Assorted-nuts-in-wooden-bowl

Μερικά απλά tips για να μετατρέψουμε τους ξηρούς καρπούς σε εκλεκτή λιχουδιά και να ξετρελάνουμε τους φίλους μας. (Φωτό: Acomo)

Γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους που μπορούν να αντισταθούν σε ένα μπολ με φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς; Εγώ όχι. Όσο κι αν είναι το πλέον αναμενόμενο συνοδευτικό για το ποτάκι που θα μας χαλαρώσει το απόγευμα ή το βράδυ μετά τη δουλειά, ή το καλοκαίρι μετά το μπάνιο, όσο κι αν υπάρχουν δεκάδες άλλες ιδέες για τσιμπολόγημα, οι ξηροί καρποί κρατούν αδιαμφισβήτητα τα σκήπτρα.

Δεν εννοώ βέβαια τα θλιβερά και συνήθως ταγκιασμένα αράπικα φιστίκια που σερβίρει η πλειοψηφία των μπαρ για να ξεπετάξει στα γρήγορα τους πελάτες και να τους χρεώσει το ποτό πανάκριβα. Ας μην αρχίσω όμως την γκρίνια, γιατί τίποτα δεν με σταματάει!

Σήμερα, σας έχω ένα σπουδαίο κόλπο για να μετατρέψουμε τους ξηρούς καρπούς σε εκλεκτή λιχουδιά και να ξετρελάνουμε τους φίλους μας. Το πράγμα είναι πολύ απλό: διαλέγουμε όποιους ξηρούς καρπούς μας αρέσουν, ωμούς και ανάλατους, φροντίζοντας να επιλέξουμε με προσοχή τον προμηθευτή μας, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Τους καβουρδίζουμε αργά και βασανιστικά σε μέτρια φωτιά με λίγο βούτυρο και λίγη καστανή ζάχαρη (από μία κουταλιά της σούπας για ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι). Απογειώνουμε τη γεύση τους κατά βούληση: με πιπέρι cayenne ή chili για διαβολική κάψα, καπνιστή πάπρικα και κόκκους καπνιστού αλατιού για μυρωδιά που σκοτώνει. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε πολύ να μην καούν και πικρίσουν.

Δοκιμάστε το σε πράσινες σαλάτες και ως συντροφιά για εξαιρετικά τυριά.

Όλα τα ευγενή ποτά, από το βελούδινο κόκκινο κρασί, το malt whisky, το αριστοκρατικό Armagnac, το παλαιωμένο port ή το εξωτικό ρούμι, διαγκωνίζονται για να αποσπάσουν την εύνοια αυτού του μοναδικού -θα τολμήσω να πω αφροδισιακού- μείγματος ξηρών καρπών.

Δοκιμάστε το σε πράσινες σαλάτες και ως συντροφιά για εξαιρετικά τυριά. Το ντελικάτο μέλι και τα αποξηραμένα φρούτα θα το λατρέψουν.

Βάλτε τους σε ωραίο βάζο, στολίστε το με κορδέλα και προσφέρετέ το στους φίλους σας. Θα το εκτιμήσουν δεόντως!

Για ένα βράδυ με εκλεκτή συντροφιά, προσφέρετε μια πιατέλα χάρμα οφθαλμών και αναπάντεχων συνδυασμών. Ιδού ο τρόπος.

King-nuts-3

Όλα τα ευγενή ποτά διαγκωνίζονται για να αποσπάσουν την εύνοια αυτού του μοναδικού -θα τολμήσω να πω αφροδισιακού- μείγματος ξηρών καρπών. (Φωτό: Nicolelana)

Μείγμα ξηρών καρπών “Going Nuts” σε τρυφερά φύλλα αντίβ με ροκφόρ

• Αφαιρούμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών. Χωρίζουμε τις endives φύλλο-φύλλο και κρατάμε τα πιο ωραία και τα πιο κοίλα από αυτά (δεν πλένουμε ποτέ τις endives, γιατί αφενός δεν χρειάζεται, αφετέρου μαυρίζουν).
• Λόγω του ότι οι ξηροί καρποί έχουν καραμελώσει και είναι πλέον κρύοι, έχουν ενδεχομένως κολλήσει μεταξύ τους. Τους ξεχωρίζουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τους χοντροσπάμε με ένα καλό μαχαίρι.
• Μοιράζουμε σε κάθε φύλλο από 1 κ.γλ. μείγμα ξηρών καρπών και 1 κ.γλ. roquefort που το έχουμε κάνει τρίμματα με τα δάχτυλά μας (μπορούμε να αντικαταστήσουμε με άλλο μπλε τυρί, όπως gorgonzola ή stilton).
• Περιχύνουμε με λίγες σταγόνες μέλι.
• Η στρογγυλή πιατέλα αναδεικνύει τη σύνθεση, αφού τακτοποιήσουμε τα φύλλα γύρω-γύρω σαν πέταλα λουλουδιών.

 

Διαβάστε ακόμα: Προς κυρίους – Περί της οργάνωσης ραφιών και ντουλαπιών της κουζίνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top