Birdman: Πρώτη ματιά στο νέο Ιαπωνίζον στέκι του Άρη Βεζενέ

Ο τελειομανής chef - restaurateur μόλις άνοιξε μια Ιαπωνική παμπ - whisky bar στη Σκούφου, τον πλέον ανερχόμενο μίνι δρόμο του Συντάγματος. Ένα μαγαζί με μπόλικο χαρακτήρα που θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε μητρόπολη του κόσμου.

 

Εδώ και λίγες ημέρες στην οδό Σκούφου 2 (ή Βουλής 35, αν προτιμάτε) έχει ανοίξει τις πόρτες του η ιαπωνική παμπ του Άρη Βεζενέ.

«Έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην οδό Σκούφου κοντά στο Σύνταγμα; Αναβρασμός, όλο νέα μαγαζάκια ανοίγουν». Αυτό που είχε πει ένας φίλος σε μια συζήτηση που είχαμε πριν από 2 μήνες, αλλά η αλήθεια είναι πώς όταν αυτές οι λέξεις έβγαιναν από το στόμα του, τον κοιτούσα όπως όταν μου έλεγε η καθηγήτρια στο σχολείο να πω μάθημα και δεν είχα διαβάσει. Όχι απλά δεν είχα πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην Σκούφου αλλά δεν ήξερα καν ποια ήταν αυτή η οδός.

Τελικά το googlαρα, βρήκα που είναι και όντως είχε δίκιο ο φίλος: γίνεται ένας μικρός χαμός. Και η τελευταία άφιξη σε αυτόν τον μικρό λοξό δρομάκο ακούει στο όνομα Birdman. Αν θέλεις να μάθεις σε 2 λέξεις τι εστί Birdman, τα πράγματα είναι απλά: Ιαπωνική παμπ. Δύο λέξεις που είναι αρκετές για να σου εξάψουν το ενδιαφέρον και να σε οδηγήσουν εκεί.

Ουσιαστικά το -μακρόστενο- Birdman είναι μια μεγάλη μπάρα, που ξεκινάει από την μια πλευρά του μαγαζιού και φτάνει μέχρι -σχεδόν- την άλλη.

Κάπως έτσι, μαζί με τον φωτογράφο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκη, πήγαμε το απόγευμα της Πέμπτης στο νέο γαστρονομικό project του Άρη Βεζενέ. Για να λύσουμε μερικές απορίες από την αρχή: ναι, το Birdman εδρεύει στην οδό Σκούφου 2, αλλά βρίσκεται και στην οδό Βουλής 35. Αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται αυτό, η απάντηση είναι εύκολη: έχει είσοδο και από τις δύο πλευρές.

Το μοναδικό τραπέζι και ο μοναδικός καναπές του Birdman.

Αν τώρα αναρωτιέσαι γιατί αναφερθήκαμε στην παραπάνω φωτογραφία στη «μακρόστενη μπάρα του» και όχι στα τραπέζια του, η απάντηση είναι και πάλι εύκολη: ουσιαστικά το Birdman είναι μια μεγάλη μπάρα, που ξεκινάει από την μια πλευρά του μαγαζιού και φτάνει μέχρι -σχεδόν- την άλλη. Μοναδική εξαίρεση ένα χαμηλό τραπέζι και ένας καναπές για 3 άτομα, με το που μπεις από την πλευρά της Σκούφου. Όλο το παιχνίδι εδώ, γίνεται στη μπάρα – και αυτή είναι η ομορφιά του.

Ωραίος, ζεστός και minimal χώρος που δεν «φωνάζει».

Το vintage στερεοφωνικό, ο ακόμα πιο vintage ενισχυτής και τα δύο πικ-απ δίπλα στο μπαρ.

Πριν περάσουμε στο κυρίως πιάτο, ας κάνουμε μια στάση στο εσωτερικό του Birdman. Ωραίος, απλός και ζεστός χώρος, που δεν «φωνάζει» καθώς το λευκό του τοίχου δένει αρμονικά με το απαλό ξύλο της μπάρας. Θα μπορούσε να είναι ένα «ξεχασμένο» στέκι σε μια γωνία του Κυότο ή της Νέας Υόρκης. Με μικρές design πινελιές -από βιβλία και μπουκάλια ιαπωνικών spirits- με το vintage στερεοφωνικό και τον «λαμπάτο» ενισχυτή δίπλα στο μπαρ να τραβούν τη δική μου προσοχή. Όταν ρώτησα τον Άρη Βεζενέ πώς κατάφεραν και τα βρήκαν, ήταν ξεκάθαρος στην απάντησή του: «Με κόπο».

Tsukune και Negroni: ένας πολύ πετυχημένος συνδυασμός.

Όσο απλός είναι ο χώρος άλλο τόσο minimal είναι ο κατάλογός του με λίγες αλλά ψαγμένες επιλογές: από μικρά σνακ και σαλάτες μέχρι γιαπωνέζικα «σουβλάκια» yakitori και 2 γλυκά – άλλο ένα σημείο που το μαγαζί κερδίζει πόντους στα δικά μου μάτια. Εμείς δοκιμάσαμε μεταξύ άλλων το Tsukune (ζουμερά Γιαπωνέζικα κεφτεδάκια κοτόπουλου) και τα χλωρά φασολάκια Edamame που απολαμβάνουμε στα sushi bars σε καυτερή εκδοχή “Peperoncino”. Ενώ το πιάτο που θα συζητηθεί περισσότερο είναι το nigiri του Birdman, όχι με ψάρι αλλά με εκλεκτό βοδινό wagyu. Δοκιμάστε το με ένα Ιαπωνικό ουίσκι.

Τα καυτερά Edamame “Peperoncino” σε πρώτο πλάνο.

Άλλωστε αποστολή του Birdman είναι να πας για κάποιες ώρες με τους φίλους μετά το γραφείο, να καθίσεις στη μπάρα του, να μιλήσεις και να τσιμπάς σπιντάντα σνακ την ώρα που πίνεις ένα ποτήρι κρασί, ένα ποτό ή ένα κοκτέιλ και να ζήσεις τη «νέα» Αθήνα του AirBnb, «χαμένος στη μετάφραση» μεταξύ κρίσης και τουριστικής ανάπτυξης.

Στο Birdman ήπια ένα από τα καλύτερα και πιο γεμάτα σε γεύση Old Fashioned που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα.

Και αφού ανέφερα τα κοκτέιλ, δεν θα μπορούσα να μην πω ότι στο Birdman ήπια ένα από τα καλύτερα και πιο γεμάτα σε γεύση Old Fashioned που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα. Ψέματα, ήπια δύο κι αν δεν έπρεπε να γυρίσω στο γραφείο μετά να είστε σίγουροι ότι το κοντέρ θα είχε γράψει και το Νο.3. Παρόμοια η αντίδραση του Μιχαήλ Ανδρουλιδάκη για το δικό του στιβαρό Negroni.

Αν θέλεις να μάθεις σε 2 λέξεις τι εστί Birdman, τα πράγματα είναι απλά: Ιαπωνική παμπ.

Στη δική μου λογική, το Birdman είναι ένα μαγαζί χαλάρωσης, για να αδειάσει το κεφάλι και να γεμίσεις μπαταρίες μέσα στην καθημερινότητα, με τη μπάρα να λειτουργεί σαν σημείο συνάντησης. Και κάτι μου λέει ότι θα είναι ακόμα ωραιότερο τις βροχερές καθημερινές του χειμώνα, όταν θα έχει κοπάσει η περιέργεια.

//Birdman, Σκούφου 2 (ή Βουλής 35), τηλ. 210 321 2800. Ανοίγει στις 6 το απόγευμα.

Στη δικιά μας λογική, το Birdman είναι ένα μαγαζί χαλάρωσης, για να αδειάσει το κεφάλι και να γεμίσεις μπαταρίες μέσα στην καθημερινότητα.

Οι μικρές design πινελιές του Birdman.

Το Birdman ανοίγει τις πόρτες του στις 6 το απόγευμα.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Η σέξι αύρα του Blue Bamboo, τώρα και στη Σέριφο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το κυκλαδίτικο γκραν σουξέ «Lollo’s» άνοιξε σε μια όμορφη μονοκατοικία του Χαλανδρίου με την στυλάτη υπογραφή των AK-A architects. Ετοιμαστείτε για επικές -ωοειδείς!- pinse (πίτσες), εκπάγγλου τραγανότητας και σέξι ζουμερότητας. Εμείς σπεύσαμε και τις δοκιμάσαμε πρώτοι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Εδώ ο Wes Anderson θα έτρωγε Γαλλικά comfort food πιάτα της γιαγιάς του διάστερου Michelin Chef Arnaud Bignon. Και μπουγάτσα με μαστίχα. Δίπλα στο κομψό ξενοδοχείο Excelsior.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η φοβερή «τσαγερί», «γλυκισματερί», Fortnum & Mason με το άψογο eau de nil προφίλ, αντικαθιστά το Grand Café στο «αίθριο» του Royal Exchange στην καρδιά του Βρετανικού Σίτι και προκαλεί ρίγη στις ευγενείς ταξιδιωτικές συνειδήσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

1987-2018, τρεις δεκαετίες -και βάλε- με το απίθανο Rock n Roll να είναι ακόμη εδώ. Φέτος, με τον chef Χριστόφορο Πέσκια να εκσυγχρονίζει τα κλασσικά rock hamburgers, να επιμελείται το menu και να στρέφει την προσοχή από τη μυθική μπάρα στα τραπέζια, για καλό φαγητό: Comfort food με αμερικάνικη ψυχή, ασιατικά αρώματα και μεσογειακή ελαφράδα, χωρίς φιοριτούρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro