Χριστούγεννα στο Café Pouchkine, το τσαρικό στέκι των ερωτευμένων

Το καταπληκτικό είναι ότι το θρυλικό στέκι γιορτάζει μόλις 20 χρόνια ζωής στη Μόσχα και όλοι νομίζουν ότι βρισκόταν εκεί ανέκαθεν, ενώ του αποδίδονται και μυστηριώδεις δυνάμεις.

 

Εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 1999, ως φόρος τιμής στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Πούσκιν (credits: cafe-pushkin.ru)

ΤΟ μέρος για τους ερωτευμένους, τους επιχειρηματίες και όσους θέλουν να συμφιλιωθούν. Ο επιχειρηματίας Andrey Dellos έχει στήσει στη Μόσχα χώρους με ισχυρή προσωπικότητα, όπως τα εστιατόρια Le Turandot και Le Duc, εκ των οποίων το πρώτο Café Pouchkine, όχι πολύ μακριά από την Κόκκινη Πλατεία, στο βουλεβάρτο Tverskoi.

Εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου του 1999, ως φόρος τιμής στα 200 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ρωσίας, του τεράστιου Αλέξανδρου Πούσκιν, συγγραφέα του Μπόρις Γκούντουνοφ. Ο Πούσκιν είναι για τη Ρωσία ό,τι ο Βικτόρ Ουγκώ για τη Γαλλία: ένας εθνικός θησαυρός.

Το ντεκόρ θυμίζει τη Ρωσία των Τσάρων και πάει ταμάμ σε πάμπλουτους πελάτες και εραστές των όμορφων πραγμάτων.

Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, τούτος ο γιος αριστοκράτη από την πλευρά της μητέρας του και κληρονόμος του γαλλικού οίκου μόδας Dellos απ’ την πλευρά του πατέρα του, έφερε την επανάσταση στις συνήθειες των συμπατριωτών του, για να γίνει ο μάγος που ταΐζει τη Μόσχα, ο οργανωτής των συμποσίων του Κρεμλίνου. Ο ιδιοφυής αυτός γαλαζομάτης, ντυμένος στην τρίχα, έδωσε ζωή στο φανταστικό καφέ που ονειρεύτηκε ο Ζιλμπέρ Μπεκώ (Gilbert Bécaud) στη ρομαντική μπαλάντα «Ναταλί» (ήρθε και το τραγούδησε στα εγκαίνια).

«Elle parlait en phrases sobres
De la révolution d’octobre
Je pensais déjà
Qu’après le tombeau de Lénine
On irait au café Pouchkine
Boire un chocolat»

Το ντεκόρ θυμίζει τη Ρωσία των Τσάρων και πάει ταμάμ σε πάμπλουτους πελάτες και εραστές των όμορφων πραγμάτων (credits: cafe-pushkin.ru).

Ο Ντελός δημιούργησε ένα μύθο σ’ ένα χώρο που το 18ο αι. ήταν το drugstore του φαρμακοποιού Friedrich Karlovich και κείνος μετέτρεψε σε πραγματικό cabinet de curiosités κι ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι σερβιτόροι, για να σας σερβίρουν το μοναδικό τσάι Πουσκίν, φοράνε μπορντώ φράκο. Μια αξέχαστη εμπειρία. Χάρη ή εξαιτίας του τραγουδιού αυτού του 1964, όπου η όμορφη ξεναγός του Μπεκό τον πάει στο καφέ Πουσκίν να πιεί μια σοκολάτα, είδε το φως ένα μεγαλοπρεπές μπαρόκ ντεκόρ που θυμίζει τη Ρωσία της Αικατερίνης Β΄. Το αποτέλεσμα είναι όλος ο κόσμος να πιστεύει ότι το καφέ αυτό βρισκόταν εκεί ανέκαθεν. Υπήρχε ένα ταπεινό ταβερνάκι τη δεκαετία του ’50 που το έλεγαν έτσι κι όπου σύχναζαν αδέκαροι αρτίστες, αλλά αυτό ήταν όλο.

Η ιδέα του Ντέλος ήταν να αναβιωθεί η μεγάλη ρωσική κουζίνα του 17ου και του 18ου αι. σ’ ένα κτίσμα των 1.500 τετραγωνικών. Εδώ τα πάντα δεν είναι παρά απόλαυση, γαλήνη και αιωνιότητα. Αντικείμενα, πιάτα, εκλέπτυνση και ομορφιά βάζουν στοπ στο πέρασμα του χρόνου. Η διεθνής πελατεία περιλαμβάνει τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κατρίν Ντενέβ, Καρόλ Μπουκέ, Χάρισον Φορντ και Τζακ Νίκολσον. Τη Μιρέιγ Ματιέ, τον Έρικ Κλάπτον, τους Castelbajac και Nino Cerruti, τους Bocuse και Troigrois, τον Μπιλ Κλίντον και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εδώ τα πάντα δεν είναι παρά απόλαυση, γαλήνη και αιωνιότητα (credits: cafe-pushkin.ru).

Το ντεκόρ θυμίζει τη Ρωσία των Τσάρων και πάει ταμάμ σε πάμπλουτους πελάτες και εραστές των όμορφων πραγμάτων. Στο ισόγειο, βρίσκεις ένα μπαρ από ξύλο κερασιάς κι ένα εστιατόριο που προτείνει πιάτα της παραδοσιακής ρωσικής κουζίνας. Για τον πρώτον όροφο, ανεβαίνετε μια μνημειώδη σκάλα στην οποία δεσπόζουν δύο σιαμέζικες γάτες. Εκεί, σας υποδέχετε ένα δεύτερο εστιατόριο, πιο γκράντε, σ’ ένα ντεκόρ βιβλιοθήκης από σκούρο ακαζού ξύλο, το οποίο διαθέτει 15.000 τόμους παλιών βιβλίων. Σερβίρει μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη ρωσική και γαλλική κουζίνα, συν το σαλόνι για τσάι και γλυκά που μαζεύει τους ρέκτες της υψηλής ζαχαροπλαστικής. Ακόμα, έναν ημιώροφο που στεγάζει ένα μπαρ για ολίγους και εκλεκτούς. Όσο περισσότερο ανεβαίνεις τόσο περισσότερο ακριβαίνουν κι οι τιμές. Αυτό είναι το δόγμα του Ντέλος.

Σε μια Ρωσία που έχει πέσει στην μέγγενη του «παρεοκρατικού φιλελευθερισμού», το Καφέ Πουσκίν μαγεύει μια πολυπληθή πελατεία ντόπιων και ξένων. Ανοιχτό 24 ώρες το 24άωρο, η φήμη του είναι παγκόσμια. Pelminis, Veau Pojarski, Boeuf Stroganoff, Pirojkis… Ο κατάλογος βρίθει πιάτων των μεγάλων κλασικών της ρωσικής γαστρονομίας, εκτελεσμένων από σταθερές αξίες, όπως οι σεφ Andrei Makhov ή Nikolaï Gribov. Σήμερα, περιλαμβάνεται στα 25 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης και ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου.

Στο Καφέ Πουσκίν ξέρεις ότι η ψυχή των ποιητών δεν χάνεται ποτέ (credits: cafe-pushkin.ru).

11 χρόνια αφότου άνοιξε στη Μόσχα, ο Αλέξανδρος Ντέλος αποφάσισε να εξάγει το concept και στη Γαλλία και μετά διεθνώς. Το παρισινό Café Pouchkine βρήκε αρχικά στέγη στο ισόγειο του πολυτελούς πολυκαταστήματος Le Printemps Haussmann. Ο ζαχαροπλάστης Emmanuel Ryon, ο Julien Alvarez ή η Nina Métayer δημιουργούν εκεί με την μπαγκέτα τους μικρά καλλιτεχνήματα: Pavlova, Rose du Tsar, Tarte Sgouchonka, Or Noir, Bon Baiser de Moscou, Saint-Honoré aux Noisettes ή ακόμα το περίφημο Mille-Feuille Pouchkine σε γεμίζουν γευστική ευτυχία. Κι ο λογαριασμός που σού ‘ρχεται δεν είναι λυπητερή. Έκτοτε άνοιξαν, απ’ όσο ξέρω, άλλα δύο.

Εκλεκτικότητα για τους ρέκτες του ωραίου και του υψηλού (credits: cafe-pushkin.ru).

Ο ίδιος ο Ντέλος αφηγείται: «Όλα άρχισαν στις αρχές της περεστρόικα. Ήμουν ζωγράφος στο Παρίσι. Πούλησα ακόμα και πίνακες του Μάικλ Τζάκσον. Μια μέρα του 1991, μια ρωσική τράπεζα αγόρασε όλη μου την πραμάτεια -την παρέδωσα αυτοπροσώπως. Φτάνοντας στη Μόσχα, δεν αναγνώριζα τίποτα. Η πόλη είχε γίνει παράξενη, φανταχτερή και πολύ επικίνδυνη. Οι φίλοι μου, που πριν τους δάνειζα τρία ρούβλια, τώρα κυκλοφορούσαν με Mercedes 600. Όταν ρώταγες τους ανθρώπους “Πώς ζείτε”, μου απαντούσαν “Πουλάω τη χώρα μου”. Την πρώτη μέρα, μου είχαν κλέψει όλα τα χαρτιά».

Μπλοκαρισμένος επί ένα 6μηνο μέχρι να τα ξαναφτιάξει, ο Andrey Dellos δεν έφυγε ποτέ. «Άνοιξα ένα ιδιωτικό κλαμπ σαν κι αυτά της Δύσης. Το Soho έγινε η πιο must be μπουάτ όλης της Ρωσίας». Η συνέχεια είναι γνωστή. Μερικά εστιατόρια αργότερα (40 με 7.000 υπαλλήλους), ο τύπος, μετά το Παρίσι, ετοιμάζεται να κατακτήσει Νέα Υόρκη και Λονδίνο με τα ασυναγώνιστα γλυκά του.

Σήμερα, μπορεί ο Ζιλμπέρ Μπεκώ να μας εγκατέλειψε, αλλά μετά από μια ζεστή σοκολάτα στο Καφέ Πουσκίν ξέρεις ότι η ψυχή των ποιητών δεν χάνεται ποτέ. Τα Χριστούγεννα σ’ αυτό το παραμυθένιο περιβάλλον, βλέποντας τις νιφάδες του χιονιού να σκεπάζουν τα πάντα, θα σας μείνει αξέχαστο.

Café Pouchkine
26/5 Tverskoï Boulevard. Τηλ. +7 495 229 55 90.

Στο Παρίσι
64 Boulevard Haussmann,
75008 Παρίσι. Τηλ. 01.42.82.43.31.
2 rue des Francs Bourgeois, 75003 Παρίσι. Τηλ. 01.42.72.97.05.
155 boulevard Saint-Germain, 75006 Παρίσι. Tηλ. 01.42.22.58.44.

Στο Λονδίνο
20 Berkeley Street, Mayfair.

 

Διαβάστε ακόμα, Rock n Roll: Με νέο σεφ, καλύτερο μενού και την ίδια θρυλική ατμόσφαιρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το πρώτο foodie hotel στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στην Μητροπόλεως, στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου. Ενας πολυχώρος που προσφέρει καλό φαγητό, εκλεκτό καφέ, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο, μανάβικο κι αν νυστάξετε, ακόμη και ξενοδοχείο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια διαφορετική συλλογή εκλεκτών coffee shops ξεδιπλώνεται αθόρυβα. Μετά το παρθενικό κατάστημα στον Άγιο Στέφανο, τα Cultivos Coffee άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη και προσφέρουν έξοχα χαρμάνια της βραβευμένης Taf. Επισκεφτήκαμε το νέο στέκι και απολαύσαμε διαπεραστικό espresso, πλούσιο cappuccino και φίνο καφέ φίλτρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου στο Κολωνάκι θα συστεγάζεται και μια... σουβλακερί. Δοκιμάσαμε τα πάντα πριν καν ανοίξει και γράφουμε. (Σούπερ και οι πατατούλες!).

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro