DSC07843

Είτε συναντήσετε τον Ντάριο Τσεκίνι στο Vezene είτε στο κρεοπωλείο του στην Τοσκάνη, θα ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία!…

Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου έρχεται στην Ελλάδα, για μία ειδική βραδιά, ο Dario Cecchini (προφέρεται «Τσεκίνι»), ο macellaio, ο «Χασάπης της Τοσκάνης». Θα κάνει μια guest εμφάνιση στο εστιατόριο Vezene, δίπλα στον σεφ Άρη Βεζενέ, ο οποίος επίσης φημίζεται για τις γνώσεις του στο κρέας, αλλά και για τη μαεστρία του στο μαγείρεμά του. Η βραδιά θα πλαισιώνεται από τα κρασιά του μυθικού τοσκανέζικου οινοποιείου «Tenuta dell’ Ornellaia» και θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην ανθρωπιστική οργάνωση «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Ως εδώ καλά. Το δείπνο όμως αυτό έχει γίνει «talk of the town». Και μπορεί κάποιοι να αναρωτιούνται γιατί γίνεται τέτοιος χαμός επειδή έρχεται ένας χασάπης από την Ιταλία, όμως αυτοί που ξέρουν έχουν πάθει παροξυσμό και το περιμένουν πώς και πώς. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας, ως ορκισμένος φαν του Dario, να εξηγήσω προς πάσα κατεύθυνση τι συμβαίνει και περί τίνος πρόκειται…

Έτσι μου ‘ρχεται να γράψω ό,τι κλισέ μπορώ να σκεφτώ… Ότι «ο Dario είναι θεσμός» ή «ο Dario είναι ιδέα» κ.λπ. Δεν θα το κάνω, για να μη με πάρετε στο ψιλό, να ξέρετε όμως ότι, αν το έκανα, θα ήταν όλα αλήθεια! Έχω πλήρη επίγνωση ότι, με όλα αυτά που σκοπεύω να γράψω, θα ανεβάσω πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά δεν φοβάμαι – και σίγουρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο ίδιος ο Dario. Γιατί, φίλοι μου καλοί, είτε τον συναντήσετε στο Vezene είτε στο κρεοπωλείο του στην Τοσκάνη, θα ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία!…

IMG_4608

Εκεί, βέβαια, που χαίρεσαι και απολαμβάνεις πραγματικά τον Dario είναι στη σάλα του πάνω ορόφου. Γιατί εκεί δεν ψήνει, δεν κόβει, δεν ετοιμάζει – εκεί προσφέρει ένα θέαμα που τιμά το κρέας.

Στην «Officina della Bistecca»

Το Panzano είναι ένα μικρό, γραφικό και ήσυχο χωριό στην Τοσκάνη. Βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του «Chianti Classico», πράγμα που, για εμάς τους οινόφιλους, σημαίνει πολλά. Ο αμπελώνας του θεωρείται ένας από τους πλέον προνομιούχους της ζώνης και φιλοξενεί κάμποσα πολύ καλά οινοποιεία που παράγουν εκλεκτά κρασιά με σήμα το διάσημο μαύρο κοκοράκι του Chianti Classico.

Αν με ρωτήσετε ποια δύο πράγματα μου έρχονται αμέσως στο μυαλό όταν σκέφτομαι το Panzano, θα απαντήσω πολύ εύκολα και γρήγορα. Το πρώτο είναι το «Fontodi», ένα από τα αγαπημένα μου οινοποιεία, για το οποίο όμως θα σας μιλήσω κάποια άλλη στιγμή. Το δεύτερο είναι η «Officina della Bistecca», το «εργαστήριο» της Bistecca alla Fiorentina, το κρεοπωλείο του Dario Cecchini. Ένα μέρος που αποτελεί, για μένα, αξιοθέατο, προορισμό, τόπο προσκυνήματος.

H Officina della Bistecca δεν είναι απλά ένα «μαγαζί», αλλά ένας προορισμός, ένας τόπος προσκυνήματος στον οποίο συρρέουν τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο

Πρόκειται για δίπατο χώρο, ο οποίος, σε πρώτη ανάγνωση, δεν προϊδεάζει απαραίτητα κάποιον που δεν ξέρει. Στο ισόγειο, το κρεοπωλείο είναι μικρό και νοικοκυρεμένο, με πολλά και όμορφα κρεατο-καλούδια να κρέμονται σε τσιγκέλια ή να φαίνονται στα ψυγεία, ενώ εκλεκτά αλλαντικά, σάλτσες και άλλες λιχουδιές συμπληρώνουν το λαχταριστό ντεκόρ. Βέβαια, ο ανυποψίαστος επισκέπτης σίγουρα θα απορήσει βλέποντας στην είσοδο κρεμασμένη μια μαρμάρινη ταφόπλακα που γράφει με μεγάλα γράμματα «στη μνήμη της Bistecca alla Fiorentina» και έχει πάντα λουλούδια.

Πρόκειται για σουβενίρ από το Μάρτιο του 2001, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του γενικού πανικού με την αρρώστια των τρελλών αγελάδων τότε, είχε απαγορεύσει την πώληση μοσχαρίσιου κρέατος με το κόκκαλο και, κατ’ επέκταση, είχε κρίνει παράνομη την Bistecca alla Fiorentina. Τότε λοιπόν, ο Dario διαμαρτυρόμενος, τέλεσε την κηδεία της Bistecca και ανήρτησε την ταφόπλακα που υπάρχει εκεί μέχρι σήμερα!

Προτού περάσουμε στον επάνω όροφο, να σας πω ότι στο κρεοπωλείο του Dario υπάρχουν πάντα κεράσματα (αλλαντικά, τυριά και grappa) για τους πελάτες – ή μάλλον για τους επισκέπτες γενικότερα, καθώς η «Officina della Bistecca» δεν είναι απλά ένα «μαγαζί», αλλά ένας προορισμός (αξίζει μόνο να διαβάσει κάποιος τα σχόλια και τις κριτικές στο TripAdvisor), στον οποίο συρρέουν τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, άσχετα με το αν πρόκειται να αγοράσουν κάτι ή όχι.

Ο πρώτος όροφος, λοιπόν, είναι εκεί που λαμβάνει χώρα η μαγεία! Ουσιαστικά είναι μια στενόμακρη σάλα, στην οποία δεσπόζει ένα μεγάλο, επίσης στενόμακρο, τραπέζι. Οι τυχεροί (και δεν είναι πολλοί) που θα βρεθούν σε αυτό – για μεσημεριανό ή για δείπνο, αν καταφέρουν να κάνουν κράτηση – κάθονται δίπλα-δίπλα, μόνο από τη μία μεριά του τραπεζιού, έτσι ώστε να έχουν θέα σε ό,τι μαγικό υπάρχει από την άλλη: η τεράστια ψησταριά και ο πάγκος παρασκευής, κοπής κ.λπ.

Διαβάστε ακόμα: Η Θάλεια Τσιχλάκη επιλέγει 15 trendy στέκια όπου οι σεφ λανσάρουν ασιατική κουζίνα αξιώσεων.

IMG_4547

Αριστερά: Την τελευταία φορά που ήμουν στην officina του, πριν από λίγους μήνες, μου μίλαγε επί ώρα για την Ελλάδα και, όταν είδε το ελληνικό κρασί που είχα φέρει για να του κάνω δώρο, ενθουσιάστηκε και έβγαλε και μου χάρισε την ποδιά του. Δεξιά: Αυτό που έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι η γνώση του γύρω από το κρέας – τη συντήρηση, την κοπή, το μαγείρεμα – αλλά και η αγάπη που τρέφει για τα ζώα.

Dario Cecchini

Ο Dario, ο macellaio, ο «μακελάρης» δηλαδή, είναι ένας λεβέντης. Νομίζω πως, αν ήταν Έλληνας, θα ήταν Κρητικός. Λεβεντάνθρωπος, αλλά και φινετσάτος και ευαίσθητος μαζί. Θα βρει το χρόνο να εξηγήσει τα πάντα στους πελάτες του, να τους κεράσει, να αστειευτεί, να φωτογραφηθεί μαζί τους. Και αγαπάει πολύ τους Έλληνες.

Εδώ τα πάντα γυρίζουν γύρω από το κρέας και από τον μάστορα που του δίνει την τελική του μορφή. Τον άνθρωπο που όταν έρθει η ώρα να βγει η Bistecca, θα την αναγγείλει με την τιμή που της αρμόζει και ο κόσμος που κάθεται απέναντί του θα χειροκροτήσει εκστασιασμένος!

Την τελευταία φορά που ήμουν στην officina του, πριν από λίγους μήνες, μου μίλαγε επί ώρα για την Ελλάδα και, όταν είδε το ελληνικό κρασί που είχα φέρει ειδικά για να του κάνω δώρο, ενθουσιάστηκε και έβγαλε και μου χάρισε την ποδιά του (την οποία φυλάω στην κουζίνα μου ως κόρην οφθαλμού και καμαρώνω σαν το παγώνι όταν την δείχνω στους φίλους μου). Επίσης, μου έδειξε συγκινημένος, ανάμεσα στα αντικείμενα που έχει πάντα μαζί του, όπως η φωτογραφία του συγχωρεμένου του πατέρα του που υπερ-αγαπούσε, ένα τσαλακωμένο – από τη χρήση – χαρτί, στο οποίο είναι τυπωμένη η «Ιθάκη» του Καβάφη, στα ιταλικά!

Αυτό που έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι η γνώση του γύρω από το κρέας – τη συντήρηση, την κοπή, το μαγείρεμα – αλλά και η αγάπη που τρέφει για τα ζώα και η φιλοσοφία με την οποία δουλεύει. Επιλέγει ο ίδιος τις αγελάδες από τις οποίες θα πάρει το κρέας που χρησιμοποιεί, το οποίο είναι της διάσημης τοσκανέζικης ράτσας «Chianina», αλλά όχι μόνο. Επιβλέπει επίσης τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε επιλεγμένα βοσκοτόπια στο Panzano, αλλά και στην Καταλωνία, στην Ισπανία, γιατί θέλει οι αγελάδες του να μεγαλώνουν και να τρέφονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε ακόμα: Το σεξαπίλ του κρέατος. Ένα συλλεκτικό κείμενο του Επίκουρου – Αλβέρτου Αρούχ για το Andro. 

IMG_4542

Ο υπογράφων στο… ψυγείο μαζί με τον χασάπη που επιλέγει ο ίδιος τις αγελάδες από τις οποίες θα πάρει το κρέας και επιβλέπει τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε επιλεγμένα βοσκοτόπια στο Panzano, αλλά και στην Καταλωνία.

Μου εξήγησε ότι, στην παράδοση του τόπου του, το να υπάρχει μια αγελάδα σε ένα σπίτι του χωριού ήταν μεγάλη υπόθεση. Χάρη στο ζώο αυτό, έπαιρναν γάλα και μεγάλωναν τα παιδιά, οπότε έπρεπε να του φέρονται σαν να είναι μέλος της οικογένειας. Και όταν ερχόταν η ώρα να το σφάξουν, αυτό έπρεπε να γίνει με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ενώ το κρέας έπρεπε να αξιοποιηθεί σωστά και να μην πεταχτεί τίποτα!

Εκεί, βέβαια, που χαίρεσαι και απολαμβάνεις πραγματικά τον Dario είναι στη σάλα του πάνω ορόφου. Γιατί εκεί δεν ψήνει, δεν κόβει, δεν ετοιμάζει – εκεί προσφέρει ένα θέαμα που τιμά το κρέας και, κυρίως, την Bistecca alla Fiorentina. Τα λιγοστά, απλά ορεκτικά (σούπα με φασόλια, πατάτα ψητή με λαρδί κ.λπ.) είναι πεντανόστιμα, αλλά παίζουν δεύτερο ρόλο. Το ίδιο και το κρασί, το οποίο είναι house wine Chianti Classico, εμφιαλωμένο για τον Dario, εκτός αν ο πελάτης θέλει να φέρει το δικό του.

Κι αυτό γιατί τα πάντα γυρίζουν γύρω από το κρέας και από τον μάστορα που του δίνει την τελική του μορφή. Τον άνθρωπο που θα εξηγήσει το κάθε πιάτο – το ταρτάρ (το επονομαζόμενο «crudo»), την costata κ.λπ. – όταν όμως έρθει η ώρα να βγει η Bistecca, θα την αναγγείλει με την τιμή που της αρμόζει, και ο κόσμος που κάθεται απέναντί του θα χειροκροτήσει εκστασιασμένος!

Picture 166

Vezene Athens: Ο εγχώριος ναός της κρεατολαγνείας που δημιούργησε ο Άρης Βεζενές και στον οποίο θα λειτουργήσει ο μέγας μάγιστρος Ντάριο Τσεκίνι την Πέμπτη.

Αυτή είναι η εμπειρία Dario Cecchini. Όσοι θα τη ζήσετε στις 11 Δεκεμβρίου στο Vezene, να ξέρετε ότι είστε πολύ τυχεροί. Έτσι θα καταλάβετε γιατί λέω σε όσους φίλους πηγαίνουν ταξίδι στην Τοσκάνη και μου ζητούν tips και συμβουλές «μη γυρίσετε, αν δεν φάτε Bistecca στου Dario»!…

//Ο Θόδωρος Λέλεκας είναι δημοσιογράφος οίνου και γεύσης.

 

Διαβάστε ακόμα: Το opening της χρονιάς – 5 κορυφαίοι σεφ έστησαν την Cookoovaya.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top