Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Τώρα με το κρύο, τι θα κάνετε τα λαχανικά που έχουν ξεμείνει απ’ τις γιορτές μαζί με μια φλοίδα παρμεζάνα για σούπερ γεύση.

 
4146977-1

Ένας ζωμός λαχανικών, φουλ στη γεύση. (Φωτογραφία: www.eatingwell.com)

Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά οι μετεωρολόγοι έχουν λυσσάξει τις τελευταίες μέρες και μας απειλούν για άλλη μια φορά με ένα φοβερό λέει σιβηρικό αντικυκλώνα που θα φέρει πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις. Όλοι σπεύδουν να παραγγείλουν πετρέλαιο, ξύλα και σόμπες και προβλέπω να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε από το νέφος της αιθαλομίχλης. Περιμένω πώς και πώς τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης με τους εγκλωβισμένους να βρίζουν, όπως το συνηθίζουν, το ανάλγητο και άφαντο κράτος που δεν φρόντισε να καθαρίσει το δρόμο μπροστά από το σπίτι τους. Ε, ρε, γέλια που έχουμε να κάνουμε!

Στα σουπερμάρκετ αναμένεται επέλαση των πανικόβλητων πελατών που θα τα αδειάσουν, λες και πρόκειται για απειλή του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, ενώ οι άδειες των εργαζομένων σε αυτά έχουν ανακληθεί για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα. Όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη και άλλα είδη μακράς διαρκείας θα εξαφανιστούν και θα καιροφυλακτώ για να απολαύσω τα μαλλιοτραβήγματα για την τελευταία οικογενειακή συσκευασία corn flakes.

Ε, ας προετοιμαστώ κι εγώ, ποτέ δεν ξέρεις! Ανοίγω την κατάψυξη και με φρίκη ανακαλύπτω πως έχω ξεμείνει από σπιτικό ζωμό και πώς θα φτιάξω τις απαραίτητες θερμαντικές σούπες; Στο ψυγείο, όμως, βλέπω με ανακούφιση πως έχω διάφορα λαχανικά που έχουν ξεμείνει από τις γιορτές και μία μεγάλη φλοίδα από παρμεζάνα και σπεύδω να φτιάξω ζωμό λαχανικών, φουλ στη γεύση.

Εάν έχουμε χρόνο, αφήνουμε μία νύχτα το ζωμό χωρίς να τον φιλτράρουμε μέσα στο ψυγείο και το φιλτράρουμε την επομένη. Έτσι θα νοστιμίσει ακόμα πιο πολύ.

Σπιτικός ζωμός λαχανικών

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε διάφορα λαχανικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Ενδεικτικά: καρότα, κρεμμύδια, πράσα, σέλερι ή σελινόριζα, φινόκιο, ρέβες. Μπορούμε να προσθέσουμε όποιο φρέσκο αρωματικό μάς έχει περισσέψει, όπως μαϊντανό, φασκόμηλο, άνηθο. Αρωματίζουμε με ολόκληρους κόκκους πιπεριού και όποιο άλλο μπαχαρικό μάς αρέσει, όπως μπαχάρι, φύλλα δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορους, σπόρους κόλιανδρου, γαρύφαλλο. Έξτρα γεύση και δύναμη θα δώσουν επίσης ο κουρκουμάς ή το ginger.

Σκεπάζουμε με κρύο νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τη φλοίδα της παρμεζάνας. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και σιγοβράζουμε μέχρις ότου μαλακώσουν τα λαχανικά. Φιλτράρουμε από ψιλή σήτα, πιέζοντας τα λαχανικά με ξύλινη κουτάλα για να βγάλουν όλη την ουσία τους. Μοιράζουμε το ζωμό σε σακουλάκια τροφίμων και μόλις κρυώσει εντελώς, τα καταψύχουμε.

dsc02430-1857x1238

Ο ζωμός λαχανικών είναι passe-partout βάση για οποιαδήποτε σούπα, σάλτσα, ριζότο. (Φωτογραφία: passtheparsnips.com)

Tips

• Εάν έχουμε χρόνο, αφήνουμε μία νύχτα το ζωμό χωρίς να τον φιλτράρουμε μέσα στο ψυγείο και το φιλτράρουμε την επομένη. Έτσι θα νοστιμίσει ακόμα πιο πολύ.
• Προσωπικά δεν αλατίζω τους ζωμούς, γιατί προτιμώ να προσθέτω το αλάτι σε κάθε φαγητό στο οποίο θα τους χρησιμοποιήσω.
• Ο ζωμός λαχανικών είναι passe-partout βάση για οποιαδήποτε σούπα, σάλτσα, ριζότο.

Ο ζωμός είναι έτοιμος, σας αφήνω και τρέχω στο σουπερμάρκετ προτού προλάβουν οι άγριοι να αδειάσουν όλα τα ράφια. Α, να μην ξεχάσω να πάρω κι ένα φτυάρι, για να καθαρίσω τα μέτρα του χιονιού που θα σκεπάσουν την είσοδο της πολυκατοικίας μου στην Πατησίων!

 

Διαβάστε ακόμα: Σοκολατένιο brownie με τυρί κρέμα από τον Γιώργο Γεράρδο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

blog comments powered by Disqus
Πιο δημοφιλή του μήνα

Η διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη μας αποκαλύπτει 6 στέκια της Σαμοθράκης που δεν θα βρούμε στους τουριστικούς καταλόγους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο αρθρογράφος του Andro και δημιουργός του πετυχημένου Λονδρέζικου εστιατορίου «The Life Goddess» Νίκος Νυφούδης μας πάει βόλτα προς τα Βόρεια και μας εξηγεί γιατί «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μας εμπνέουν οι παγωμένες, «start-up» μπύρες του ελληνικού καλοκαιριού: Μας αρέσει που ξεπετάγονται διαρκώς νέες ετικέτες με έξυπνο design και πικρή γεύση, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Ποια απ' όλες όμως μας αρέσει περισσότερο;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η Αττική δεν είναι μόνο μπετόν, κήποι και ταράτσες. Είναι και θάλασσα και ταβερνάκι που μοσχοβολάει ιώδιο. Κάνουμε πέντε στάσεις και αράζουμε σε τραπέζι εκεί που σκάει το κύμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro