Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Τώρα με το κρύο, τι θα κάνετε τα λαχανικά που έχουν ξεμείνει απ’ τις γιορτές μαζί με μια φλοίδα παρμεζάνα για σούπερ γεύση.

 
4146977-1

Ένας ζωμός λαχανικών, φουλ στη γεύση. (Φωτογραφία: www.eatingwell.com)

Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά οι μετεωρολόγοι έχουν λυσσάξει τις τελευταίες μέρες και μας απειλούν για άλλη μια φορά με ένα φοβερό λέει σιβηρικό αντικυκλώνα που θα φέρει πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις. Όλοι σπεύδουν να παραγγείλουν πετρέλαιο, ξύλα και σόμπες και προβλέπω να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε από το νέφος της αιθαλομίχλης. Περιμένω πώς και πώς τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης με τους εγκλωβισμένους να βρίζουν, όπως το συνηθίζουν, το ανάλγητο και άφαντο κράτος που δεν φρόντισε να καθαρίσει το δρόμο μπροστά από το σπίτι τους. Ε, ρε, γέλια που έχουμε να κάνουμε!

Στα σουπερμάρκετ αναμένεται επέλαση των πανικόβλητων πελατών που θα τα αδειάσουν, λες και πρόκειται για απειλή του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, ενώ οι άδειες των εργαζομένων σε αυτά έχουν ανακληθεί για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα. Όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη και άλλα είδη μακράς διαρκείας θα εξαφανιστούν και θα καιροφυλακτώ για να απολαύσω τα μαλλιοτραβήγματα για την τελευταία οικογενειακή συσκευασία corn flakes.

Ε, ας προετοιμαστώ κι εγώ, ποτέ δεν ξέρεις! Ανοίγω την κατάψυξη και με φρίκη ανακαλύπτω πως έχω ξεμείνει από σπιτικό ζωμό και πώς θα φτιάξω τις απαραίτητες θερμαντικές σούπες; Στο ψυγείο, όμως, βλέπω με ανακούφιση πως έχω διάφορα λαχανικά που έχουν ξεμείνει από τις γιορτές και μία μεγάλη φλοίδα από παρμεζάνα και σπεύδω να φτιάξω ζωμό λαχανικών, φουλ στη γεύση.

Εάν έχουμε χρόνο, αφήνουμε μία νύχτα το ζωμό χωρίς να τον φιλτράρουμε μέσα στο ψυγείο και το φιλτράρουμε την επομένη. Έτσι θα νοστιμίσει ακόμα πιο πολύ.

Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε διάφορα λαχανικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Ενδεικτικά: καρότα, κρεμμύδια, πράσα, σέλερι ή σελινόριζα, φινόκιο, ρέβες. Μπορούμε να προσθέσουμε όποιο φρέσκο αρωματικό μάς έχει περισσέψει, όπως μαϊντανό, φασκόμηλο, άνηθο. Αρωματίζουμε με ολόκληρους κόκκους πιπεριού και όποιο άλλο μπαχαρικό μάς αρέσει, όπως μπαχάρι, φύλλα δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορους, σπόρους κόλιανδρου, γαρύφαλλο. Έξτρα γεύση και δύναμη θα δώσουν επίσης ο κουρκουμάς ή το ginger.

Σκεπάζουμε με κρύο νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τη φλοίδα της παρμεζάνας. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και σιγοβράζουμε μέχρις ότου μαλακώσουν τα λαχανικά. Φιλτράρουμε από ψιλή σήτα, πιέζοντας τα λαχανικά με ξύλινη κουτάλα για να βγάλουν όλη την ουσία τους. Μοιράζουμε το ζωμό σε σακουλάκια τροφίμων και μόλις κρυώσει εντελώς, τα καταψύχουμε.

dsc02430-1857x1238

Ο ζωμός λαχανικών είναι passe-partout βάση για οποιαδήποτε σούπα, σάλτσα, ριζότο. (Φωτογραφία: passtheparsnips.com)

Tips

• Εάν έχουμε χρόνο, αφήνουμε μία νύχτα το ζωμό χωρίς να τον φιλτράρουμε μέσα στο ψυγείο και το φιλτράρουμε την επομένη. Έτσι θα νοστιμίσει ακόμα πιο πολύ.
• Προσωπικά δεν αλατίζω τους ζωμούς, γιατί προτιμώ να προσθέτω το αλάτι σε κάθε φαγητό στο οποίο θα τους χρησιμοποιήσω.
• Ο ζωμός λαχανικών είναι passe-partout βάση για οποιαδήποτε σούπα, σάλτσα, ριζότο.

Ο ζωμός είναι έτοιμος, σας αφήνω και τρέχω στο σουπερμάρκετ προτού προλάβουν οι άγριοι να αδειάσουν όλα τα ράφια. Α, να μην ξεχάσω να πάρω κι ένα φτυάρι, για να καθαρίσω τα μέτρα του χιονιού που θα σκεπάσουν την είσοδο της πολυκατοικίας μου στην Πατησίων!

 

Διαβάστε ακόμα: Σοκολατένιο brownie με τυρί κρέμα από τον Γιώργο Γεράρδο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο Κίμων Φραγκάκης μας πάει στο Ali Baba, ένα συνοικιακό μαγαζί που είναι πάντα μισοάδειο αλλά που κρύβει το πιο λαχταριστό πιτόγυρο - αρκεί να ξέρετε να το ζητήσετε έξω από τα αναγραφόμενα στο μενού, με τη «συνταγή» του Andro.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Tο αλκοόλ έχει καλύτερη γεύση κάτω από τον ήλιο. Τα vintage ρούχα και τα πολύχρωμα κουρέματα μοιάζουν ανάλαφρα, όπως η διάθεση. Indie ακούγεται σχεδόν παντού. Όπως λέει ένας θαμώνας της φοβερής οδού Πρωτογένους στου Ψυρρή «μακάρι η φάση να εξαπλωθεί σε όλη την πόλη».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μας πάει μια βόλτα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκεί όπου βρίσκεται ένα δημοφιλέστατο νέο στέκι που όμως του θυμίζει το σουβλατζίδικο των παιδικών του χρόνων στην Πάτρα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο σεφ του εστιατορίου Mon.Es στα Χανιά της Κρήτης προτείνει ένα ανδρικό πιάτο με παραδοσιακές αναφορές και ανοιξιάτικα αρώματα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro