Γκανγκστερικό και εστέτ: Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο Borsalino

Ένα βράδυ πριν ανοίξει και βγάλει το... καπέλο του, ο Βασίλης Δημαράς τρυπώνει στο νέο πολυαναμενόμενο bar και μιλάει με τον δημιουργό του, Γιάννη Κοροβέση.

Φωτογραφία :
Νίκος Καρανικόλας
 
nikos_karanikolas-8927

Σήμερα Παρασκευή 4/11 ανοίγει τις πόρτες του το νέο μπαρ του Γιάννη Κοροβέση, το Borsalino. (Όλες οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Καρανικόλα)

«Είναι μια ταινία με τον Αλέν Ντελόν και τον Ζαν Πολ Μπελμοντό. Του ‘70 αν δεν κάνω λάθος που ονομάζεται Borsalino. Την ατμόσφαιρα της ταινίας, αλλά και αυτής της εποχής είχαμε στο μυαλό μας, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε το μπαρ μαζί με τον Μάκη Παπαδάτο, τον Άρη Βασιλόπουλο και τον Νικόλα Τασαμπρό», μου λέει ο Γιάννης Κοροβέσης.

nikos_karanikolas-8901

Zητείστε το Borsalino blues: μπέρμπον, κόκκινο πορτ, μπανάνα, χαμομήλι και bittermilk.

Κάθεται πάνω σε ένα από τα βελούδινα πετρόλ σκαμπό του μαγαζιού, στη γωνία της μπάρας κοντά στην τζαμαρία. Εμφανώς κουρασμένος. «Είμαι από το πρωί εδώ και δεν έχω φύγει καθόλου, και δες τι ώρα είναι…πλησιάζει έντεκα το βράδυ». Παίρνω και εγώ ένα σκαμπό και κάθομαι δίπλα του. Ρίχνω μια γρήγορη ματιά στο μαγαζί. Δεν είναι μεγάλο. Καρέκλες, τραπέζια στοιβαγμένα, αλλά με σειρά.

nikos_karanikolas-9009

Όλο το team του Borsalino, μια μέρα πριν το opening.

Πίσω από την μπάρα ο Σίμος Ταγαράς και ο Σταμάτης Σταματιάδης, οι οποίοι θα είναι και οι επικεφαλής της πολυπληθούς bartender ομάδας, τακτοποιούν ποτήρια, μπουκάλια, φτιάχνουν blende για τα κοκτέιλ, ώστε να είναι όλα έτοιμα για αύριο. Πιο πίσω, στο βάθος του μαγαζιού, στη γωνία με τους καναπέδες η γοητευτική Γιοβάνα Λύκου, η οποία κι έχει φτιάξει τη λίστα των κρασιών, ενημερώνει μερικούς bartenders για κάποιες ετικέτες.

Υπάρχει μια κινητικότητα σε όλο το μαγαζί, όμως κανένα άγχος ούτε εκνευρισμός. «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι,» μου εκμυστηρεύεται ο Γιάννης. «Φυσικά πάντα μια πρεμιέρα είναι αγχωτική, όμως επιτέλους αύριο ανοίγουμε». Μου λέει επιτέλους, γιατί εδώ και ένα μήνα περίπου όλοι περιμένουμε το Borsalino να ανοίξει. Και να που έφτασε η ώρα!

nikos_karanikolas-9124

Ανά τακτικά διαστήματα θα μπαίνουν στη λίστα και κοκτέιλ που θα βασίζονται σε κάποιο εποχιακό υλικό, που φυσικά θα είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του.

Borsalino blues: μπέρμπον, κόκκινο πορτ, μπανάνα, χαμομήλι και bittermilk. Καπνιστό, γοητευτικό και ευχάριστο με την γεύση του χαμομηλιού να μένει στο στόμα.

Ξαναγυρίζω το βλέμμα μου στο μαγαζί. Αυτή τη φορά με πιο κριτική ματιά. Περιτριγυρίζεται από τζαμαρίες. Μερικές από αυτές ανοίγουν μάλιστα. Η μπάρα έχει ντυθεί από ένα όμορφο καπιτονέ στο χρώμα της άμμου. Είναι κομψό και αποπνέει μια αίγλη. Μια ξεχασμένη αίγλη, αυτή της εποχής του ‘60. Όχι, όμως, παλαιομοδίτικη. «Φαντάσου και όταν θα “ντυθεί” και με την ανάλογη μουσική πώς θα είναι. Soul και jazz μουσικές από όλον τον κόσμο». Όση ώρα το φαντάζομαι, ο Σταμάτης έχει πιάσει το σέϊκερ και μου έχει φτιάξει ένα από τα κοκτέιλ. Sleeepwalk το όνομά του. Τεκίλα, βερμούτ, σέρι, worcestershire σος και κόκκινα φρούτα συνδυάζονται σε ένα ποτήρι που στη μύτη σού βγάζει κάτι το πικάντικο, όμως στο στόμα μεταμορφώνεται σε γλυκό με μια αίσθηση umami.

borsalino_kolaz1

Κομψός χώρος και δροσερά κοκτέιλ. Ο καλύτερος συνδυασμός.

Με το ποτό στο χέρι να το απολαμβάνω γουλιά-γουλιά επιστρέφω στη συζήτηση με τον Γιάννη. Μαθαίνω ότι θα λειτουργεί από το πρωί, προσφέροντας καφέ –χτυπάει ευαίσθητη χορδή εδώ. «Συνεργαζόμαστε με την Kudu για τον καφέ. Δεν θέλαμε να βάλουμε κάτι απλό και εμπορικό», μου λέει και μου δείχνει τη μηχανή και τους μύλους. «Όπως και την κουζίνα μας θα προσέχουμε, για αυτό συνεργαζόμαστε με τον Μιχάλη Νουρλόγλου».

nikos_karanikolas-9127

Vintage αισθητική και στα γιλέκα του προσωπικού που μοιάζουν με αμάνικα σακάκια με φαρδιά πέτα.

Ρωτάω τι θα έχει ο κατάλογος του φαγητού με τα «Tapas» που θα παίζουν σε ελληνικό, ιταλικό και ισπανικό ταμπλό. «Πολύ συχνά θα τα αλλάζουμε. Έτσι έχουμε συμφωνήσει με τον Μιχάλη». Ρίχνω μια ματιά στον κατάλογο και το στομάχι μου αρχίζει να με τσιγκλάει. Θέλει να δοκιμάσει, όμως θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μια βδομάδα. Στο μεταξύ, μου έχουν ετοιμάσει ένα δεύτερο κοκτέιλ. Borsalino blues: μπέρμπον, κόκκινο πορτ, μπανάνα, χαμομήλι και bittermilk. Καπνιστό, γοητευτικό και ευχάριστο με την γεύση του χαμομηλιού να μένει στο στόμα.

nikos_karanikolas-9103

Η μπάρα έχει ντυθεί από ένα όμορφο καπιτονέ στο χρώμα της άμμου. Είναι κομψό και αποπνέει μια αίγλη. Μια ξεχασμένη αίγλη, αυτή της εποχής του ‘60.

Η συζήτηση με τον Γιάννη γίνεται μεταξύ τηλεφωνημάτων, αλλά και με πολλές διακοπές για να χαιρετήσει φίλους που περνούν τυχαία έξω από το μαγαζί. «Δεν έχουμε πει ότι ανοίγουμε αύριο» μου λέει συνωμοτικά και μου προφέρει ένα ακόμα κοκτέιλ. «Αυτό είναι από In season λίστα, η οποία γι’ αυτό το διάστημα πρωταγωνιστής θα είναι το πορτοκάλι». Ρωτάω περισσότερα. Ανά τακτικά διαστήματα θα μπαίνουν κοκτέιλ που θα βασίζονται σε κάποιο εποχιακό υλικό που φυσικά θα είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του. Street life λοιπόν με ιρλανδέζικο ουίσκι, blende από γλυκά βερμούτ, μπίρα Anchor Porter, λεμόνι και, φυσικά, χυμός από πορτοκάλι. Ποτά με δυνατό χαρακτήρα, ισορροπημένες οξύτητες και γεύσεις.

borsalino_kolaz5

Το Borsalino θα είναι ανοικτό από το πρωί και για καφέ.

Προτού ολοκληρώσω την επίσκεψη μου και αφήσω τους Borsalino να ξεκουραστούν, είπα να δοκιμάσω και ένα Negroni. Γιατί καμία νύχτα για ποτό δεν τελειώνει χωρίς αυτό.

//Borsalino, Κολοκοτρώνη 59, Αθήνα, τηλ. 210 2297861

 

Διαβάστε ακόμα: Στο νέο K for Kiku, το μενού με ceviche, burger και sushi κοστίζει 30€

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια διαφορετική συλλογή εκλεκτών coffee shops ξεδιπλώνεται αθόρυβα. Μετά το παρθενικό κατάστημα στον Άγιο Στέφανο, τα Cultivos Coffee άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη και προσφέρουν έξοχα χαρμάνια της βραβευμένης Taf. Επισκεφτήκαμε το νέο στέκι και απολαύσαμε διαπεραστικό espresso, πλούσιο cappuccino και φίνο καφέ φίλτρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το επικό φιλέτο Γουέλινγκτον -σε λαχταριστή ζύμη- είναι ένα πολυτελές, vintage παρασκέυασμα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του. Φυσικά σε ένα Grand Hotel όπως η Μεγάλη Βρεταννία που ξέρουν να το φτιάχνουν -Ακαδημαϊκά και σε μοντέρνες παραλλαγές- και να το κόβουν με μαεστρία μπροστά σου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πενήντα τυχεροί aficionados απόλαυσαν ένα σπάνιο masteclass για την ηθική διαχείριση και μέγιστη απόλαυση του κρέατος, συνοδεύοντας εκλεκτά πιάτα με το κορυφαίο ουίσκι Johnnie Walker Blue Label. Την εκδήλωση υποστήριξε η DS7 Crossback, το νέο πολυτελές Γαλλικό SUV.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro