Η εμβληματική σούπα της παρηγοριάς

Η επέλαση των βαρβάρων, ο χυλωμένος τραχανάς και κάποια πράγματα που απομείνανε να μοιραστούμε.

 
21recipehealthlemon-superjumbo

Τα περισσότερα παιδιά δεν τρώνε τον τραχανά, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που όλοι εκτιμούν την προσφορά του στο σώμα και τη ψυχή. Έστω κι αν πλέον δεν είναι παιδιά. (Φωτογραφία: Cooking)

Πολλοί λένε σήμερα ότι η σαρωτική εκλογή του πορτοκαλοκόκκινου Trump στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ελάτε όμως που δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος ειδικός. Λίγη παρατηρητικότητα αρκούσε για να αφουγκραστούμε από μακριά την επέλαση των βαρβάρων.

Μέχρι να κάτσει -αν κάτσει- ο κουρνιαχτός, θα χυθεί πολλή μελάνη, ο καθένας θα πει το μακρύ και το κοντό του, σοβαροί και μη αναλυτές θα ξεσαλώσουν. Ένα είναι σίγουρο, ο χειμώνας προβλέπεται μακρύς, βαρύς κι ασήκωτος.

Δεν τό ‘χω σκοπό να προστεθώ στη μακριά λίστα των προφητών, κυρίως από αυτήν εδώ τη στήλη που ασχολείται με τη γήινη ή, ακόμα και κοινότοπη αν προτιμάτε, απόλαυση, που μας χαρίζει ένα καλοφτιαγμένο φαγητό, ένα φαγητό που δεν αποζητά παρά ανθρώπους να το μοιραστούν.

Έτσι αυτό που μου αναλογεί θα σας το προσφέρω ως παρηγοριά, με μία εμβληματική σούπα της μικρής μας χώρας, τον τραχανά. Ως παιδί τον σιχαινόμουν, έπρεπε να περάσουν τα χρόνια για να εκτιμήσω την πολύτιμη προσφορά του στο σώμα και την ψυχή.

Ξινός τραχανάς με φέτα και κρόκο Κοζάνης

Για 2 πεινασμένα και πονεμένα άτομα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο (25 γρ. περίπου) και όταν λιώσει, σοτάρουμε ελαφρά 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αλατίζουμε, ώστε το κρεμμύδι να αποβάλει τα υγρά του και να μην τσιγαριστεί, παρά μόνον να μαλακώσει. Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. ξινό τραχανά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1-2΄, ώστε το βούτυρο να γυαλίσει κάθε κόκκο του. Έχουμε ζεστάνει 1 lt ζωμό λαχανικών ή κότας και τον προσθέτουμε σταδιακά στο φαγητό ανά 200 ml. Η πρόσθεση των υγρών σταδιακά συντείνει στο χύλωμα της σούπας.

Αλατοπιπερώνουμε και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο αλάτι: οι έτοιμοι ζωμοί έχουν πολύ αλάτι και, παρ’ όλο που δεν τους χρησιμοποιώ ποτέ, αναγνωρίζω πως δεν μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας σπιτικό ζωμό. Προσωπικά, εάν δεν έχω ζωμό, χρησιμοποιώ νερό. Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε υγρό εάν χρειαστεί, αναλόγως βεβαίως και με την πυκνότητα που θέλουμε να έχει το φαγητό. Η δική μου προτίμηση είναι χυλωμένη σούπα, κάτι μεταξύ σούπας και ριζότο. Η διαδικασία θα διαρκέσει 15-20′.

Στο τέλος του μαγειρέματος, ξαναδοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης και ένα μικρό κομμάτι βούτυρο (το μισό από αυτό που βάλαμε στην αρχή). Δίνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα. Πασπαλίζουμε με πικάντικη φέτα που την έχουμε τρίψει με τα δάχτυλά μας. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Ο τραχανάς-Σταχτοπούτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε πριγκίπισσα, εάν τον σερβίρετε με λίγες σταγόνες αρωματικό λάδι τρούφας.

Τips

Το καυτερό μπούκοβο είναι για μένα απαραίτητο. Εάν βάλετε, θα το προσθέσετε στην αρχή, μαζί με το κρεμμύδι.

Επειδή ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να μη βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή στο ντουλάπι σας, προτείνω να αρωματίσετε τη σούπα με λίγο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, φρέσκο ή αποξηραμένο.

Σε πολλούς αρέσει ο τραχανάς με λίγη τριμμένη ντομάτα. Δεν θα φέρω αντίρρηση, αρκεί να μην είναι πολλή και σκεπάσει το άρωμα των άλλων υλικών. Μια ποσότητα ίση με ένα ποτήρι του κρασιού είναι αρκετή. Σε αυτήν την περίπτωση, θα προσθέσετε την ντομάτα μαζί με το ζωμό ή το νερό.

Ο τραχανάς-Σταχτοπούτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε πριγκίπισσα, εάν τον σερβίρετε με λίγες σταγόνες αρωματικό λάδι τρούφας. Εδώ, η ντομάτα είναι εντελώς παρείσακτη, ενώ ο κρόκος Κοζάνης ή το δενδρολίβανο και το μπούκοβο πρέπει κι αυτά να υποχωρήσουν, για να δώσουν τόπο στον βασιλιά των μανιταριών. Προσοχή στην ποσότητα: 2-3 σταγόνες ανά μερίδα υπεραρκούν.

Όσο κρυώνει ο τραχανάς, πήζει. Τον ζεσταίνουμε, αραιώνοντας με λίγο νερό.

Μαζί με την ευχή για καλή όρεξη, προσθέτω και την απαραίτητη για τους καιρούς μας παραίνεση: ψυχραιμία παιδιά!

 

Διαβάστε ακόμα: Γευστικές και υγιεινές λύσεις για πεινασμένους άνδρες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

blog comments powered by Disqus
Πιο δημοφιλή του μήνα

Η διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη μας αποκαλύπτει 6 στέκια της Σαμοθράκης που δεν θα βρούμε στους τουριστικούς καταλόγους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μας εμπνέουν οι παγωμένες, «start-up» μπύρες του ελληνικού καλοκαιριού: Μας αρέσει που ξεπετάγονται διαρκώς νέες ετικέτες με έξυπνο design και πικρή γεύση, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Ποια απ' όλες όμως μας αρέσει περισσότερο;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η Αττική δεν είναι μόνο μπετόν, κήποι και ταράτσες. Είναι και θάλασσα και ταβερνάκι που μοσχοβολάει ιώδιο. Κάνουμε πέντε στάσεις και αράζουμε σε τραπέζι εκεί που σκάει το κύμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λυκουρόπουλος μας μυεί στις καλύτερες ταβέρνες του «χωριού» του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro