Εδώ και μερικούς μήνες, από τις αρχές Ιουλίου, πάνω από την παραλία Παντελεήμονα έχει ανοίξει ένας από τους ωραιότερους πολυχώρους της Μακεδονίας.

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, όταν με κάτι φίλους παίρναμε τον δρόμο για την Πελοπόννησο, μας άρεσε συχνά πυκνά να πηγαίνουμε -έως ένα σημείο- από την παλιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Όχι επειδή ήμασταν τσίπιδες και θέλαμε να γλιτώσουμε τα διόδια (αν και σήμερα δεν θα με χάλαγε καθόλου αυτό), αλλά επειδή μας άρεσε να βλέπουμε τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που υπήρχαν κατά μήκος της οδού. Από ξενοδοχεία που αποτελούσαν κάποτε τουριστικά θέρετρα μέχρι τα μικρά σπιτιάκια του ΟΣΕ στις ισόπεδες διαβάσεις.

Τα περισσότερα από αυτά τα κτήρια, παραμένουν αφημένα να «πεθάνουν» όσο ο χρόνος περνάει. Υπάρχουν όμως και μερικά άλλα, που η τύχη τους χαμογέλασε και βγήκαν από την εγκατάλειψη, αποκτώντας νέο νόημα και look στη ζωή τους. Ένα από αυτά είναι και μια παλιά γαλαρία τρένων στην Πιερία, που πλέον έχει «μεταμορφωθεί» σε έναν στιλάτο πολυχώρο, τον Gallaria.

Η γαλαρία της σιδηροδρομικής γραμμής προτού «μεταμορφωθεί» στον πολυχώρο Gallaria.

Πάνω από την παραλία Παντελεήμονα, από το 1916, βρισκόταν η γαλαρία της σιδηροδρομικής γραμμής, που κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρία με σκοπό να συνενώσει την απελευθερωμένη Μακεδονία με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το 1940 μ.Χ. κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάστηκε το πυροβολείο-πύργος μπροστά από την γαλαρία για να ελέγχει το εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας πέρασμα. Γαλαρία και πύργος αγκάλιαζαν την θάλασσα σε μία απίστευτης ομορφιάς τοποθεσία και συντρόφευαν τους ταξιδιώτες του τρένου ως το 2004 μ. Χ. όπου και εγκαταλείφτηκε λόγω της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής και του τούνελ του Πλαταμώνα που κατασκευάστηκαν.

Για περισσότερο από μια δεκαετία η γαλαρία της σιδηροδρομικής γραμμής παρέμενε ξεχασμένη, μέχρι που η Ζωή Μπάμπου και ο Χρήστος Νταούκας- Γκαρρόνε του αρχιτεκτονικού γραφείου online design architecture & lighting αποφάσισαν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Ανοικτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στην Gallaria τον πρωινό καφέ , μεσημεριανά σνακ, δροσερά κοκτέιλ, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου.

Έμπνευση για τον σχεδιασμό του Gallaria αποτέλεσε η αύρα του χώρου, ο ήχος του τρένου, η αμαξοστοιχία, οι μαυρισμένοι τοίχοι, η κίνηση των βαγονιών. Η μελέτη επικεντρώνεται στην αφήγηση της ιστορίας του μνημείου μέσω μιας έκθεσης που φιλοξενείται ανάμεσα σε βαγόνια που ουσιαστικά «σύρονται» στις υπάρχουσες γραμμές καθιστώντας έτσι την αρχιτεκτονική επέμβαση ανά πάσα στιγμή αναστρέψιμη.

Με αυτόν τρόπο στο εσωτερικό της γαλαρίας προκύπτουν 4 κατασκευές που θυμίζουν εμπορικά βαγόνια τρένου του περασμένου αιώνα, με μεταλλικό σκελετό και επενδυμένα με ξύλο, εδραιωμένα στις υπάρχουσες σιδερένιες ράγες φιλοξενώντας τις χρήσεις των bar, των βοηθητικών χώρων και των WC.

Στο εσωτερικό της γαλαρίας προκύπτουν 4 κατασκευές που θυμίζουν εμπορικά βαγόνια τρένου του περασμένου αιώνα, με μεταλλικό σκελετό και επενδυμένα με ξύλο.

Φυσικά δίνεται έμφαση στον βιομηχανικό χαρακτήρα του μνημείου με την επιλογή σιδερένιων κουφωμάτων, στο γκρι χρώμα του γραφίτη, σε όλα τα αψιδωτά ανοίγματα που ανοίγουν με κατασκευές υαλοκουρτινών, αφήνοντας το μνημείο ανοιχτό στο μεγαλύτερο κομμάτι του.

Μάλιστα μεγάλο μέρος των κατασκευών που αφορούν σε έπιπλα και φωτιστικά έγιναν αποκλειστικά από τους μελετητές με σκοπό τον σεβασμό της αυθεντικότητας του μνημείου. Το τέλος της γαλαρίας οδηγεί στην αρχή του σκοτεινού τμήματος του τούνελ, όπου και αφήνεται είσοδος για ελεύθερη πρόσβαση περιπατητών μέχρι και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Πλαταμώνα, μία διαδρομή που για χρόνια μαγεύει τους επισκέπτες.

Την αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή ανέλαβαν η Ζωή Μπάμπου και ο Χρήστος Νταούκας- Γκαρρόνε του αρχιτεκτονικού γραφείου online design architecture & lighting.

Ανοικτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στην Gallaria τον πρωινό καφέ , μεσημεριανά σνακ, δροσερά κοκτέιλ, φυσικά υπό τους ήχους ωραίας μουσικής και με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου.

Photos © Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

 

Διαβάστε ακόμα: Ένα καφέ στην Καλαμάτα σερβίρει μαθήματα στυλ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top