Σας αρέσει το gin; Το «Old English» ανακηρύχθηκε κορυφαίο του 2015!

Η απόσταξη γίνεται σ' ένα παλιό άμβυκα ονόματι «Angela». Το προϊόν έχει απίστευτη πολυπλοκότητα και αβυσσαλέο βάθος. Ένα εκμαυλιστικό gin που πρέπει να φοβάστε. Χωρίς tire-bouchon δεν παραδίδεται. Μοιάζει με γυναίκα.

 
cover-gin2

Φρέσκο, ζωηρούλικο, ατακτούλικο, με μια μύτη που κατακλύζεται από κέδρο, έντονο, συμπυκνωμένο, όλα τα αρώματα απ’ τα βοτάνια του να εκρύγνυνται στον ουρανίσκο και ατελείωτη επίγευση.

Λοιπόν, το θέμα είναι σοβαρό: Στα παγκόσμια βραβεία gin (World Gin Awards), τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, κορυφαίο για το 2015 αναδείχθηκε εκείνο του μικρού -και ιστορικού- αποστακτηρίου Hammer & Son.

Κεντημένο στο Λάνγκλεϊ του Μπέρμινγχαμ, το «Old English Gin» εκπροσωπεί στην εντέλεια το παραδοσιακό στυλ των εγγλέζικων τζιν. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σ’ έναν παλιό άμβυκα Jon Core, ο οποίος ακούει στο χαϊδευτικό όνομα «Angela». Το αποτέλεσμα είναι το «so british» charm να σε τυλίγει ακαριαία.

Τόσο η αρωματική του παλέτα όσο και η γευστική του ταυτότητα είναι καθαρές και απόλυτα σαφείς. Στην πραγματικότητα, παρά την ευπροσηγορία και την απαλότητά του, κρύβει μια απίστευτη πολυπλοκότητα κι ένα αβυσσαλέο βάθος που συναρπάζει το στόμα.

Φρέσκο, ζωηρούλικο, ατακτούλικο, εξωφρενικά φίνο, με μια μύτη που κατακλύζεται καταρχήν από κέδρο, με όλα τα αρώματα απ’ τα βοτάνια του να εκρύγνυνται σταδιακά στον ουρανίσκο, προκαλώντας σχεδόν ατελείωτη επίγευση.

Μιλάμε για ένα gin καθαρόαιμο, χωμάτινο, μυρωδάτο, τρομερά ισορροπημένο, που αποστολή του είναι να αναπαράξει το πρωταρχικό στυλ του εγγλέζικου gin του 18ου αι., ελαφρά μελωμένου, το οποίο πολλοί αποκαλούν «Old Tom».

Μιλάμε για ένα gin καθαρόαιμο, χωμάτινο, μυρωδάτο, τρομερά ισορροπημένο, που αποστολή του είναι να αναπαράξει το πρωταρχικό στυλ του εγγλέζικου gin του 18ου αι., ελαφρά μελωμένου, το οποίο πολλοί αποκαλούν «Old Tom».

Το gin μιας εποχής όπου κυκλοφορούσαν «μηχανές» πώλησης που είχαν το σχήμα μαύρης γάτας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να πιούν το δυναμωτικό τους από ένα μικρό σιφόνι, βάζοντας μια δεκάρα στο στόμα της γάτας.

Διαβάστε ακόμα: O Τεό Σπυρόπουλος μας μιλάει για την τέχνη των κοκτέιλ, ενόψει του τελικού του World Class.

Η συνταγή του γιατρικού, φυλαγμένη στα σεντούκια του οίκου, πάει πίσω στο 1783, και περιλαμβάνει 11 βότανα. Τα 10 απ’ αυτά, ο ιδιοκτήτης της μάρκας Henrik Hammer σκασίλα του να τα μοιραστεί, αλλά το ενδέκατο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Γνωρίζουμε μόνο τη σημασία που έδινε στην παρουσία του καρδάμωμου, το οποίο και γλιστάει κρυπτικά στην μεταξωτή ετικέτα.

Όσο για τη χρήση μπουκαλιού σαμπάνιας για την εμφιάλωσή του, αυτό ανάγεται στην εποχή όπου το gin πουλιόταν με την οκά και γέμιζε όποιο δοχείο ήταν αδειανό. Το κλου είναι ότι το ελιξήριο σφραγίζεται με φελλό και οργανικό κερί. Ένα gin που μοιάζει με γυναίκα. Χωρίς tire-bouchon δεν παραδίδεται.

Οι Άγγλοι το προσεταιρίστηκαν αφού αντελήφθησαν ότι το τσάι μπορεί να είναι ένα ρόφημα θερμαντικό και αρωματικό, αλλά υπάρχουν και λιγότερο ξενέρωτα πράγματα με τις ίδιες ιδιότητες.

Το gin είναι ένα δύσκολο ποτό. Το λατρεύεις, αλλά και το φοβάσαι. Πρέπει να είσαι ρέκτης για να εκτιμήσεις τη σαγήνη του. Τένεσι Ουίλιαμς, Τσόρτσιλ, Φιτζέραλντ, Χεμινγκουέι, λόρδος Μπάιρον δεν πήγαιναν πουθενά χωρός αυτό. Οι λάτρεις του θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετική κατηγορία και δεν μένουν ποτέ από καύσιμα.

10410286_715715968486318_2701778581993923576_n

Το «Old English Gin» εκπροσωπεί στην εντέλεια το παραδοσιακό στυλ των εγγλέζικων τζιν. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σ’ έναν παλιό άμβυκα Jon Core, ο οποίος ακούει στο χαϊδευτικό όνομα «Άντζελα». Το αποτέλεσμα είναι το «so british» charme να σε τυλίγει ακαριαία.

Ο μύθος θέλει η προέλευση του gin να είναι μια προσφορά της ολλανδικής επιστήμης του 1600, διά του αποστόλου της, καθηγητή της Ιατρικής, Φρανσίσκους Σίλβιους, ο οποίος πειραματιζόταν με ένα φάρμακο για το στομάχι.

Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, το μείγμα κυκλοφορούσε με τον τίτλο «Ολλανδικό κουράγιο» και δινόταν στους Βρετανούς στρατιώτες, προκειμένου να αντέξουν τις αντίξοες συνθήκες των εκστρατειών και να ζεσταθούν.

Έτσι, το προσεταιρίστηκαν οι Άγγλοι, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι το τσάι μπορεί να είναι ένα ρόφημα θερμαντικό και αρωματικό, αλλά υπάρχουν και λιγότερο ξενέρωτα πράγματα με τις αυτές ιδιότητες.

H βικτωριανή περίοδος αναδεικνύει το gin ως το ποτό της Αυτοκρατορίας. Πίνεται παντού όπου υπάρχουν Άγγλοι: στην Iνδία, την Aυστραλία, τον Kαναδά, το Γιβραλτάρ, την Aίγυπτο, τη Σιγκαπούρη, σπίτι μου…

Και μην ξεχνάτε: Gin Fizz, Gin & Tonic, White Lady, Negroni και, βέβαια, το υπέρτατο όλων Dry Martini!

//Το «HAMMER & SON Old English Gin Batch 2» εισάγεται αποκλειστικά από την κάβα KYLIX: Αγοράστε το εδώ!

 

Διαβάστε ακόμα: Cocchi Americano – To νούμερο 2 απεριτίφ στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στo ολοκαίνουργιο εστιατόριο του αναγεννημένου Αστέρα Βουλιαγμένης και... κελαηδήσαμε: αυθεντική ιταλική κουζίνα με ορίτζιναλ πρώτες ύλες (εδώ είναι το μυστικό), άψογο σέρβις και ανεπανάληπτη θέα στο Σαρωνικό. Τιμές; Πολύ λογικές για το παγκόσμιας κλάσης επίπεδο του resort.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας γιος πρώην σουβλατζήδων αποφάσισε να κόψει το κρέας και γράφει για το τελευταίο του τυλιχτό. Ένα τίμιο σουβλάκι σε ένα συνοικιακό στέκι στη Δάφνη με αρκετά χρόνια ιστορίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro