος ενός ρολογιού που κουρδίζεται με το χέρι δεν το φορά απλώς στον καρπό του, παρά συνδέεται άρρηκτα με το ίδιο το αντικείμενο και γίνεται κοινωνός της λειτουργίας του. Η τελετουργική επανάληψη ανά 8 ημέρες του κουρδίσματος μέσω της καλίμπρας 59800, εγγυάται την τέλεια λειτουργία του ρολογιού σε αυτό το διάστημα, ενώ μία από τις πολλές ενδείξεις στο καντράν είναι το πόση τροφοδοσία απομένει ως απόθεμα. Άλλες ενδείξεις είναι η ημερομηνία και τα δευτερόλεπτα, με αυτή των φάσεων της σελήνης να κυριαρχεί.

Η όμορφη κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι έχει διάμετρο 45 χιλιοστά και ύψος μόλις 13,2 χιλιοστά, δίνοντας ένα κομψό και συγχρόνως απολύτως ανδρικό αποτέλεσμα. 

Το βλέμμα μαγνητίζεται από την πανέμορφη ένδειξη των φάσεων της σελήνης στο καντράν του ρολογιού, ακριβώς όπως ο έναστρος ουρανός και η πανσέληνος μαγνητίζουν τον άνθρωπο από την αρχή του Κόσμου. Πίσω όμως από την αναμφισβήτητη γοητεία, κρύβεται άλλο ένα τεχνολογικό επίτευγμα της IWC, αφού η απόκλιση από τις πραγματικές φάσεις της σελήνης είναι αμελητέα και ισούται με μόλις μία ημέρα ανά 577,5 χρόνια. Αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει αυτό; Πως αν υπολογίσουμε πως σήμερα ο μέσος όρος του  προσδόκιμου ζωής είναι περίπου στα 80 έτη, ένα καλοσυντηρημένο ρολόι θα χρειαστεί να πάει στον τεχνίτη για… σεληνιακή αναπροσαρμογή από τον έβδομο κατά σειρά κάτοχό του.

Η όμορφη κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι έχει διάμετρο 45 χιλιοστά και ύψος μόλις 13,2 χιλιοστά, δίνοντας ένα κομψό και συγχρόνως απολύτως ανδρικό look. Το ίδιο κομψό είναι και το σκούρο καφέ μπρασελέ από δέρμα αλιγάτορα, φτιαγμένο κατά παραγγελία της ωρολογοποιίας από τον υψηλών προδιαγραφών ιταλικό οίκο δερμάτινων ειδών Santoni.

Φορέστε το με μια forrestière, το εμβληματικό σακάκι περιπάτου χωρίς γιακά που δόξασε ο αρχιτέκτονας Le Corbusier. Συνδυάστε το με αμπιγιέ πουκάμισα με ρίγες σε λιγότερο συνηθισμένα χρώματα όπως το πράσινο και το μπορντώ. Τολμήστε να το παντρέψετε με κόκκινο ζιβάγκο και μπλέηζερ, σαν ηρωας του Τεν Τεν. Αγαπήστε το μαζί με απαλά κοτλέ και τουίντ τραγιάσκα. Αλλά και με ένα απλό ξεβαμμένο γκρι Τισέρτ και μια σαλοπέτα τζην με ξεχασμένες μπογιές που φοράτε για να μαστορέψετε. Η ευαίσθητη εμφάνιση του και η καλλιτεχνική του φύση ξεπερνούν το καθωσπρέπει προσωπείο του.

Οι σημερινές δύο ιστορίες των δύο εξαιρετικών προϊόντων που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε είναι στην ουσία μία και μόνη. Είναι η ιστορία και η εξέλιξη του ανθρώπινου μυαλού και των άπειρων δυνατοτήτων του. In homine credimus.

 

Ρολόι: IWC Portofino Ηand-wound Moon Phase 
Ψωμίbettysbakery.gr
Σακάκι: Pepe Jeans, Shop & Trade
Μπλούζα: Tom Tailor, Shop & Trade

 

Διαβάστε ακόμα: Το λάδι της Κατερίνας Μισιχρόνη που απολαμβάνουν ως στην Ιαπωνία.

 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro