Τί κρασί πίνουμε με ένα ζουμερό burger; Οδηγίες χρήσεως

Το Andro TV γύρισε ένα σιελογόνο, αποκλειστικό βίντεο, όπου ο πρώτος Έλληνας Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης μας συμβουλεύει νόστιμα και παρεΐστικα τι φίνες γουλιές να πίνουμε, ενώ μπήγουμε τα δόντια μας στην ένοχη απόλαυση ενός μπέργκερ. Πως και γιατί γυρίσαμε το βίντεο και με ποια κρασιά;

 

Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης μαζί με τον Κίμωνα Φραγκάκη στο Burger Joint δίνοντας απάντηση σε ένα μεγάλο ερώτημα: μπέργκερ και κρασί ταιριάζουν;

Προτού πατήσουμε το play, ας διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα. Καταρχήν το σκεπτικό μας: Όλοι τρελαινόμαστε για ζουμερά, σέξι και -όσο πρέπει- ανθυγιεινά μπέργκερ. Κανείς όμως δεν μας έχει πει με τι κρασί αξίζει να τα συνδυάζουμε… Διότι το μπέργκερ δεν ταιριάζει τόσο, ούτε με παγωμένη μπύρα που φουσκώνει, ούτε με αναψυκτικά -δηλαδή νερό με ζάχαρη και ανθρακικό-, όσο με ένα καλό κρασί!

Ξεχάστε λοιπόν τα παγάκια και τα καλαμάκια, πιάστε ένα καλό ποτήρι -Riedel κατά προτίμηση, θα δούμε γιατί- και απολαύστε ένα κρασί που θα σας ανοίξει την όρεξη, θα κόψει κάτι από τη λιπαρότητα του πιάτου, θα συμπληρώσει την κρεάτινη νοστιμιά του, και θα αναδείξει δεκάδες αρώματα σε ένα καλοφτιαγμένο μπέργκερ.

Το στέκι

Στο Andro παίρνουμε τα burgers μας στα σοβαρά και το κρασί ακόμα σοβαρότερα. Γι αυτό μπουκάραμε πεινασμένοι σε ένα στέκι που μπορεί να νιώσει εξίσου όμορφα μια παρέα πιτσιρικάδων αλλά και ένας απαιτητικός μάστερ της γεύσης και του κρασιού:

Στο Burger Joint της Γλυφάδας, ένα καθαρόαιμο μπεργκεράδικο με χαλαρή ατμόσφαιρα και καλοφτιαγμένα burgers που γουστάρουν οι πάντες γιατί εδώ νιώθεις άνετα και φεύγεις εγγυημένα χορτάτος χωρίς τύψεις (οκ, με λίγες τύψεις…).

Το μαγαζί ανήκει στον Γιώργο Παπακώστα, έναν αμερικανοτραφή και στυλάτο εστιάτορα που αγαπάει τα burgers και τα διακονεί ευλαβικά, στα μαγαζιά που έχει σε Γλυφάδα και Ψυχικό, στην τηλεόραση που εμφανίζεται, ακόμα και στα μπουζούκια (τα burgers του σερβίρονται στην πίστα που άδει ο Ρέμος – o tempora, o mores).

Ο τίτλος του Master of Wine είναι ο κορυφαίος στο χώρο του κρασιού και οι κάτοχοι του θεωρούνται αυθεντίες.

Ο Master

Για το ιερό καθήκον του παντρέματος της υψηλής μπεργκεροσύνης και της εκλεκτής οινοποσίας, απευθυνθήκαμε σε μια αληθινά σημαντική προσωπικότητα του κρασιού, στον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, έναν από τους μόλις 368 Masters of Wine παγκοσμίως. Ο τίτλος του Master of Wine είναι ο κορυφαίος στο χώρο του κρασιού και οι κάτοχοι του θεωρούνται αυθεντίες. Επειδή ο Κωνσταντίνος είναι ένας πολύ απασχολημένος άνθρωπος που κυριολεκτικά δεν προλαβαίνει να φάει στα καλύτερα εστιατόρια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου, είχαμε τον φόβο ότι μπορεί να απορρίψει την παιδιάστικη πρότασή μας. Όμως μέχρι να πεις κέτσαπ, στο άκουσμα της ιδέας του Andro ο σεβάσμιος μάστερ μεταμορφώθηκε σε συνεπαρμένο λύκο και άρχισε να ακονίζει τους κυνόδοντες του.

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης είναι ένας από τους μόλις 368 Masters of Wine παγκοσμίως.

Τα Κρασιά

Για να απολαύσουμε τα μπέργκερ ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης επέλεξε προσωπικά ορισμένα εξαιρετικά -και ως επί το πλείστον προσιτά- κρασιά, που μάλιστα έκρυβαν αρκετές εκπλήξεις:

– Η σαμπάνια. Δεν ξέρουμε αν στο λύκειο, όταν έκανε κοπάνα από το σχολείο για να «χτυπήσει» ένα bacon mushroom melt στα Wendy’s, ο Κωνσταντίνος έπινε σαμπάνια, πάντως για τη γευσιγνωσία μας έφερε μια παγωμένη Veuve Clicquot που τα πήγε περίφημα με όλα τα μπέργκερ και ειδικά με το κοτόπουλο πανέ.

– Το Ξινόμαυρο. Ο πιο χαρακτηριστικός ερυθρός πρεσβευτής του ελληνικού αμπελώνα όπως μας είπε και ο Κωνσταντίνος, είναι το κρασί που ποντάραμε ότι θα αρέσει περισσότερο και στους δύο μας και πράγματι το Ξινόμαυρο του Καρυδά μας χάρισε πολύ όμορφες στιγμές ενώ μας παρακίνησε να ονειρευτούμε μια «πασχαλιάτικη» εκδοχή με αρνίσιο κιμά που θα ταίριαζε ψώνιο.

– Το Merlot. Θέλετε να πιείτε κρασί με μπέργκερ και ξεχάσατε τις σημειώσεις σας από το βίντεο του Andro TV; Σηκώστε το χέρι σας και παραγγείλτε ένα μερλό. Εδώ είμαστε στο blue chip που λέμε, στο σιγουράκι: Ένα απλό χάμπουργκερ μέτρια ψημένο με ένα ποτήρι γλυκόπιοτο μερλό δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν. Εμείς δοκιμάσαμε το γνωστό Chateau Julia του Κώστα Λαζαρίδη και ευφρανθήκαμε.

– Η ρετσίνα. Ναι, σωστά διαβάσατε. (Και που να δείτε το βίντεο…). Το «Δάκρυ του Πεύκου» του Κεχρή είναι μια σοφιστικέ ρετσίνα με μια βάση από ασύρτικο που έκανε στράκες στο μπργκεράδικο. Σας την προτείνουμε και λόγω εποχής με vegan burger αλλά έβγαλε «γούστα» και με άλλες νοστιμιές όπως το μπάρμπεκιου μπέργκερ με έξτρα ταμπάσκο. Κόλαση…

– Το Ασύρτικο. Ο λευκός πρεσβευτής του Ελληνικού αμπελώνα, ένα φανταστικό κρασί που δεν περιμέναμε να μας αρέσει τόσο με μπέργκερ αλλά που ο Master of Wine επέμενε να φέρει και φυσικά δικαιώθηκε πανηγυρικά. Βεβαίως επέλεξε την εμβληματική Σαντορίνη του Σιγάλα που έπαιξε αρμονικά -επειδή διαθέτει όγκο σαν κρασί- με όλη τη γκάμα, από το κοτόπουλο πανέ μέχρι την «γκουρμεδιά» με κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια και μαγιονέζα με άρωμα τρούφας.

Για να απολαύσεις καλύτερα ένα κρασί πρέπει να έχεις και το κατάλληλο ποτήρι.

Τα ποτήρια

Για να απολαύσουμε τα παραπάνω κρασιά -και το κάθε κρασί- όπως του αρμόζει, χρειαζόμαστε πάντα το κατάλληλο ποτήρι. Και αν δεν μας πιστεύετε σας παραπέμπουμε στη σχετική αρθρογραφία του Σίμου Γεωργόπουλου και του υπογράφοντος. Για τους δύσπιστους, θα χρησιμοποιήσω ορολογία μπεργκεράδικου: Τί προτιμάτε, να πιείτε το αναψυκτικό σας από το κουτάκι ή σε ένα ψηλό γυάλινο ποτήρι με πάγο; Αν αυτοί οι δύο τρόποι έχουν διαφορά στην απόλαυση, πολλαπλασιάστε τη διαφορά επί 100 όταν μιλάμε για καλό κρασί.

Γι αυτό, απευθυνθήκαμε στον κορυφαίο σομελιέ Γιώργο Λούκα ο οποίος επέλεξε ειδικά για τα κρασιά της γευσιγνωσίας, μια σειρά από ποτήρια του σπουδαίου Αυστριακού οίκου Riedel:

– Για τη Σαμπάνια: Το RIEDEL VERITAS CHAMPAGNE WINE GLASS. Ένα ποτήρι που μοιάζει περισσότερο με ποτήρι λευκού κρασιού παρά με αυτό που έχουμε στο νου μας ως ποτήρι σαμπάνιας. Επειδή η σαμπάνια είναι λευκό κρασί και ως τέτοιο αξίζει να αναδειχτεί με το φαγητό.

– Για το Ξινόμαυρο: Το RIEDEL VERITAS NEW WORLD PINOT NOIR GLASS. Ένα ποτήρι προορισμένο για pinots noirs του «Νέου Κόσμου» αλλά και ροζέ σαμπάνια και Ιταλικό Nebbiolo που λειτουργεί άψογα με το κομψό ξινόμαυρο, το πλησιέστερο στο pinot noir αν μας επιτραπεί να το χαρακτηρίσουμε έτσι, ντόπιο σταφύλι.

– Για το Merlot: Το RIEDEL VERITAS CABERNET/MERLOT. Ίσως το πιο «safe» ποτήρι για το πιο «safe» κρασί (μιλώντας πάντα για burgers).

– Για τη Ρετσίνα: Το RIEDEL VERITAS RIESLING /ZINFANDEL. Ένα κορυφαίο ποτήρι για ιδιόρρυθμα λευκά κρασιά που ανέδειξε εξαιρετικά και το πιο ιδιόρρυθμο ελληνικό λευκό κρασί.

– Για το Ασύρτικο: Το RIEDEL VERITAS RIESLING /ZINFANDEL. Παρομοίως για τη Σαντορίνη του Σιγάλα. Η ορυκτότητα του κρασιού υπηρετήθηκε υποδειγματικά από το συγκεκριμένο ποτήρι.

Αυτές ήταν οι επιλογές του Γιώργου Λούκα. Αν ωστόσο θέλετε να φέρετε από το σπίτι σας ένα ποτήρι στο μπεργκεράδικο και δεν ξέρετε ποιο, αυτό σας προτείνουμε να είναι το 001 της Riedel που ταιριάζει με όλα τα κρασιά (το γιατί, θα το διαβάσετε εδώ).

Μπέργκερ με κοτόπουλο πανέ στο Burger Joint.

Τα Burgers

Από τον κατάλογο του Burger Joint επιλέξαμε 5 χαρακτηριστικά burgers τα αντίστοιχα των οποίων μπορείτε λίγο πολύ να βρείτε και σε άλλα σοβαρά μαγαζιά:

– Πρώτον, το κλασικό χάμπουργκερ με μπιφτέκι, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και μαγιονέζα.

– Δεύτερον ένα burger με γλυκά και πικάντικα toppings, εν προκειμένω το BBQ με καραμελωμένα κρεμμύδια, bacon και σάλτσα μπάρμπεκιου.

– Τρίτον ένα μπέργκερ με κοτόπουλο πανέ.

– Τέταρτον ένα vegan μπέργκερ για όσους δεν τρώνε κρέας ή νηστεύουν ειδικά την περίοδο αυτή της Σαρακοστής.

– Και τέλος ένα γκουρμέ μπέργκερ με πιο σύνθετα αρώματα. Εν προκειμένω το ενδιαφέρον Umami burger του Burger Joint με κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια και μαγιονέζα με άρωμα τρούφας.

Το κλασικό χάμπουργκερ με μπιφτέκι, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και μαγιονέζα.

Το συμπέρασμα

Όπως θα δείτε στο βίντεο, τα διαφορετικά παντρέματα μας επιφύλαξαν όμορφες εκπλήξεις. Δεν χρειάζεται να κάνουμε spoilers. Αξίζει όμως να υπογραμμίσουμε το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για εμάς, που είναι το πόσο χαρήκαμε τη γευσιγνωσία αυτή. Σαν μικρά παιδιά. Επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι το καλό κρασί αξίζει να παίξει δίπλα σε ένα μπέργκερ περιωπής, όπως ακριβώς θα κάναμε για ένα πιο φινετσάτο πιάτο. Δεν υπάρχουν λοιπόν ταμπού στο κρασί παρά μονάχα ανοικτό μυαλό, χαλαρή διάθεση και έξυπνα «κόλπα» -με τις ευλογίες ενός master of wine- για να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση!

Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια της Αθήνας για απολαυστικό cappuccino και flat white

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι μόδες πάνε και έρχονται στην εστιατορική σκηνή, απλώς όπως συμβαίνει με όλες τις μόδες, μέχρι να φτάσουν στη μάζα, έχουν ξεπεραστεί από την ελίτ. Πιστέψτε μας, ξέρουμε τι τρώνε και τι δεν προτιμούν πια οι ψαγμένοι συνδαιτημόνες. Να μας συγχωρεί το λάδι τρούφας αλλά ήρθε η ώρα να χωρίσουμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro