Βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη. Προτού χτυπήσουν οι καμπάνες…

Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, όσα δεν ξέρατε γι’ αυτά και τα μυστικά για να τα βάψετε στην εντέλεια. Τροφή για σκέψη και όρεξη από το βιβλίο «Και διηγώντας τα... να τρως» της αρχισυντάκτριας του περιοδικού ΒΗΜΑ-gourmet, Μελίσσας Στοΐλη.

 
1Stoili-Melissa

«Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής», σημειώνει στην Εισαγωγή του βιβλίου της η Μελίσσα Στοΐλη.

Η Μελίσσα Στοΐλη συμβουλεύει πώς θα φτιάξετε –από το πλύσιμο έως το γυάλισμα– τα τέλεια κόκκινα αυγά:

Πλένουμε τα αυγά χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου δύο ώρες προτού τα βράσουμε.

Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε ένα καθαρό, μαλακό, βαμβακερό πανί. Αραδιάζουμε μία στρώση αυγά, προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους, και τα καλύπτουμε με νερό βρύσης. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

1Stoili-cover-front

Μια (ακόμα) εξαίρετη έκδοση, δια χειρός της εκδότριας της Κίχλης, Γιώτας Κριτσέλη.

Όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το νερό και τα ακουμπάμε πάνω σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Αφαιρούμε όποια έχουν ραγίσει και ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής που έχουμε επιλέξει.

Στη συνέχεια βγάζουμε τα κόκκινα αυγά από τη βαφή, τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και τα κυλούμε για να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα.

Αφού κρυώσουν τελείως, τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για σκούρο κόκκινο χρώμα και φυσική βαφή, παίρνουμε δύο σακουλάκια ριζάρι από μαγαζί με μπαχαρικά και τσακίζουμε τις ρίζες με μια πέτρα. Φροντίζουμε να φοράμε ποδιά για να μη λερωθούμε. Βάζουμε το ριζάρι σε βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε από πάνω μια σειρά αυγά, σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 25 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη στρώση αυγών. Η δοσολογία αφορά 30 αυγά.

 

//Το κείμενο και η συνταγή που φιλοξενεί η στήλη είναι από το βιβλίο της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως – ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων», εκδ. Κίχλη, 2015. 

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 Ξινόμαυρα κρασιά για τον οβελία –επιλέγει η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα.

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Φυτικά τυριά, εναλλακτικά burgers, φαλάφελ με σος ταχίνι και φυσικά εκλεκτός καφές Taf. To 'ΑV IT στη Γλυφάδα είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των vegan και άκρως υγιεινών πιάτων. Η Αυγή Ιατρού μοιράστηκε μαζί μας τη λατρεία της για τον καφέ και την ηθική του. Και, ναι, τον πίνει πάντα σκέτο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο διαπρεπής οινολόγος και συγγραφέας σε μια απρόβλεπτη αυτοσυνέντευξη -αυτοανάλυση με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο, «Οινεμπόριο».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με άπλετη θέα στην ιερό βράχο της Ακρόπολης -και στο εμβληματικό Μουσείο- ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τεστάρει ένα νέο, χαμηλού προφίλ μπαρ εστιατόριο με φιλόδοξα τάπας (μακαρόν φουαγκρά, νιγκίρι λευκής μελιτζάνας...)καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ολα ξεκίνησαν το 2009, σε ένα μικρό, φωτεινό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Το όραμα του Γιάννη Ταλούμη να πίνουμε εκλεκτό espresso στην Αθήνα σε προσιτές τιμές, απέκτησε σάρκα, οστά και… διαπεραστικό άρωμα. Μια δεκαετία μετά, το Taf Café συνεχίζει να εξελίσσεται και να ορίζει τις τάσεις στον καφέ. Πάρτε κι εσείς μια γεύση, μέσα σε ένα λεπτό, από την κουλτούρα και τον ρυθμό μιας διεύθυνσης που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.  

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro