Στην Cookoovaya ο κρόκος ψήνεται στο αλάτι

Τι είναι ο παστός κρόκος αυγού που πριν λίγο καιρό είδαμε στο γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο; Μιλήσαμε με τον συνιδιοκτήτη της Cookoovaya Κλεομένη Ζουρνατζή και του ζητήσαμε να μας δώσει τα φώτα του.

 

Αν αφήσουμε τον κρόκο 8-10 ώρες θα γίνει μελάτος. Αν θέλουμε να γίνει σκληρός τον αφήνουμε τουλάχιστον 48 ώρες να «ψηθεί».

Η λογική του παστού κρόκου είναι ίδια όπως σε οποιοδήποτε άλλο παστό φαγητό. Το αλάτι και η ζάχαρη αφυδατώνουν το κρόκο, με αποτέλεσμα αυτός να σκληραίνει.

Αν τον αφήσουμε 8-10 ώρες ο κρόκος γίνεται μελάτος. Αν θέλουμε να γίνει σκληρός, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν τυρί επάνω σε μια μακαρονάδα, τον αφήνουμε τουλάχιστον 48 ώρες να «ψηθεί».

Υλικά:
15 αυγά
600 γρ. αλάτι ημίχονδρο
200 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί βάζουμε τα 2/3 του μείγματος (αλάτι και ζάχαρη) και με ένα αυγό κάνουμε λακούβες. Στη συνέχεια σε κάθε λακούβα βάζουμε κι από έναν κρόνο και καλύπτουμε κάθε κρόκο με αλάτι. Όταν περάσει ο χρόνος που θέλουμε (ανάλογα αν επιθυμούμε ο κρόκος να είναι μελάτος ή σφιχτός) ξεπλένουμε προσεκτικά με κρύο νερό και τοποθετούμε τους κρόκους στο ψυγείο.

Για να ξέρετε: Τον κρόκο ψημένο σε αλάτι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και μακαρονάδες. Σερβίρεται τριμμένος, σε φέτες ή και ολόκληρος με λίγο λάδι.

Tip: Σερβίρουμε τον παστό κρόκο με κρασί Σαντορινιό Νυχτέρι.

//Ο Κλεομένης Ζουρνατζής είναι συνδημιουργός του εστιατορίου Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2, Αθήνα, τηλ.: 210 7235 005). cookoovaya.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια για γρήγορο lunch break για όσους δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro