Grana Padano: Βορεινή ιταλική φινέτσα. Όχι σε γυναίκα, αλλά σε τυρί

Αυτό το εξαιρετικό έδεσμα που όταν το βάζεις στο στόμα σου γεύεσαι τη φύση του Βορρά της Ιταλίας σε όλο της το μεγαλείο, όχι μόνο δεν χρειάζεται ψωμί, αλλά θα τολμούσα να πω ότι είναι περιττό. Πόσο του πάει όμως το κρασί, δεν λέγεται. Δείτε λίγες ιδέες και συνδυασμούς, κάποιους αναπάντεχους, μετά ή άνευ οίνου.

 

Μια απέριττη καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα μόνο με αλάτι και ελαιόλαδο, θα νοστιμέψει απίθανα με λίγα flakes Grana Padano.

1. Το Grana Padano σε λεπτά flakes, που βγάζουμε με τον αποφλοιωτή, θα δώσει νοστιμιά σε μια πράσινη σαλάτα με νεαρά φύλλα σπανακιού, τρυφερά παντζαρόφυλλα και βαλεριάνα. Η vinaigrette θα πρέπει να είναι απλή, με εξαιρετικής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί, έξτρα παρθένο φρέσκο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Λίγοι ελαφρώς καβουρδισμένοι κουκουναρόσποροι θα συμπληρώσουν άψογα το συνδυασμό. Μια απέριττη καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα μόνο με αλάτι και ελαιόλαδο, θα νοστιμέψει απίθανα με λίγα flakes Grana Padano. Tα σπιτικά κρουτόν από αληθινό, προζυμένιο ψωμί θα τη μετατρέψουν σε ολοκληρωμένο ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

2. Για το απεριτίφ δοκιμάστε «βραχάκια» από Grana Padano με χαρούμενα, αφρώδη κρασιά: ένα δροσερό Prosecco, για να μείνουμε στην Ιταλία, ή γιατί όχι, μια γαλλική dry σαμπάνια. Ένα ποτήρι παγωμένο ξηρό λευκό Port είναι το πάντρεμα για τους πιο τολμηρούς. Ένα μπολ με αναποφλοίωτα αμύγδαλα, ανάλατα προτιμότερο ή ελαφρώς αλατισμένα, δένει τη συντροφιά. Το Grana Padano τρελαίνεται και για τα αλλαντικά, αρκεί να είναι φίνα, όχι πολύ αλμυρά και χωρίς πολλά μπαχαρικά: το prosciutto, η coppa, η bresaola, αραχνοΰφαντα κομμένα, με «βραχάκια» από το φινετσάτο ιταλικό αυτό τυρί, θα συνοδέψουν με χαρά στο απεριτίφ, όχι μόνον τους αφρώδεις οίνους, αλλά κι ένα λευκό φρουτώδες κρασί, όπως το Viognier.

Το κόκκινο κρασί αγαπά σφόδρα την Grana Padano. Τα αρώματα των ξηρών καρπών και των φρούτων του τυριού, αλλά και η ήπια αλμυρή γεύση του, θα αναδειχθούν και θα εκπλήξουν τον ουρανίσκο με λίγες σταγόνες παλαιωμένου Balsamico di Modena.

3. Πέρα από το προφανές της τριμμένης Grana Padano σε άπειρες σπαγγετάδες, pasta fresca ή ριζότι, τρίβουμε λίγο τυρί πάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με ελαιόλαδο και συνοδεύουμε όλες τις σούπες του χειμώνα: χορτόσουπες, κρεατόσουπες, βελουτέ και σούπες οσπρίων. Επίσης, λίγη τριμμένη Grana Padano απογειώνει μια απλή, αφράτη ομελέτα. Δεν πετάμε το εξωτερικό περίβλημα του τυριού, αλλά το προσθέτουμε στο ζωμό βοδινού και η νοστιμιά του ανεβαίνει πολλές σκάλες γεύσης.

Το κόκκινο κρασί αγαπά σφόδρα την Grana Padano.

4. Το κόκκινο κρασί αγαπά σφόδρα την Grana Padano. Τα αρώματα των ξηρών καρπών και των φρούτων του τυριού, αλλά και η ήπια αλμυρή γεύση του, θα αναδειχθούν και θα εκπλήξουν τον ουρανίσκο με λίγες σταγόνες εξαιρετικού παλαιωμένου Balsamico di Modena. Λίγοι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, θα συμπληρώσουν το πλατό σε μια απρογραμμάτιστη βραδιά με απρόσμενους επισκέπτες.

Τα φρούτα -από μήλο και αχλάδι μέχρι μπανάνα και σύκα- θέλουν για παρέα τους την Grana Padano.

Τα logo-σήματα κατατεθέντα της αυθεντικής Grana Padano PLAC για να την αναγνωρίζετε.

5. Οι επιδόρπιοι οίνοι, λευκοί ή κόκκινοι, θέλουν για παρέα τους την Grana Padano. Τα φρούτα του χειμώνα, όπως το μήλο, το αχλάδι, ακόμη και η μπανάνα, θα κλείσουν όμορφα κι ανάλαφρα το δείπνο. Από την άλλη, τα πιο πλούσια σε γεύση αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, οι χουρμάδες, οι σταφίδες και τα κράνα, θα λατρέψουν τo τυρί αυτό, αλλά κι ένα chutney από μήλα ή αχλάδια, όχι πολύ καυτερό, θα ταιριάξει μαζί του φίνα. Το φθινόπωρο θα απολαύσουμε την Grana Padano με τα εξαίσια σύκα και σταφύλια, ωμά ή ελαφρώς ψημένα, σκέτα ή περιχυμένα με λίγο μέλι ή παλαιωμένο Balsamico di Modena, ένα παγωμένο Μοσχάτο Ρίου Πατρών, ένα θεσπέσιο Eiswein ή ένα κόκκινο παλαιωμένο Port.

[Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος: Simba Sales Ltd, 210-6084633]

 

Διαβάστε ακόμα: Τώρα και Martini με ελαιόλαδο: ιδού η συνταγή

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στo ολοκαίνουργιο εστιατόριο του αναγεννημένου Αστέρα Βουλιαγμένης και... κελαηδήσαμε: αυθεντική ιταλική κουζίνα με ορίτζιναλ πρώτες ύλες (εδώ είναι το μυστικό), άψογο σέρβις και ανεπανάληπτη θέα στο Σαρωνικό. Τιμές; Πολύ λογικές για το παγκόσμιας κλάσης επίπεδο του resort.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας γιος πρώην σουβλατζήδων αποφάσισε να κόψει το κρέας και γράφει για το τελευταίο του τυλιχτό. Ένα τίμιο σουβλάκι σε ένα συνοικιακό στέκι στη Δάφνη με αρκετά χρόνια ιστορίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro