Τα «Crus» του καφέ: Finca Kassandra, Μεξικό

Ο barista επιλέγει τους κόκκους που θα δώσουν υπεραξία στον εσπρέσο σας.

 
IMK32936

Ο Σίμος Γεωργόπουλος στο «Tailor Made». «Tρελαίνομαι κάθε φορά που βλέπω τους κόκκους της σπάνιας ποικιλίας Pacamara», παραδέχεται.

Αν και ως άνθρωπος του οίνου έχω συνηθίσει να ταυτίζω την ποιότητα με τον μικρό καρπό ‒σχεδόν όλα τα σπουδαία κρασιά προέρχονται από μικρόρωγα σταφύλια‒ τρελαίνομαι κάθε φορά που βλέπω τους κόκκους της σπάνιας ποικιλίας Pacamara. Αν ο παραγωγός είναι τελειομανής και ο ψήστης ικανός, το άνοιγμα ενός πακέτου με φέρνει μπροστά στο υπέροχο θέαμα των καλοσχηματισμένων, σκουρόχρωμων κόκκων, τόσο τεράστιων σε μέγεθος που θαρρείς ότι δεν έχουν προέλθει από καμία φυτεία της Κεντρικής Αμερικής, αλλά από κάποιο λιβάδι του Τσερνομπίλ!

Μόνο το τελευταίο από τα παραπάνω δεν ισχύει στην περίπτωση του καφέ που δημιουργεί η οικογένεια Rivas στην περιοχή Vera Cruz του Κεντρικού Μεξικού. Από τα 3.200 στρέμματα της φυτείας της μόνο τα 250 είναι φυτεμένα με την πολύτιμη Pacamara, η οποία απολαμβάνει όλης της προσοχής και της επιλεκτικότητας του παραγωγού, αλλά και που προσεκτικού roasting του «Tailor Made», έτσι ώστε να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο ο μοναδικός της χαρακτήρας.

Καϊμάκι που το κόβεις με το μαχαιροπίρουνο, τρομακτική συμπύκνωση και πληθωρικός χαρακτήρας.

Χωρίς μεγάλη δυσκολία έφτιαξα τα πρώτα φλιτζάνια και απόλαυσα τις αρετές της ποικιλίας: καϊμάκι που το κόβεις με το μαχαιροπίρουνο, τρομακτική συμπύκνωση και πληθωρικός χαρακτήρας. Άρχισα μάλιστα να κομπάζω για τις ικανότητές μου ως home barista, μέχρι που η Kassandra, σαν απαιτητική ερωμένη, μου ψιθύρισε στο αυτί «αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς;»

md_974008_mexico paca

Από τα 3.200 στρέμματα της φυτείας τής οικογένειας Rivas στην περιοχή Vera Cruz του Κεντρικού Μεξικού μόνο τα 250 είναι φυτεμένα με την πολύτιμη Pacamara…

Τα καμπανάκια του μυαλού άρχισαν να χτυπάνε, η ζυγαριά άναψε και ο μύλος πήρε φωτιά στην προσπάθεια να ξεζουμίσω κάθε ίχνος γεύσης από τους πολύτιμους κόκκους. Τελικά η επιλογή χοντρού κοψίματος και μέτριας ποσότητας στο γκρουπ μού αποκάλυψε όλη την πολυπλοκότητα ενός σπουδαίου καφέ.

Μοναδικά αρώματα που θυμίζουν σοκολάτα γάλακτος, πράσινη ελιά και λιαστή ντομάτα προσδίδουν μια διάσταση κρασιού στην πυκνή μύτη. Το στόμα διαθέτει απίστευτο πλούτο, γεμίζοντας με γλύκα και όγκο το στόμα. Και εκεί που νομίζεις ότι στο φλιτζάνι σου έχεις μια 500άρα Μερσεντές (και μάλιστα με τον παππού στο τιμόνι!), η Lotus αναλαμβάνει δράση στριγκλίζοντας στον κόφτη, μετεμψυχωμένη σε μια απίθανη οξύτητα που προσδίδει στην Kassandra μια ατέλειωτη επίγευση βασιλικού. Viva Mexico!

 

Τιμή: 8€/ 250γρ, «Tailor Made», Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, τηλ. 213 0049645.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Φυτικά τυριά, εναλλακτικά burgers, φαλάφελ με σος ταχίνι και φυσικά εκλεκτός καφές Taf. To 'ΑV IT στη Γλυφάδα είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των vegan και άκρως υγιεινών πιάτων. Η Αυγή Ιατρού μοιράστηκε μαζί μας τη λατρεία της για τον καφέ και την ηθική του. Και, ναι, τον πίνει πάντα σκέτο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με άπλετη θέα στην ιερό βράχο της Ακρόπολης -και στο εμβληματικό Μουσείο- ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τεστάρει ένα νέο, χαμηλού προφίλ μπαρ εστιατόριο με φιλόδοξα τάπας (μακαρόν φουαγκρά, νιγκίρι λευκής μελιτζάνας...)καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ολα ξεκίνησαν το 2009, σε ένα μικρό, φωτεινό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Το όραμα του Γιάννη Ταλούμη να πίνουμε εκλεκτό espresso στην Αθήνα σε προσιτές τιμές, απέκτησε σάρκα, οστά και… διαπεραστικό άρωμα. Μια δεκαετία μετά, το Taf Café συνεχίζει να εξελίσσεται και να ορίζει τις τάσεις στον καφέ. Πάρτε κι εσείς μια γεύση, μέσα σε ένα λεπτό, από την κουλτούρα και τον ρυθμό μιας διεύθυνσης που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.  

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κίμων Φραγκάκης ταξίδεψε στο Κονιάκ της Γαλλίας για να συναντήσει έναν αξιοθαύμαστο επιχειρηματία: Τον «Στιβ Τζομπς» των ποτών, δημιουργό του σοφιστικέ G’Vine, ενός τζιν από σταφύλια, που μοσχοβολάει καλοκαίρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro