Βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη. Προτού χτυπήσουν οι καμπάνες…

Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, όσα δεν ξέρατε γι’ αυτά και τα μυστικά για να τα βάψετε στην εντέλεια. Τροφή για σκέψη και όρεξη από το βιβλίο «Και διηγώντας τα... να τρως» της αρχισυντάκτριας του περιοδικού ΒΗΜΑ-gourmet, Μελίσσας Στοΐλη.

 
1Stoili-Melissa

«Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής», σημειώνει στην Εισαγωγή του βιβλίου της η Μελίσσα Στοΐλη.

Η Μελίσσα Στοΐλη συμβουλεύει πώς θα φτιάξετε –από το πλύσιμο έως το γυάλισμα– τα τέλεια κόκκινα αυγά:

Πλένουμε τα αυγά χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου δύο ώρες προτού τα βράσουμε.

Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε ένα καθαρό, μαλακό, βαμβακερό πανί. Αραδιάζουμε μία στρώση αυγά, προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους, και τα καλύπτουμε με νερό βρύσης. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

1Stoili-cover-front

Μια (ακόμα) εξαίρετη έκδοση, δια χειρός της εκδότριας της Κίχλης, Γιώτας Κριτσέλη.

Όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το νερό και τα ακουμπάμε πάνω σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Αφαιρούμε όποια έχουν ραγίσει και ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής που έχουμε επιλέξει.

Στη συνέχεια βγάζουμε τα κόκκινα αυγά από τη βαφή, τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και τα κυλούμε για να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα.

Αφού κρυώσουν τελείως, τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για σκούρο κόκκινο χρώμα και φυσική βαφή, παίρνουμε δύο σακουλάκια ριζάρι από μαγαζί με μπαχαρικά και τσακίζουμε τις ρίζες με μια πέτρα. Φροντίζουμε να φοράμε ποδιά για να μη λερωθούμε. Βάζουμε το ριζάρι σε βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε από πάνω μια σειρά αυγά, σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 25 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη στρώση αυγών. Η δοσολογία αφορά 30 αυγά.

 

//Το κείμενο και η συνταγή που φιλοξενεί η στήλη είναι από το βιβλίο της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως – ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων», εκδ. Κίχλη, 2015. 

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 Ξινόμαυρα κρασιά για τον οβελία –επιλέγει η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα.

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πενήντα τυχεροί aficionados απόλαυσαν ένα σπάνιο masteclass για την ηθική διαχείριση και μέγιστη απόλαυση του κρέατος, συνοδεύοντας εκλεκτά πιάτα με το κορυφαίο ουίσκι Johnnie Walker Blue Label. Την εκδήλωση υποστήριξε η DS7 Crossback, το νέο πολυτελές Γαλλικό SUV.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το επικό φιλέτο Γουέλινγκτον -σε λαχταριστή ζύμη- είναι ένα πολυτελές, vintage παρασκέυασμα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του. Φυσικά σε ένα Grand Hotel όπως η Μεγάλη Βρεταννία που ξέρουν να το φτιάχνουν -Ακαδημαϊκά και σε μοντέρνες παραλλαγές- και να το κόβουν με μαεστρία μπροστά σου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, Chef de Cuisine στο Tudor Hall Restaurant του ξενοδοχείου King George, μας προσκαλεί σε ένα Winter Game με τέσσερα πιάτα που παντρεύουν το κυνήγι με τις ελληνικές γεύσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro