Η μεταλλική μαύρη κατασκευή που φτάνει μέχρι το ταβάνι και βοηθάει στην δημιουργία αποθηκευτικού χώρου.

Στην Καλαμάτα γίνονται ωραία πράγματα. Το διαπιστώνουμε κάθε φορά που πηγαίνουμε. Η νέα ανακάλυψη είναι ένα καφέ που σχεδίασε ο 38χρονος αρχιτέκτονας Ανδρέας Πετρόπουλος, που δημιουργεί τη δική του σχεδιαστική ιστορία στην πόλη με διάφορα ακόμα έργα όπως το Ballers Sports Café, που έχει εξίσου Andro-style (θα το δείτε και θα καταλάβετε, είναι ένα καφέ βασισμένο στην ιδέα του άβατου των locker rooms).

Οι διαστάσεις του νέου του project το κατατάσσουν πραγματικά στην κατηγορία του micro-café, αφού είναι μόλις 20τμ με maximum πλάτος λίγο πάνω από τα 3 μέτρα, συν ένα ακόμα πιο μικρό παταράκι. Έχοντας ως αρχικό brief το ότι θα σερβίρει καφέ on the go, μπήκε ένα πάσο στην επαφή με τον εξωτερικό χώρο, ενώ μέσα ο χώρος αφιερώθηκε στη διαδικασία της προετοιμασίας του καφέ, στην μπάρα, στην οπτική παρουσίαση των ποικιλιών του καφέ και των σνακ, και σε ένα extra πάσο με ψηλά stools. Από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία του είναι η μεγάλη μεταλλική κατασκευή που φτάνει μέχρι την οροφή, οι υπόλοιπες μεταλλικές λεπτομέρειες όπως τα street signs, και το πώς αυτά τα βιομηχανικά υλικά δένουν απλά με τις ξύλινες επιφάνειες.

Αριστερά: Το Daily Dose όπως φαίνεται απέξω. Δεξιά: Ο 38χρονος αρχιτέκτονας Ανδρέας Πετρόπουλος.

Τίποτα το κραυγαλέο δεν έχει αυτό το αφαιρετικό αρχιτεκτονικό-εμπορικό ορόσημο.

«Ήταν πολύ μικρός ο χώρος» λέει στο Andro ο δημιουργός, «και είχε πολύ μεγάλο ύψος, σχεδόν 5,20 μέτρα, σκεφτείτε ότι το κατέβασα κιόλας λίγο. Οι διαστάσεις αυτές δεν στάθηκαν μόνο ως δυσκολία αλλά και ως έμπνευση κυρίως. Εμένα στην αρχή μου θύμισε, με το μεγάλο παράθυρο που είχε, ένα πολύ στενό δρομάκι, που δεξιά και αριστερά κλείνεται από κτήρια. Με το φως να μπαίνει τόσο δυνατά στο εσωτερικό ήταν σαν να είσαι -πού να σας πω- στη Νέα Υόρκη».

«Εμένα στην αρχή μου θύμισε, με το μεγάλο παράθυρο που είχε, ένα πολύ στενό δρομάκι, που δεξιά και αριστερά κλείνεται από κτήρια. Με το φως να μπαίνει τόσο δυνατά στο εσωτερικό ήταν σαν να είσαι -πού να σας πω- στη Νέα Υόρκη» μας είπε ο Ανδρέας Πετρόπουλος.

Τον ρωτάμε για τις χαρακτηριστικές ταμπέλες που έχουν μπει. «Έγιναν με την τεχνική των Αμερικανών sign painters, δηλαδή με στένσιλ, όλα στο χέρι, και η μεγάλη εσωτερική και η μικρή εξωτερική. Τις έκανε ένας φίλος μου ζωγράφος, ο Σπύρος Κλαμπατσέας και έγινε όλο χειροποίητο γιατί ήταν μικρό το budget του μαγαζιού. Όταν μια εξωτερική ταμπέλα ενός μαγαζιού κοστίζει πάνω από 300 ευρώ και πάνω, εμείς την κάναμε με υλικά των 100 ευρώ».

Ένας καθρέφτης σε σημείο που δημιουργεί ψευδαίσθηση επέκτασης του χώρου, και το φτιαγμένο με στένσιλ μότο «street quality coffee», που φωτίστηκε με σποτ, θυμίζοντας τις παλιές διαφημιστικές επιγραφές που συναντάμε σε τοίχους κτηρίων στην Αμερική.

Έχουμε άραγε στα μέρη μας καταφέρει να φτιάξουμε μια σύγχρονη παράδοση design; «Οπωσδήποτε», μας λέει ο κ. Πετρόπουλος. «Ταξιδεύοντας πολύ, βλέπω και συγκρίνω: οι Έλληνες αρχιτέκτονες, κυρίως όσον αφορά την εστίαση είναι πιο μπροστά κατά μέσο όρο από ξένα και μεγαλύτερα γραφεία. Γιατί και οι ίδιοι οι επαγγελματίες έχουν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η εικόνα και ο χώρος, που αποτελεί ο ίδιος διαφήμιση για το προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρεις», καταλήγει.

//Daily Dose, Ψαρών 5, Καλαμάτα

⇒ Αρχιτεκτονική Μελέτη: Πετρόπουλος Ανδρέας
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου / studiovd.gr
Επιμέλεια Λογοτύπου: Θοδωρής Κωνσταντόπουλος – Pixel
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σπύρος Κλαμπατσέας

Δύο από τις μεταλλικές ταμπέλες του μαγαζιού. Είναι πραγματικές οι οδηγίες – όντως κατευθύνουν προς το Σιδηροδρομικό πάρκο και την Κεντρική πλατεία, ενισχύοντας την ιδέα ότι είσαι στο δρόμο on the go.

 

Διαβάστε ακόμα: Top5 μποέμ αυλές στο κέντρο της Αθήνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top