LOULOUDIA_TIGANITA_1

«Αφού τηγανίσουμε τα λουλούδια με αέρινο χυλό, σαν τεμπούρα, πρoτού τα σερβίρουμε τα πασπαλίζουμε με ξερή μυζήθρα». (Φωτό: Δημήτρης Καρτέρης)

Λουλούδια τηγανητά με χυλό και μυζήθρα

Έτσι –λουλούδια– λέγονται οι κολοκυθανθοί, που έρχονται πρώτοι στην προτίμηση των ντόπιων και μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Τις περισσότερες φορές γεμίζονται με την ίδια γέμιση που βάζουν στους γιαλαντζήδες ή στα ντολμαδάκια και τοποθετούνται πάνω-κάτω, στην ίδια κατσαρόλα, για να διασκεδάσουν την ομοιομορφία. Άλλοτε, πάλι, τους συνοδεύουν με διάφορα τυριά και αρωματικά. Η παρακάτω απλή συνταγή είναι από τις πιο φίνες που έχω δοκιμάσει ποτέ. Τηγανίζουμε τα λουλούδια με αέρινο χυλό, σαν τεμπούρα, και τα πασπαλίζουμε με ξερή μυζήθρα.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

18-20 λουλούδια κολοκυθιού
2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ελαιόλαδο
Μυζήθρα ξερή τριμμένη
Αλάτι.

Εκτέλεση

– Πλένουμε τα λουλούδια και τα στεγνώμουμε.
– Ετοιμάζουμε σε ένα μπολ αραιό χυλό, με 1 φλιτζάνι παγωμένο νερό, ελάχιστο αλάτι και αλεύρι. Βουτάμε μέσα τα λουλούδια και τα τηγανίζουμε σε μέτριο τηγάνι με καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν ελαφρά και από τις δυο πλευρές, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
– Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με μπόλικη μυζήθρα.

 

//Από το βιβλίο της Έφης Γιαλούση-Χατζηχρήστου «Μυτιληνιές γεύσεις – Συνταγές από την πόλη και τα χωριά της Λέσβου», εκδ. Αιολίδα. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις «Best Local Cuisine» στα διεθνή βραβεία «Gourmand» και «Καλύτερο Βιβλίο Γαστρονομίας» από το περιοδικό «Gourmet» της Ελευθεροτυπίας.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 φαγάδικα της Μυτιλήνης για το καλοκαίρι – επιλέγει η Έφη Γιαλούση

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top