«Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις παλιές κλασικές αξίες, που μας θυμίζουν πράγματα από την παιδική ηλικία» μου λένε η Φωτεινή Γούλα και ο Ανδρέας Λαγός.

Τρίτη, τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, νωρίς το απόγευμα. Μια ημέρα πριν το ημερολόγιο δείξει άνοιξη, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους Αθηναίους να νιώθουν ανοιξιάτικοι μέσα τους. Άλλωστε, όσο περνάει ο καιρός, η μέρα μεγαλώνει και οι θερμοκρασίες θυμίζουν σιγά-σιγά καιρό Ελλάδας. Φτάνω στο Σύνταγμα, χάνομαι για λίγο ανάμεσα στον κόσμο που ψάχνει ένα after office drink, τους φοιτητές που θέλουν έναν γρήγορο καφέ και τους λιγοστούς τουρίστες με τους χάρτες στα χέρια (μάλλον είχα καιρό να βγω από το γραφείο τέτοια ώρα) και κατηφορίζω την Μητροπόλεως.

Λίγο πριν τη Μητρόπολη, στο νούμερο 46, κάνω τη στάση μου: εκεί βρίσκεται ένα μικρό και ζεστό μαγαζί που θα σε ταξιδέψει έστω και για λίγο στο παρελθόν. Όσο αποφασίσεις να κάτσεις. Το Σερσέ Λα Φαμ είναι μια νέα πρόταση στο κέντρο της πόλης, βγαλμένο από την παλιά καλή Αθήνα. Κάτι το οποίο το νιώθεις με το που περνάς την πόρτα του και μπαίνεις στο χώρο.

Από τους πίνακες μέχρι και τις καρέκλες, τα περισσότερα πράγματα που θα δεις στο Σερσέ Λα Φαμ προέρχονται από παλαιοπωλεία.

Απλό και λιτό, με τις «κλασικές» μουσικές του (από jazz και παλιά ελληνικά έως κλασική) να σε καλοσωρίζουν, με τη μεγάλη μπάρα να δεσπόζει και τα μαρμάρινα τραπεζάκια με τις ξύλινες καρέκλες παραδοσιακού καφενέ να κλέβουν τις εντυπώσεις, το Σερσέ Λα Φαμ δηλώνει περήφανα «καφενείο». Όχι μόνο για το design του, που έχουν επιμεληθεί η Μιράντα Καραμανλή και η Φαίδρα Αναστασιάδη και όπως έμαθα «το έψαξαν πάρα πολύ, καθώς από τις καρέκλες μέχρι τους πολυελαίους, όλα είναι από παλαιοπωλεία», αλλά με την όλη του λογική. Μια λογική που ξεχειλίζει από παράδοση, ποιότητα, Ελληνικές πρώτες ύλες και διάθεση «επιστροφή στις ρίζες».

Και αυτόν τον τίτλο δεν του το δώσαμε εμείς, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, αλλά βγήκε από τα χείλη της manager Φωτεινής Γούλα και του Ανδρέα Λαγού, που έχει αναλάβει το μενού (που φέρνει εις πέρας ο Κωνσταντίνος Τζουβάρας στην κουζίνα), τους οποίους και συναντήσαμε σε αυτή τη βόλτα μας.

Από τις πρώτες ύλες των φαγητών μέχρι τα ποτά, όλα είναι ελληνικά στο Σερσέ Λα Φαμ.

«Έχουμε παντρέψει έναν ωραίο εκλεπτυσμένο χώρο με τις ελληνικές συνταγές, όπως ήταν τα καφενεία παλιά» μας λέει η Φωτεινή Γούλα και δίνει την πρώτη «εικόνα» του Σερσέ Λα Φαμ. Αλλά αλήθεια, πώς ξεκίνησε όλο αυτό το κόνσεπτ; Καφενείο στο κέντρο της Αθήνας εν έτει 2017;

«Με τον Σωτήρη Χρόνη, τον ιδιοκτήτη του Σερσέ Λα Φαμ γνωριζόμαστε από καιρό» λέει ο Ανδρέας Λαγός και συνεχίζει: «Σε μια φιλική συζήτηση πριν από 1-2 χρόνια για το ποια θα είναι η επόμενη τάση και τι θα μας άρεσε να κάνουμε, του είπα για ένα καφενείο. Πέρασε ο καιρός, βρήκε τον χώρο εδώ, ξαναμιλήσαμε και έτσι ξεκινήσαμε». Αν θέλεις να περιγράψεις με λίγες λέξεις το όλο κόνσεπτ τότε θα έλεγες ότι είναι η επιστροφή στις ουσιαστικές γεύσεις και συνταγές, με αυτές που ούτε λίγο ούτε πολύ όλοι μας μεγαλώσαμε. Φαγητό σε μικρές μερίδες και ποτό που είναι και η φιλοσοφία ενός καφενείου.

Το design του μαγαζιού έχουν επιμεληθεί η Μιράντα Καραμανλή και η Φαίδρα Αναστασιάδη.

Και μια ματιά στον κατάλογο σε βάζει σε αυτό το κλίμα και τη φιλοσοφία. Απλός και μίνιμαλ, όπως ο χώρος, με γεύσεις που γνωρίζεις, όλες τους από εγχώριες μικρές μονάδες παραγωγής. Πόσο ωραίο είναι να ακούς για την λακέρδα του κυρ Γιάννη από τη Μυτιλήνη, τα λουκούμια Σύρου του Συκουτρή, ελαιόλαδο-βιολογικής καλλιέργειας από τους ελαιώνες του Κώστα Αγριγιάννη στις Μηλιές Πηλίου, τα τυριά από όλη την Ελλάδα, τα αναψυκτικά από την Ικαρία (plus αυτά τα σπιτικά του μαγαζιού), τη δικής τους παραγωγής ρακή από το Ρέθυμνο, τις ελληνικές ετικέτες κρασιού και μπύρας; «Αυτή η επιστροφή στις ρίζες ήταν μια ανάγκη όλων μας. Και δικιά μας, αλλά όπως φαίνεται και του κόσμου που θέλει να ανακαλύψει τις παλιές, καλές και ουσιαστικές γεύσεις» τονίζει ο Ανδρέας Λαγός.

Λακέρδα του κυρ Γιάννη από τη Μυτιλήνη, λουκούμια Σύρου του Συκουτρή, ελαιόλαδο από το Πήλιο, τυριά από όλη την Ελλάδα και πολλές ακόμα λιχουδιές θα βρεις στον κατάλογο του Σερσέ Λα Φαμ.

Μπορώ να το καταλάβω αυτό. Όση ώρα κάθομαι, βλέπω μεζεδάκια να πηγαίνουν από τραπέζι σε τραπέζι, σε ποσότητα «τόσο όσο», χωρίς υπερβολές. Να το πούμε και έτσι: αυτό που διαβάζεις στον κατάλογο αυτό είναι. Κάτι ωραίο στις μέρες μας, που μοιάζει να έχει κερδίσει και τον κόσμο. «Περίπου 20 μέρες έχουμε ανοίξει και ήδη έχει μαθευτεί από στόμα σε στόμα. Και αυτό είναι που μας αρέσει» μου λέει η Φωτεινή.

Αλλά το ακόμα πιο ωραίο είναι τα μελλοντικά σχέδια του Σερσέ Λα Φαμ, όπου ο στόχος είναι να αυξηθούν οι ετικέτες με τα ελληνικά ποτά και να μεγαλώσουν λίγο ακόμα τον κατάλογο των γλυκών «για να θυμηθεί ο κόσμος και πάλι την έννοια του παλιού καλού ζαχαροπλαστείου και γλυκοπωλείου».

Επιστροφή στα παιδικά χρόνια και στο κοκ. (Φωτογραφία: Ανδρέας Μόργκαν)

Κι ας έχουν ένα κοκ που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Αφράτο, απολαυστικό, με τη σοκολάτα να γεμίζει την ψυχή μας. «Το κοκ αποφασίσαμε να το βάλουμε γιατί είναι μια δικιά μου παιδική εμμονή και όπως φαίνεται το πείραμα πέτυχε, καθώς ήδη το έχει αγαπήσει ο κόσμος» μου λέει ο Ανδρέας.

Το best seller και έκπληξη του μαγαζιού: ελληνικός καφές στη χόβολη.

Κερασάκι στην «τούρτα»; Πώς θα σου φαινόταν να ξεκινήσεις ή να τελειώσεις τη μέρα σου εκεί πίνοντας ελληνικό καφέ στη χόβολη, παραδοσιακό, με καϊμάκι; Μια από τις εκπλήξεις και ένα να από τα best seller του Σερσέ Λα Φαμ. «Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις παλιές κλασικές αξίες, που μας θυμίζουν πράγματα από την παιδική ηλικία» τονίζει ο Ανδρέας.

Ανεβαίνοντας τη Μητροπόλεως σκέφτομαι όλη αυτή την κουβέντα. Σκέφτομαι και το μαγαζί, ενώ παράλληλα περνάνε από το μυαλό μου διάφορα: το καφενείο -εκείνο το παραδοσιακό- στο χωριό της γιαγιάς μου στην κάτω Εύβοια, το «στέκι» με τα παιδιά στο πρώτο έτος της σχολής στη Μυτιλήνη, το ζαχαροπλαστείο/φούρνο του πατέρα μου στη Νέα Σμύρνη με τις μοναδικές μυρωδιές από το εργαστήριο με τα γλυκά. Κοίτα να δεις, τελικά. Το Σερσέ Λα Φαμ είνα όντως ένα μαγαζί που φέρνει στο μυαλό μνήμες. Μνήμες από τα παλιά. Πόσο μου είχαν λείψει αυτές.

 

Διαβάστε ακόμα: Trikalinos PSYCHE – Το «χαβιάρι της Ελλάδας» περνάει σε άλλο επίπεδο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top