Η ελληνική φάρμα που μας μαθαίνει την ανωτερότητα του κρέατος του Μαύρου Χοίρου

Τρέφονται μόνο με ακατέργαστους καρπούς. Δεν ξέρουν τι είναι ούτε σόγια ούτε αυξητικές ορμόνες. Προς πώληση; 4-5 ζώα το μήνα!

 
11937447_947752218653346_130589547895051082_n

Το κρέας του Μαύρου Χοίρου θεωρείται ένα από τα καλύτερα.

Η φιλοσοφία του σχετίζεται με την επιστροφή στις ρίζες και τον πρωτογενή τομέα, ενώ η εμπειρία του ως στέλεχος διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν το κλειδί για να κάνεις ένα νέο επαγγελματικό βήμα, σε περίοδο κρίσης. Ο Μάκης Δημόπουλος εδώ και τρία χρόνια ασχολείται με την υπαίθρια εκτροφή του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου, στη μαγευτική τοποθεσία «Χαϊντάρια», στα Φάρσαλα, στην πατρίδα του μυθικού Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων του.

Μέσα σε αυτό το σύμπλεγμα από ρυάκια και καταπράσινους λόφους με την πλούσια βλάστηση, ξεκίνησε η ιδέα της «Φάρμας Μυρμιδόνας». Έπειτα από προσωπική εργασία τόσο του ίδιου του κ. Δημόπουλου αλλά και καλών του φίλων, δημιούργησαν όλες τις υποδομές που φιλοξένησαν, για αρχή, 10 θηλυκά και ένα αρσενικό ζώο.

Πρωταρχικός στόχος; Η αύξηση του «πληθυσμού», ώστε να βγαίνουν προς πώληση 4-5 ζώα το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μαύροι Χήροι μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό και όπως ακριβώς προστάζει η φύση, ενώ χρειάζονται 9-10 μήνες ταΐσματος-φροντίδας ώστε ένα ζώο να γίνει 30-35 κιλά κρέας!

Το κέρδος από την εκτροφή είναι ελάχιστο, αφού τα έξοδα για τις τροφές και τη συντήρηση της φάρμας είναι εξαιρετικά πολλά.
farma_kolaz1

Οι Μαύροι Χήροι τρέφονται μόνο με ακατέργαστους καρπούς, όπως καλαμπόκι, κριθάρι και φρέσκο τυρόγαλο από ένα τοπικό οικογενειακό τυροκομείο που συλλέγει καθημερινά γάλα από κοπάδια παραδοσιακών κτηνοτρόφων.

Τα ζώα στη «Φάρμας Μυρμιδόνας» ζούνε και κινούνται ελεύθερα σε ένα χώρο αρκετών στρεμμάτων, όπου δεν υπάρχουν κτίρια από μπετόν, αλλά μόνο πρόχειρα καταλύματα, κατασκευασμένα αποκλειστικά με φυσικά υλικά, όπως ξύλο.

Οι Μαύροι Χήροι τρέφονται μόνο με ακατέργαστους καρπούς, όπως καλαμπόκι, κριθάρι και φρέσκο τυρόγαλο από ένα τοπικό οικογενειακό τυροκομείο που συλλέγει καθημερινά γάλα από κοπάδια παραδοσιακών κτηνοτρόφων. Όπως αποκαλύπτει και ο ίδιος ο κ. Δημόπουλος «δεν έχουν φάει ποτέ τους ούτε σόγια ούτε αυξητικές ορμόνες ούτε οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο. Φυσικά, ούτε λόγος για αντιβιώσεις και φάρμακα».

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι; Το κέρδος από την εκτροφή είναι ελάχιστο, αφού τα έξοδα για τις τροφές και τη συντήρηση της φάρμας είναι εξαιρετικά πολλά. Λόγω κρίσης, μάλιστα, ο κόσμος ναι μεν αναγνωρίζει την ανωτερότητα και την ποιότητα του συγκεκριμένου κρέατος, αλλά απλώς δεν μπορεί να το αγοράσει. Το λιγοστό κρέας που παράγεται, πάντως, διατίθεται σε φίλους και γνωστούς του κ. Δημόπουλου, σε μερικά εστιατόρια και ελάχιστα καλά κρεοπωλεία της Αθήνας με ψαγμένους πελάτες, πολλοί εκ των οποίων σεφ.

//«Φάρμα Μυρμιδόνας», Μάκης Δημόπουλος, [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Το μεσογειακό american dream του Ανδρέα Λαγού

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του εμπορικού τριγώνου, το ατμοσφαιρικό «42 barstronomy» έχει γράψει -και συνεχίζει να γράφει- τη δική του ιστορία. Είναι το κατάλληλο μέρος για να πιεις τον εκλεκτό Taf καφέ σου. Συναντήσαμε τον δημιουργό του, Σπύρο Κερκύρα, για τη νέα στήλη «The Taficionados».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro