Grana Padano: Βορεινή ιταλική φινέτσα. Όχι σε γυναίκα, αλλά σε τυρί

Αυτό το εξαιρετικό έδεσμα που όταν το βάζεις στο στόμα σου γεύεσαι τη φύση του Βορρά της Ιταλίας σε όλο της το μεγαλείο, όχι μόνο δεν χρειάζεται ψωμί, αλλά θα τολμούσα να πω ότι είναι περιττό. Πόσο του πάει όμως το κρασί, δεν λέγεται. Δείτε λίγες ιδέες και συνδυασμούς, κάποιους αναπάντεχους, μετά ή άνευ οίνου.

 

Μια απέριττη καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα μόνο με αλάτι και ελαιόλαδο, θα νοστιμέψει απίθανα με λίγα flakes Grana Padano.

1. Το Grana Padano σε λεπτά flakes, που βγάζουμε με τον αποφλοιωτή, θα δώσει νοστιμιά σε μια πράσινη σαλάτα με νεαρά φύλλα σπανακιού, τρυφερά παντζαρόφυλλα και βαλεριάνα. Η vinaigrette θα πρέπει να είναι απλή, με εξαιρετικής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί, έξτρα παρθένο φρέσκο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Λίγοι ελαφρώς καβουρδισμένοι κουκουναρόσποροι θα συμπληρώσουν άψογα το συνδυασμό. Μια απέριττη καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα μόνο με αλάτι και ελαιόλαδο, θα νοστιμέψει απίθανα με λίγα flakes Grana Padano. Tα σπιτικά κρουτόν από αληθινό, προζυμένιο ψωμί θα τη μετατρέψουν σε ολοκληρωμένο ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

2. Για το απεριτίφ δοκιμάστε «βραχάκια» από Grana Padano με χαρούμενα, αφρώδη κρασιά: ένα δροσερό Prosecco, για να μείνουμε στην Ιταλία, ή γιατί όχι, μια γαλλική dry σαμπάνια. Ένα ποτήρι παγωμένο ξηρό λευκό Port είναι το πάντρεμα για τους πιο τολμηρούς. Ένα μπολ με αναποφλοίωτα αμύγδαλα, ανάλατα προτιμότερο ή ελαφρώς αλατισμένα, δένει τη συντροφιά. Το Grana Padano τρελαίνεται και για τα αλλαντικά, αρκεί να είναι φίνα, όχι πολύ αλμυρά και χωρίς πολλά μπαχαρικά: το prosciutto, η coppa, η bresaola, αραχνοΰφαντα κομμένα, με «βραχάκια» από το φινετσάτο ιταλικό αυτό τυρί, θα συνοδέψουν με χαρά στο απεριτίφ, όχι μόνον τους αφρώδεις οίνους, αλλά κι ένα λευκό φρουτώδες κρασί, όπως το Viognier.

Το κόκκινο κρασί αγαπά σφόδρα την Grana Padano. Τα αρώματα των ξηρών καρπών και των φρούτων του τυριού, αλλά και η ήπια αλμυρή γεύση του, θα αναδειχθούν και θα εκπλήξουν τον ουρανίσκο με λίγες σταγόνες παλαιωμένου Balsamico di Modena.

3. Πέρα από το προφανές της τριμμένης Grana Padano σε άπειρες σπαγγετάδες, pasta fresca ή ριζότι, τρίβουμε λίγο τυρί πάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με ελαιόλαδο και συνοδεύουμε όλες τις σούπες του χειμώνα: χορτόσουπες, κρεατόσουπες, βελουτέ και σούπες οσπρίων. Επίσης, λίγη τριμμένη Grana Padano απογειώνει μια απλή, αφράτη ομελέτα. Δεν πετάμε το εξωτερικό περίβλημα του τυριού, αλλά το προσθέτουμε στο ζωμό βοδινού και η νοστιμιά του ανεβαίνει πολλές σκάλες γεύσης.

Το κόκκινο κρασί αγαπά σφόδρα την Grana Padano.

4. Το κόκκινο κρασί αγαπά σφόδρα την Grana Padano. Τα αρώματα των ξηρών καρπών και των φρούτων του τυριού, αλλά και η ήπια αλμυρή γεύση του, θα αναδειχθούν και θα εκπλήξουν τον ουρανίσκο με λίγες σταγόνες εξαιρετικού παλαιωμένου Balsamico di Modena. Λίγοι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, θα συμπληρώσουν το πλατό σε μια απρογραμμάτιστη βραδιά με απρόσμενους επισκέπτες.

Τα φρούτα -από μήλο και αχλάδι μέχρι μπανάνα και σύκα- θέλουν για παρέα τους την Grana Padano.

Τα logo-σήματα κατατεθέντα της αυθεντικής Grana Padano PLAC για να την αναγνωρίζετε.

5. Οι επιδόρπιοι οίνοι, λευκοί ή κόκκινοι, θέλουν για παρέα τους την Grana Padano. Τα φρούτα του χειμώνα, όπως το μήλο, το αχλάδι, ακόμη και η μπανάνα, θα κλείσουν όμορφα κι ανάλαφρα το δείπνο. Από την άλλη, τα πιο πλούσια σε γεύση αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, οι χουρμάδες, οι σταφίδες και τα κράνα, θα λατρέψουν τo τυρί αυτό, αλλά κι ένα chutney από μήλα ή αχλάδια, όχι πολύ καυτερό, θα ταιριάξει μαζί του φίνα. Το φθινόπωρο θα απολαύσουμε την Grana Padano με τα εξαίσια σύκα και σταφύλια, ωμά ή ελαφρώς ψημένα, σκέτα ή περιχυμένα με λίγο μέλι ή παλαιωμένο Balsamico di Modena, ένα παγωμένο Μοσχάτο Ρίου Πατρών, ένα θεσπέσιο Eiswein ή ένα κόκκινο παλαιωμένο Port.

[Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος: Simba Sales Ltd, 210-6084633]

 

Διαβάστε ακόμα: Τώρα και Martini με ελαιόλαδο: ιδού η συνταγή

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro