Μένεις μόνος και δεν ξέρεις να μαγειρεύεις; Κανένα πρόβλημα!

Ξεκίνησες τη φοιτητική ζωή ή παραμένεις ανεπρόκοπος εργένης; Το να φτιάξεις ένα εξαιρετικό σπαγγέτι δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Η Αγάπη Μαργετίδη συμβουλεύει.

 
photo-2

Ωραίες οι βόλτες και οι μπύρες με φίλους όταν είσαι φοιτητής, αλλά πρέπει να τρώτε και κάτι. (Φωτογραφία: www.dormroomdinner.com)

Έχω πολλές φίλες με αγόρια που περνούν φέτος για πρώτη φορά το κατώφλι της «οικογενειακής εστίας», ώστε να εγκατασταθούν για σπουδές είτε σε άλλες πόλεις είτε στο εξωτερικό.

Αλαφιασμένες, τρέχουν να βρουν σπίτια, να τα καθαρίσουν και να τα απολυμάνουν απ’ άκρη σ’ άκρη, έως ότου τα μάτια τους να τσούξουν από την πολλή χλωρίνη. Κατόπιν πρέπει να τα επιπλώσουν και να τα εξοπλίσουν με τα βασικά.

Ξεχωνιάζουν πιατικά και κουζινικά, ασπρόρουχα και παπλώματα, στήνουν ένα μικρό νοικοκυριό σχεδόν από το τίποτα. Εγκαθίστανται για λίγες μέρες με το παιδί και, αφού γεμίσουν ντουλάπια και συρτάρια, αφού του μαγειρέψουν ένα κάρο φαγητά και τιγκάρουν το ψυγείο και την κατάψυξη, αφού του βγάλουν το λάδι στις νουθεσίες, παίρνουν κλαίουσες το δρόμο της επιστροφής.

Εκεί αρχίζει το πραγματικό μαρτύριο για τη μαμά και το αγόρι. Κάθε βράδυ πέφτουν τηλεφωνήματα ή συνδέσεις με το σωτήριο Skype. Τι έφαγες αγόρι μου; Κουράζεσαι πολύ; Μην πίνες πολλούς καφέδες, θα πάθουν τα νεύρα σου!

Σου φτάνουν τα λεφτά; Τι καιρό έχει εκεί; Ντύσου καλά, κάνει παγωνιά. Σκέφτομαι να έρθω το Σαββατοκύριακο, θα σου μαγειρέψω και το αγαπημένο σου παστίτσιο. Τι, θα πας εκδρομή; Καλά, θα έρθω το επόμενο. Να προσέχετε!

Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, τα πράγματα ευτυχώς καταλαγιάζουν. Νά ‘σου λοιπόν ο νεαρός αντιμέτωπος με την κουζίνα! Αφού καταναλώσει όλα όσα με τα οποία έχει τιγκάρει η μάνα στο ψυγείο, συνήθως αρχίζει τις επιδρομές στα σουβλατζίδικα, τις πιτσαρίες και τα μαγέρικα. Μοιραία έρχεται ο κορεσμός, πήρε και μερικά κιλά κι αρχίζει να απελπίζεται.

Πρέπει να βρει έξυπνους τρόπους να τραφεί λίγο πιο σωστά, όμως δεν ξέρει ούτε αβγό να βράσει. Επιστρατεύει κάποιον φίλο που κάτι σκαμπάζει ή, εάν είναι τυχερός, μια συμφοιτήτρια με την οποία κάνανε παιχνίδι κάποιο φεγγάρι. Μη νομίζετε, δεν είναι πολλές. Ελληνίδα μάνα έχουν κι αυτές!

Κατά διαστήματα, σκοπεύω να σας επισκέπτομαι, για να σας μάθω γρήγορα κι έξυπνα κόλπα για να τρώτε νόστιμα και θρεπτικά γεύματα. Θέλω να ελπίζω ότι είτε απέδωσαν καρπούς τα μαθήματα των φίλων σας είτε όλο και κάποιο βιντεάκι θα είδατε για το πώς βράζουμε τα μακαρόνια.

Μόλις τελειώσετε με το σοτάρισμα, προσθέτετε ένα ποτηράκι λευκό ή κόκκινο κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζετε. Θα δώσει άλλη γεύση στη σάλτσα σας.

Αν την πρώτη φορά λαπάδιασαν, δεν πειράζει, επανάληψις μήτηρ μαθήσεως, λίγο ακόμα και θα τα καταφέρετε. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι μάλλον είναι νωρίς ακόμη για να φτιάξετε μία σάλτσα από την αρχή. Σας έχω τη λύση.

Στα σουπερμάρκετ υπάρχουν βαζάκια με όλων των λογιών τις κόκκινες σάλτσες. Είναι όμως λίγο άνοστες, κι ας γράφει η ετικέτα ότι έχουν ένα σκασμό ιταλιάνικες νοστιμιές. Ιδού λοιπόν πώς θα τις μετατρέψετε σε φανταστική λιχουδιά.

spaghetti

Το να φτιάξεις μια μακαρονάδα δεν είναι δύσκολο. Υπάρχουν μερικά έξυπνά και γρήγορα κόλπα για να το πετύχεις.

1. Κρεμμύδι και σκόρδο
Για ένα βαζάκι που αρκεί για 250 γρ. ζυμαρικά, θα ψιλοκόψετε ένα μικρό κρεμμύδι και μία σκ. σκόρδο. Προσοχή με τα μαχαίρια! Θα βάλετε πρώτα το κρεμμύδι σε βαθύ τηγάνι που θα πρέπει μετά να χωρέσει και τα ζυμαρικά και θα το σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, αλλά με προσοχή, να μην πάρει έντονο χρώμα. Κατόπιν θα προσθέσετε το σκόρδο και θα το σοτάρετε μόνον για 1’. Θα προσθέσετε τη σάλτσα του βάζου, θα δοκιμάσετε το αλατοπίπερο, θα σιγοβράσετε για λίγα λεπτά.

2. Καυτερά
Εάν σας αρέσουν τα πικάντικα, μαζί με το κρεμμύδι, θα προσθέσετε μπούκοβο ή cayenne ή chili. Πάντοτε σοτάρουμε τα μπαχαρικά, μόνον έτσι μοσχομυρίζουν. Βάλτε το σταδιακά, είναι καλύτερα να προσθέσετε κι άλλο, παρά να χοροπηδάτε από το κάψιμο!

3. Μεσογειακές νότες
Ελιές όλων των ειδών: αφαιρείτε τα κουκούτσια και τις κόβετε με μυτερό μαχαιράκι. Κάππαρη: την ξεπλένετε καλά από την άρμη, αλλιώς η σάλτσα θα γίνει λύσσα. Λιαστές ντομάτες: τις στραγγίζετε από το λάδι και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.

4. Πρωτεϊνες
Bacon/jambon/prosciutto/σαλάμι/λουκάνικα: θα τα ψιλοκόψετε και θα το σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι. Κοτόπουλο σχάρας ή σούβλας: θα αφαιρέσετε την πέτσα και θα κόψετε το ψαχνό σε μικρούς κύβους. Τόνος: θα τον στραγγίξετε καλά από το νερό, θα τον σπάσετε με τα δάχτυλά σας και θα τον σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι. Στον τόνο ταιριάζουν το δενδρολίβανο και η δάφνη, η κάππαρη και οι ελιές.

5. Κρασί
Μόλις τελειώσετε με το σοτάρισμα, προσθέτετε ένα ποτηράκι λευκό ή κόκκινο κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζετε.

6. Αρωματικά βότανα
Τα ξερά τα προσθέτετε μαζί με το κρεμμύδι, ενώ τα φρέσκα μόλις σβήσετε τη φωτιά.

7. Τυρί
Στις μεσογειακές εκδοχές, δοκιμάστε φέτα ή άλλο λευκό τυρί. Στον τόνο, δεν ταιριάζει κανένα τυρί. Στα υπόλοιπα, όλα τα κίτρινα σκληρά τυριά που δεν λειώνουν εύκολα, με προεξάρχοντα την παρμεζάνα και το κεφαλοτύρι.

Αφού πειραματιστείτε και φτιάξετε τη σάλτσα των ονείρων σας, θα προσθέσετε τα ζυμαρικά που θα τα βγάλετε από την κατσαρόλα που έβρασαν με τρυπητή κουτάλα (το σουρωτήρι είναι άχρηστο, μια δουλειά λιγότερη!) Θα ανακατέψετε καλά, θα προσθέσετε το τυρί που έχετε επιλέξει, θα ανακατέψετε και πάλι. Για να μείνει η σάλτσα ζουμερή, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια, θα το κάνετε σταδιακά, μέχρι να φτάσετε εκεί που θέλετε. Θα σερβίρετε αμέσως, ενισχύοντας με χοντροτριμμένο πιπέρι και ίσως λίγο τυρί ακόμη.

Βγάζετε φωτογραφία με το κινητό σας και τη στέλνετε στη μανούλα, να ησυχάσει λίγο κι αυτή!

Άντε αγαπητά μου αγόρια, σας εύχομαι καλή πρόοδο στα μαθήματα και τα μαγειρέματα και θα ξανάρθω για να σας κάνω ξεφτέρια.

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο πιο δυνατός (και επικίνδυνος) καφές του κόσμου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

blog comments powered by Disqus
Πιο δημοφιλή του μήνα

Η διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη μας αποκαλύπτει 6 στέκια της Σαμοθράκης που δεν θα βρούμε στους τουριστικούς καταλόγους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μας εμπνέουν οι παγωμένες, «start-up» μπύρες του ελληνικού καλοκαιριού: Μας αρέσει που ξεπετάγονται διαρκώς νέες ετικέτες με έξυπνο design και πικρή γεύση, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Ποια απ' όλες όμως μας αρέσει περισσότερο;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η Αττική δεν είναι μόνο μπετόν, κήποι και ταράτσες. Είναι και θάλασσα και ταβερνάκι που μοσχοβολάει ιώδιο. Κάνουμε πέντε στάσεις και αράζουμε σε τραπέζι εκεί που σκάει το κύμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λυκουρόπουλος μας μυεί στις καλύτερες ταβέρνες του «χωριού» του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro