Στην Cookoovaya ο κρόκος ψήνεται στο αλάτι

Τι είναι ο παστός κρόκος αυγού που πριν λίγο καιρό είδαμε στο γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο; Μιλήσαμε με τον συνιδιοκτήτη της Cookoovaya Κλεομένη Ζουρνατζή και του ζητήσαμε να μας δώσει τα φώτα του.

 

Αν αφήσουμε τον κρόκο 8-10 ώρες θα γίνει μελάτος. Αν θέλουμε να γίνει σκληρός τον αφήνουμε τουλάχιστον 48 ώρες να «ψηθεί».

Η λογική του παστού κρόκου είναι ίδια όπως σε οποιοδήποτε άλλο παστό φαγητό. Το αλάτι και η ζάχαρη αφυδατώνουν το κρόκο, με αποτέλεσμα αυτός να σκληραίνει.

Αν τον αφήσουμε 8-10 ώρες ο κρόκος γίνεται μελάτος. Αν θέλουμε να γίνει σκληρός, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν τυρί επάνω σε μια μακαρονάδα, τον αφήνουμε τουλάχιστον 48 ώρες να «ψηθεί».

Υλικά:
15 αυγά
600 γρ. αλάτι ημίχονδρο
200 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί βάζουμε τα 2/3 του μείγματος (αλάτι και ζάχαρη) και με ένα αυγό κάνουμε λακούβες. Στη συνέχεια σε κάθε λακούβα βάζουμε κι από έναν κρόνο και καλύπτουμε κάθε κρόκο με αλάτι. Όταν περάσει ο χρόνος που θέλουμε (ανάλογα αν επιθυμούμε ο κρόκος να είναι μελάτος ή σφιχτός) ξεπλένουμε προσεκτικά με κρύο νερό και τοποθετούμε τους κρόκους στο ψυγείο.

Για να ξέρετε: Τον κρόκο ψημένο σε αλάτι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και μακαρονάδες. Σερβίρεται τριμμένος, σε φέτες ή και ολόκληρος με λίγο λάδι.

Tip: Σερβίρουμε τον παστό κρόκο με κρασί Σαντορινιό Νυχτέρι.

//Ο Κλεομένης Ζουρνατζής είναι συνδημιουργός του εστιατορίου Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2, Αθήνα, τηλ.: 210 7235 005). cookoovaya.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια για γρήγορο lunch break για όσους δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το νέο εγχείρημα του «γκουρού» του εκλεκτού καφέ Γιάννη Ταλούμη ήρθε στην Ομήρου και προσφέρει μια ξεχωριστή αίσθηση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις των νέων τάσεων στην παραγωγή της σαμπάνιας και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα της αλλαγής του χρόνου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα υλικά είναι φρέσκα, της εποχής και παντρεύονται μεταξύ τους με τρόπους πρωτότυπους αλλά όχι δήθεν. Ο σεμνός σεφ Νίκος Θωμάς έχει άποψη και για τη γευστική μνήμη και για την μοντέρνα κουζίνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός -με το Pilot's Watch Chronograph Edition Le Petit Prince- το μεθυστικό, παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή Dark Cave.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro