Biribildu: Με τον τρόπο του Φελίνι

Το νέο σουβλατζίδικο του Αλίμου αποτελεί case study για το πώς ο αρχιτέκτονας γίνεται σκηνοθέτης σε ένα σενάριο, ένα παραμύθι. Ο Μηνάς Κοσμίδης, που είχε τη σχεδιαστική ιδέα και υπογράφει το design του, εξηγεί.

 

 

Τα φώτα οροφής μοιάζουν με μινιατούρες σκηνής τσίρκου.

Τα φώτα οροφής μοιάζουν με μινιατούρες σκηνής τσίρκου.

Aλιμος, περασμένα μεσάνυχτα. Το τοπίο ξεκάθαρα αστικό. Πολυκατοικίες, μεγάλα καταστήματα επίπλων και στο βάθος ο ορίζοντας της θάλασσας. Τίποτα δεν σε προδιαθέτει ότι θα αντικρίσεις μια όψη σαν αυτή του Biribildu (προφέρεται Μπιριμπιλντού), ενσωματωμένη στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας πάνω στην Λεωφόρο Ποσειδώνος. Πλησιάζοντας διαπιστώνεις πως ο εμπνευσμένος από την αισθητική των τσίρκων χώρος σερβίρει σουβλάκι και αυτόματα αναπολείς τις παιδικές βόλτες στο λούνα παρκ, το τσίρκο και τις καντίνες με το fast food τους.

Όμως στο Biribildu το design του χώρου, η ονομασία του και το προϊόν που σερβίρεται έχουν μια πιο σύνθετη σύνδεση από αυτήν που εκ πρώτης όψεως εικάζει κανείς. «Βiribildu σημαίνει «γυρίζω» στα βασκικά. Η ονομασία επιλέχθηκε για να συνδεθεί με την περιστροφική κίνηση του ψησίματος του γύρου, του carousel, του τσίρκου», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Μηνάς Κοσμίδης, που είχε την πρωτότυπη σχεδιαστική σύλληψη της ιδέας και επιμελήθηκε το design του χώρου. Για να συμπληρώσει: «Πέραν της περιστροφικής κίνησης, που συναντάται σε αρκετά νούμερα ενός τσίρκου και ενός carousel, η έμπνευση ήρθε και από όλο το σκηνικό των fast food καντινών που στήνονται έξω από τους συγκεκριμένους χώρους».

Το Carousel δίνει το παρών στο χώρο με τον δικό του τρόπο.

Το Carousel δίνει το παρών στο χώρο με τον δικό του τρόπο.

Το γεγονός ότι η λέξη «τσίρκο» στο μυαλό πολλών μοιάζει να συγγενεύει με κάτι όχι και τόσο καλόγουστο δεν φαίνεται να φόβισε τον Μηνά Κοσμίδη ώστε να μην αναζητήσει σε αυτό στοιχεία αισθητικής από τα οποία μπορεί να εμπνευστεί για το σχεδιασμό ενός εστιατορίου. Αντίθετα, ο δανεισμός στοιχείων από μια τέτοια πηγή έμπνευσης, λέει ο ίδιος, ήταν κάτι παραπάνω από ασφαλής. «Πάντοτε προσπαθούμε να περάσουμε μια αισθητική αρκετά αφαιρετική και μεταφορικά συμβολική, τα στοιχεία της οποίας μπορεί να μην είναι αναγνωρίσιμα από τους χρήστες του χώρου, ωστόσο αυτό για εμάς είναι απαραίτητο για να στήσουμε ένα σενάριο, ένα παραμύθι, πίσω από κάθε σχεδιαστική μας πρόταση. Ο αρχιτέκτονας καλείται να παίξει το ρόλο του σκηνοθέτη, σ’ ένα έργο το σενάριο του οποίου γράφουν οι ήρωες-πελάτες, και το οποίο διαδραματίζεται σε ένα δεδομένο, από άποψη χώρου και χρόνου, σκηνικό» υποστηρίζει. Εν ολίγοις, «Η πρόκληση στο συγκεκριμένο project ήταν η δημιουργία ενός καταστήματος με λειτουργική σχεδιαστική φιλοσοφία σε ένα σκηνικό έξω από τα συνηθισμένα», καταλήγει.

Εξωτερική άποψη του Biribildu. Κόκκινο και κίτρινο πρωταγωνιστούν, δίνοντας το στίγμα μιας αισθητικής συνδεδεμένης με το τσίρκο. Βαρέλια που έχουν μετατραπεί σε stands και τραπέζια με βιομηχανική αισθητική συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ατμόσφαιρας καντίνας νομαδικού χαρακτήρα.

Εξωτερική άποψη του Biribildu. Κόκκινο και κίτρινο πρωταγωνιστούν, δίνοντας το στίγμα μιας αισθητικής συνδεδεμένης με το τσίρκο. Βαρέλια που έχουν μετατραπεί σε stands και τραπέζια με βιομηχανική αισθητική συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ατμόσφαιρας καντίνας νομαδικού χαρακτήρα.

Τον ρωτάω για την εξέλιξη των χώρων όπου σερβίρεται το σουβλάκι, οι οποίοι άφησαν στην άκρη την παραδοσιακή τους «φορεσιά» για να αποκτήσουν μια πιο high end όψη, που, φυσικά, με τον καιρό υποδέχτηκε την έκφραση του σύγχρονου design. «Κάποτε έπρεπε να συμβεί κι αυτό», απαντά. «Πιστεύω ότι όλοι οι χώροι που μας περιβάλλουν και στους οποίους κινούμαστε πρέπει να είναι αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού και σωστής αισθητικής. Θα ήταν πολύ διαφορετική η ζωή μας αν τα πράγματα ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να γίνουν».

Η άποψή του για την τροχοπέδη που βάζει η κρίση στην αρχιτεκτονική και το design; «Και τα δυο έχουν οπωσδήποτε επηρεαστεί σε οικονομικό και δημιουργικό επίπεδο. Ωστόσο, παρότι δεν γίνονται πλέον αρκετά projects, νομίζω ότι πάντοτε οι κρίσεις φέρνουν αναγέννηση σε όλα τα επίπεδα. Ας την εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, θετικά…»

Περίτεχνη διακόσμηση και στους αεραγωγούς.

Περίτεχνη διακόσμηση και στους αεραγωγούς.

 

«Πέραν της περιστροφικής κίνησης, που συναντάται σε αρκετά νούμερα ενός τσίρκου και ενός carousel, η έμπνευση ήρθε και από όλο το σκηνικό των fast food καντινών που στήνονται έξω από τους συγκεκριμένους χώρους», λέει ο Μηνάς Κοσμίδης.

«Βiribildu σημαίνει ”γυρίζω” στα βασκικά. Η ονομασία επιλέχθηκε για να συνδεθεί με την περιστροφική κίνηση του ψησίματος του γύρου, του carousel, του τσίρκου», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Μηνάς Κοσμίδης.

Αστέρια, μεγεθυμένα γραμματόσημα και παλιά posters τσίρκων προσδίδουν ατμόσφαιρα εποχής στις γωνιές του Biribildu.

Αστέρια, μεγεθυμένα γραμματόσημα και παλιά posters τσίρκων προσδίδουν ατμόσφαιρα εποχής στις γωνιές του Biribildu.

Το ταμείο παραπέμπει σε γκισέ εισιτηρίων τσίρκου.

Το ταμείο παραπέμπει σε γκισέ εισιτηρίων τσίρκου.

Biribildu: Λ.Ποσειδώνος 79, Άλιμος, τηλ. 210-9846656

photo ©studiovd.gr, Nikos Vavdinoudis & Christos Dimitriou.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες ποικιλίες, που αργά αλλά σταθερά τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Τις γνωρίζουμε δοκιμάζοντας top κρασιά τους. Προτείνει η Μαρία Νέτσικα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μετά το Le Greche και το Kokkion, το Μαραμπού είναι το νέο ποιοτικό παγωτατζίδικο της Αθήνας, στην ολοένα ανερχόμενη οδό Αρχελάου. Προτείνει μικρής παραγωγής παγωτά -με μαύρη μπύρα, αβοκάντο ή γιασεμί- τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ας λένε ότι θέλουν οι αμερικανοί, το ιταλικό brunch έχει άλλη χάρη: Φανταστείτε μπαμπάτσικα scrambled eggs, λαχταριστά open faced panini, pancakes με υπέροχη ρικότα στη ζύμη και φυσικά ιταλικό espresso. Όσο για την πίτσα; Ποιος λέει όχι για μπραντς, ακόμα και για μπρεκφαστ!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στo ολοκαίνουργιο εστιατόριο του αναγεννημένου Αστέρα Βουλιαγμένης και... κελαηδήσαμε: αυθεντική ιταλική κουζίνα με ορίτζιναλ πρώτες ύλες (εδώ είναι το μυστικό), άψογο σέρβις και ανεπανάληπτη θέα στο Σαρωνικό. Τιμές; Πολύ λογικές για το παγκόσμιας κλάσης επίπεδο του resort.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro