Flip, η συνταγή του Βαγγέλη Ζάχου*

Οι πιο δημιουργικοί mixologists υπογράφουν αποκλειστικά τα πιο ανδρικά cocktails.

 
cocktail 1a

Σερβίρουμε, μαζί με 3-4 παγάκια σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε από πάνω το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Το Flip ανήκει, παραδοσιακά, στην οικογένεια των ποτών που περιέχουν απόσταγμα, ζάχαρη, μπαχαρικά και ένα ολόκληρο αυγό. Αυτή η φόρμουλα έρχεται κατευθείαν από τη Βίβλο του Bar «Jerry Thomas The Bartender’s Guide 1864», αλλά το ποτό προηγείται αυτής της παλιάς γραπτής αναφοράς καμιά διακοσαριά χρόνια μόνο.

Οι ρίζες του προέρχονται από τη θάλασσα, όπου οι ναυτικοί έπιναν ένα μείγμα από ρούμι, μπύρα και ζάχαρη, μέσα στο οποίο βύθιζαν μια κόκκινη καυτή μεταλλική βέργα. Η καυτή βέργα προκαλούσε βρασμό στο ποτό, η ζάχαρη καραμέλωνε και δημιουργούσε στην επιφάνεια έναν ζωντανό αφρό, που τον ένιωθες να στριφογυρίζει (Flip) γαργαλιστικά στα χείλη όταν πήγαινες να πιεις. Όταν κάποια στιγμή οι ναυτικοί γύρισαν στα σπίτια τους, κάποιος, βλέποντας τα φρέσκα αυγά, αποφάσισε να ρίξει ένα ολόκληρο και να τα χτυπήσει όλα μαζί, χωρίς να βυθίσει καμιά καυτή βέργα μέσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρει να έχει τον ίδιο αφρό και σε κρύο αποτέλεσμα.

cocktail 1

Βαγγέλης Ζάχος: «Οι ρίζες του Flip προέρχονται από τη θάλασσα, όπου οι ναυτικοί έπιναν ένα μείγμα από ρούμι, μπύρα και ζάχαρη, μέσα στο οποίο βύθιζαν μια κόκκινη καυτή μεταλλική βέργα».

Υλικά:
60 ml Ρούμι (προτιμήστε κάποιο από την Τζαμάικα, που είναι αρκετά μπαχαρώδες)
20 ml σιρόπι μαύρης ζάχαρης (ένα μέρος νερό/ένα μέρος ζάχαρη)
1 ολόκληρο αυγό
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 σταγόνες Angostura Bitters

Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά (εκτός από το μοσχοκάρυδο) σε ένα μπλέντερ, χωρίς πάγο (για να κάνει ωραίο αφρό) και στη συνέχεια με λίγο πάγο ‒για να παγώσει, όχι για να το κάνουμε γρανίτα. Σερβίρουμε, μαζί με 3-4 παγάκια σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε από πάνω το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Cheers!

Tip:
Σχετικά με τη προκατάληψη που υπάρχει όταν βλέπουμε το αυγό να πλησιάζει απειλητικά προς το shaker που είναι έτοιμο να χτυπήσει το ποτό μας: Το National Egg Board λέει ότι μόνο 1 στα 20.000 αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ακόμη και τότε όμως αυτό το αυγό πρέπει να περιμένει 3 με 5 εβδομάδες για να φτάσει σε επικίνδυνα για την υγεία μας επίπεδα. Άρα, αν είστε από αυτούς που τους αρέσει να πίνουν αρκετά γρήγορα το ποτό τους για να μη φτάσει σε ζεστά επίπεδα (κακά τα ψέματα, όταν ζεσταίνεται το ποτό με αυγό μέσα, το μυρίζεσαι), δώστε την ευκαιρία στον μπάρμαν ή σε αυτόν που του εμπιστευτήκατε την ψυχαγωγία σας, να σας το φτιάξει.

 

*O Βαγγέλης Ζάχος είναι mixologist του Dalliance House, Κυριαζή 19, Κηφισιά τηλ. 210 6230775

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Φυτικά τυριά, εναλλακτικά burgers, φαλάφελ με σος ταχίνι και φυσικά εκλεκτός καφές Taf. To 'ΑV IT στη Γλυφάδα είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των vegan και άκρως υγιεινών πιάτων. Η Αυγή Ιατρού μοιράστηκε μαζί μας τη λατρεία της για τον καφέ και την ηθική του. Και, ναι, τον πίνει πάντα σκέτο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με άπλετη θέα στην ιερό βράχο της Ακρόπολης -και στο εμβληματικό Μουσείο- ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τεστάρει ένα νέο, χαμηλού προφίλ μπαρ εστιατόριο με φιλόδοξα τάπας (μακαρόν φουαγκρά, νιγκίρι λευκής μελιτζάνας...)καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ολα ξεκίνησαν το 2009, σε ένα μικρό, φωτεινό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Το όραμα του Γιάννη Ταλούμη να πίνουμε εκλεκτό espresso στην Αθήνα σε προσιτές τιμές, απέκτησε σάρκα, οστά και… διαπεραστικό άρωμα. Μια δεκαετία μετά, το Taf Café συνεχίζει να εξελίσσεται και να ορίζει τις τάσεις στον καφέ. Πάρτε κι εσείς μια γεύση, μέσα σε ένα λεπτό, από την κουλτούρα και τον ρυθμό μιας διεύθυνσης που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.  

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κίμων Φραγκάκης ταξίδεψε στο Κονιάκ της Γαλλίας για να συναντήσει έναν αξιοθαύμαστο επιχειρηματία: Τον «Στιβ Τζομπς» των ποτών, δημιουργό του σοφιστικέ G’Vine, ενός τζιν από σταφύλια, που μοσχοβολάει καλοκαίρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro