Βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη. Προτού χτυπήσουν οι καμπάνες…

Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, όσα δεν ξέρατε γι’ αυτά και τα μυστικά για να τα βάψετε στην εντέλεια. Τροφή για σκέψη και όρεξη από το βιβλίο «Και διηγώντας τα... να τρως» της αρχισυντάκτριας του περιοδικού ΒΗΜΑ-gourmet, Μελίσσας Στοΐλη.

 
1Stoili-Melissa

«Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής», σημειώνει στην Εισαγωγή του βιβλίου της η Μελίσσα Στοΐλη.

Η Μελίσσα Στοΐλη συμβουλεύει πώς θα φτιάξετε –από το πλύσιμο έως το γυάλισμα– τα τέλεια κόκκινα αυγά:

Πλένουμε τα αυγά χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου δύο ώρες προτού τα βράσουμε.

Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε ένα καθαρό, μαλακό, βαμβακερό πανί. Αραδιάζουμε μία στρώση αυγά, προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους, και τα καλύπτουμε με νερό βρύσης. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

1Stoili-cover-front

Μια (ακόμα) εξαίρετη έκδοση, δια χειρός της εκδότριας της Κίχλης, Γιώτας Κριτσέλη.

Όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το νερό και τα ακουμπάμε πάνω σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Αφαιρούμε όποια έχουν ραγίσει και ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής που έχουμε επιλέξει.

Στη συνέχεια βγάζουμε τα κόκκινα αυγά από τη βαφή, τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και τα κυλούμε για να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα.

Αφού κρυώσουν τελείως, τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για σκούρο κόκκινο χρώμα και φυσική βαφή, παίρνουμε δύο σακουλάκια ριζάρι από μαγαζί με μπαχαρικά και τσακίζουμε τις ρίζες με μια πέτρα. Φροντίζουμε να φοράμε ποδιά για να μη λερωθούμε. Βάζουμε το ριζάρι σε βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε από πάνω μια σειρά αυγά, σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 25 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη στρώση αυγών. Η δοσολογία αφορά 30 αυγά.

 

//Το κείμενο και η συνταγή που φιλοξενεί η στήλη είναι από το βιβλίο της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως – ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων», εκδ. Κίχλη, 2015. 

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 Ξινόμαυρα κρασιά για τον οβελία –επιλέγει η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα.

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες ποικιλίες, που αργά αλλά σταθερά τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Τις γνωρίζουμε δοκιμάζοντας top κρασιά τους. Προτείνει η Μαρία Νέτσικα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μετά το Le Greche και το Kokkion, το Μαραμπού είναι το νέο ποιοτικό παγωτατζίδικο της Αθήνας, στην ολοένα ανερχόμενη οδό Αρχελάου. Προτείνει μικρής παραγωγής παγωτά -με μαύρη μπύρα, αβοκάντο ή γιασεμί- τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ας λένε ότι θέλουν οι αμερικανοί, το ιταλικό brunch έχει άλλη χάρη: Φανταστείτε μπαμπάτσικα scrambled eggs, λαχταριστά open faced panini, pancakes με υπέροχη ρικότα στη ζύμη και φυσικά ιταλικό espresso. Όσο για την πίτσα; Ποιος λέει όχι για μπραντς, ακόμα και για μπρεκφαστ!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro