Με τη σαμπάνια Armand de Brignac στο Funky Gourmet: Το κορυφαίο μενού των εορτών

Το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin εστιατόριο γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με ένα ιστορικό best of των πιάτων του, ως τις 5 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα κλείσει, για να επανέλθει εντός του Hilton το 2020. Ιδανικός συνοδοιπόρος γι αυτό το γαστρονομικό κρεσέντο, η μυθική σαμπάνια Armand de Brignac που ανήκει -μαντέψτε- στον Jay-Z.

 

Απομένουν λίγες ακόμα ημέρες για να απολαύσετε αυτή τη θέα στον Κεραμεικό. Από τις 5 Ιανουαρίου το εστιατόριο κλείνει για ένα χρόνο.

Ο μαιτρ του ιταλικού κινηματογράφου, Φεντερίκο Φελίνι, συνήθιζε να λέει πως είναι πιο πιθανό ένας άντρας να παραμείνει πιστός σε ένα εστιατόριο παρά σε μια γυναίκα. Υποθέτουμε πως δεν το είπε εις επήκοον της αγαπημένη του Τζιουλιέτα Μασίνα. Ωστόσο, ναι, είχε δίκιο: η σχέση που αποκτάει κανείς με τα μέρη που του προσφέρουν αφειδώς ευχαρίστηση (εν προκειμένω γαστριμαργική) είναι άρρηκτη και σταθερή στο χρόνο.

Ένα εστιατόριο που έχει καθιερωθεί στην ατζέντα -και στην καρδιά- των Αθηναίων foodies είναι το πολυσυζητημένο Funky Gourmet. Μια διεύθυνση με φανατικούς πιστούς, κατά το Φελινικό πρότυπο, εδώ και μια δεκαετία. Μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας μπορεί να έκανε διάφορους πειραματισμούς, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο επιτυχημένους, αλλά την οποία ολοκληρώνει στην πιο ώριμη του φάση. Σήμερα το Funky Gourmet είναι εξαιρετικά φρέσκο και πρωτοποριακό αλλά ουχί παρδαλό και “δήθεν”, γευστικά. Ακόμα και τα πιο φίνα πιάτα του χαρακτηρίζονται από βαθιά νοστιμιά και αρκετά Ελληνικά στοιχεία. Τέτοιο είναι και το επετειακό μενού που μας προτείνει για τις τελευταίες εβδομάδες της λειτουργίας του, με τη μεγαλειώδη σαμπάνια Armand de Brignac.

Η πριβέ σάλα του εστιαρορίου όπου παρατέθηκε επίσημο δείπνο παρουσία του Γενικού Διευθυντή Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής της Armand De Brignac, Gerald Loparco, για την έναρξη της συνεργασίας.

Στο επετειακό, γιορτινό menu degustation, το γευστικό ταξίδι ξεκινά με το πιο αδύναμο ίσως πιάτο, το Χαβιάρι Oscietra σε Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν τα εξαιρετικά τσιπς σαλσιφί με αιθέρια κρέμα ταραμά και η τάρτα αυγοτάραχου με λευκή σοκολάτα, ένα αριστούργημα αντίστιξης ιδιοσυγκρασιακών γεύσεων. Στο ποτήρι, η εξαίσια Armand de Brignac Blanc de Blancs, ένα μνημείο φινέτσας.

Στο δεύτερο μέρος του δείπνου ξεχωρίζουν το σασίμι αγιάδα, ο σολομός με Thai αρώματα και η περίφημη γρανίτα χωριάτικης σαλάτας του Funky Gourmet, όλα συνοδεία ροζέ σαμπάνιας Armand de Brignac με ένα πλούσιο στόμα κόκκινων φρούτων. Ο Head Sommelier, Φαίδων Δερνίκος, έχει κάνει ταιριάγματα ανθολογίας.

Την παράσταση κλέβει το “μελάτο αβγό” του οποίου ο κρόκος είναι ένα μαυλιστικό coulis από μάνγκο, συνοδεία της μεστής Armand de Brignac, Brut Gold.

Στην καρδιά του μενού, δύο σχεδόν σεξουαλικά πιάτα, τα αρνίσια μυαλά, μια βόμβα γεύσης και ευγενούς λιπαρότητας πάνω στην οποία “σερφάρει” η Armand de Brignac. Και ένα ζουμερό, αμαρτωλό μπέργκερ που τρώγεται με χαμόγελο ως τα αυτιά και με παγωμένη ροζέ σαμπάνια. Κόλαση!

Το επικό μενού γευσιγνωσίας κλείνει με εκπληκτικά επιδόρπια που συνοδεύει η πιο μεστή σαμπάνια της κολεξιόν Armand de Brignac, η Brut Gold: Την παράσταση κλέβει το “μελάτο αβγό” που μοιάζει εκατό τοις εκατό με… μελάτο αβγό -και σπάει με το ίδιο ορεκτικό κράκ- μόνο που το τσόφλι είναι καμωμένο από μια φίνα σοκολάτα και ο κρόκος είναι ένα μαυλιστικό coulis από μάνγκο που θέλεις να τρως εις τους αιώνες των αιώνων.

Η χρυσή Armand de Brignac, χαρμάνι Pinot Noir, Chardonnay Pinot Meunier. Ένα tour de force πολυπλοκότητας στη μύτη και φρεσκάδας στο στόμα.

Αυτό που κατάφεραν επί δέκα χρόνια η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, οι δύο εμπνευσμένοι σεφ του εστιατορίου, είναι να εδραιώσουν την άποψη ότι η γαστρονομία, στις υψηλές της κορυφές, προσεγγίζει μια μορφή απτής και συνάμα αναλώσιμης τέχνης. Ναι, η τέχνη (και η τεχνική) του φαγητού είναι φτιαγμένη για να καταναλωθεί, όμως, η επίγευση δεν χάνεται.

Ο απολογισμός του Funky Gourmet αυτή την τόσο γεμάτη δεκαετία είναι αρκούντως δελεαστικός: δύο αστέρια Michelin και δύο Χρυσοί Σκούφοι. Παράσημα που δεν γίνεται να παραγνωριστούν. Πάνω από όλα, όμως, αυτό που κατόρθωσε τούτο το progressive μαγαζί είναι να γίνει θεσμός. Να οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος του κοινού που τριγυρνάει την πόλη αναζητώντας καλό φαγητό πέρα από τα παραδεδεγμένα όρια και να ορίσει νέες συντεταγμένες σ’ αυτό που ονομάζουμε γαστρονομική αισθητική.

Ένα από τα επετειακά πιάτα του Funky Gourmet, η περίφημη αγιάδα με ζυμωτό ψωμί και πατζάρι. Δοκιμάστε το με Armand de Brignac ροζέ και “κλάψτε” από την παραδειγματική αρμονία.

Το Funky Gourmet κλείνει δέκα χρόνια, επιπροσθέτως, όμως, κλείνει για ένα χρόνο με στόχο να ανοίξει τα φτέρα του για κάπου καλύτερα. Μπερδευτήκατε; Το σχέδιο είναι καθορισμένο: τo εστιατόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί στην τωρινή του τοποθεσία, στον Κεραμεικό, μέχρι και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, ενώ το 2019 θα παραμείνει κλειστό για όλο το χρόνο, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το νέο εστιατόριο στο ξενοδοχείο Hilton. Μια σύμπραξη που όταν θα συμβεί αναμένεται να συζητηθεί αρκετά. Ευχόμαστε να επιτύχει και να στεφθεί και με τρίτο αστέρι Michelin! Αστέρι που θα εορταστεί δίχως άλλο με ένα jeroboam της Armand De Brignac.

Ένα ακόμα συγκινητικό πιάτο: Ταρτελέτα αυγοτάραχου με λευκή σοκολάτα. Συνοδέψτε τη με ένα ποτήρι Armand de Brignac Blanc de Blancs.

Έως τις 5 Ιανουαρίου 2019 λοιπόν, το κοινό του Funky Gourmet θα μπορεί να δοκιμάσει το εορταστικό μενού 16 πιάτων μια γεύση του οποίου σας δώσαμε, με τη συνοδεία της σαμπάνιας Armand de Brignac. Η γκάμα του οίκου περιλαμβάνει αποκλειστικά πολυτελείς, premium εμφιαλώσεις (prestige cuvées) οι οποίες δημιουργούνται από την οικογένεια Cattier με 250 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή χειροποίητης σαμπάνιας.

O μεταξένιος σολομός με Thai αρώματα, ένα αριστούργημα υφών και αρωμάτων.

Παρότι η οικογένεια Cattier καλλιεργούσε αμπέλια για πολλές γενιές στην Καμπανία και πουλούσε τα σταφύλια σε άλλους οίκους, η Armand de Brignac έχει πολύ πιο πρόσφατη ιστορία. Γεννήθηκε από το όραμα του Jean – Jacques Cattier να δημιουργήσει “την καλύτερη σαμπάνια του κόσμου”. Όραμα που συμμερίστηκε και ένας κύριος Shawn Carter, ο κατά κόσμον Jay-Z, και αφού επένδυσε στη μάρκα, τη βοήθησε να απογειωθεί.

Οι φιάλες Armand de Brignac παλαιώνουν στα κελλάρια του οίκου Cattier που συγκαταλέγονται στα βαθύτερα της Καμπανίας. 119 σκαλοπάτια οηγούν στο κρύο βάθος τους.

Η μικρή αλλά ιδιαίτερα σημαντική ομάδα του οίκου Cattier παρασκευάζει στο χέρι τη σαμπάνια Armand de Brignac με παροιμιώδη αφοσίωση και μοναδικό στόχο την κορυφαία ποιότητα. Μια εξειδικευμένη μπριγάδα που απαρτίζεται από μόλις 18 άτομα αναζητεί και επιλέγει αποκλειστικά σταφύλια υψηλής ποιότητας για να συνθέσει, να εμφιαλώσει, να παλαιώσει τις περίφημες cuvées.

Η σαμπάνια παράγεται στο κτήμα της οικογένειας Cattier, που έχει παράδοση αμπελοκαλλιέργειας από το 1763.

Εκτός από το έξοχο περιεχόμενο (σύνθετο αρωματικά αλλά όχι υπερβολικά πολύπλοκο, με χαρακτηριστικό νεύρο αλλά με λεπτά κορδόνια φυσαλιδών), οι cuvées της Armand de Brignac εμφιαλώνονται σε εντυπωσιακά μπουκάλια που μοιάζουν καμωμένα από μασίφ χρυσάφι, ροζ χρυσό ή πλατίνα, και φέρουν πάνω τους ετικέτες από κασσίτερο που τοποθετούνται αποκλειστικά στο χέρι. Είναι η τελευταία πινελιά σε ένα συλλεκτικό προϊόν που προορίζεται για μεγαλειώδεις στιγμές.

 

Διαβάστε ακόμα: Βουτάμε για το «χαβιάρι της Ελλάδας» με το IWC Aquatimer Chronograph.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro