Grana Padano: 900 χρόνια Ιταλικού umami

Ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου, που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς κοντά στο Μιλάνο, είναι πια σήμα κατατεθέν της Ιταλίας. Και οικονομικότερο -χωρίς να υπολείπεται σε γεύση- από το άλλο τυρί που βάζεις στα ζυμαρικά.

 

Χάρη στις πρώτες ύλες του, το Grana Padano έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Αναζητείστε τη χαρακτηριστική σφραγίδα στο κέρινο περίβλημα του.

Όταν κάποιος μιλάει για ιταλικά τυριά, το μυαλό όλων πάει αμέσως στα κυλινδρικά «κεφάλια» με το κοκκώδες «χρυσάφι» που τρίβουμε στα ζυμαρικά και στα ριζότι, ή απολαμβάνουμε σε «βραχάκια» με εκλεκτά -Ιταλικά πάντοτε- αλλαντικά. Οι επιλογές είναι διάφορες όπως και στα δικά μας κεφαλοτύρια, και ξεκινούν από το πιπεράτο pecorino μέχρι τη σχεδόν φρουτώδη grana.

Η Grana Padano είναι ένα από τα πιο γνωστά τυριά της γείτονος, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα που παράγεται στην κοιλάδα του ποταμού Po, σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και με διάρκεια ζωής έως και 2 έτη.

Τα πολύτιμα κεφάλια του τυριού Grana ωριμάζουν παραδοσιακά σε μεγάλα κελάρια πάνω σε ξύλινες τάβλες.

Κι όσο πλούσια είναι η γεύση του, άλλο τόσο πλούσια είναι η ιστορία του. Το Grana Padano είναι ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου, που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 900 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο. Το όνομα προέρχεται από την ιταλική λέξη grana, που υποδηλώνει τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή, και το επίθετο Padano, με προέλευση δηλαδή από την κοιλάδα του Po.

H grana είναι ένα από τα πιο φιλικά τυριά προς το κρασί: Ταιριάζει τόσο με ένα βαρύ κόκκινο Chianti όσο και με μια φίνα σαμπάνια που θα «σερφάρει» πάνω στην αλμυρή νοστιμιά της.

Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους παρασκευαστές Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Ισχυρό σημείο του Grana Padano PLAC είναι φυσικά το πλούσιο αγελαδινό γάλα, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριζόμενων κτηνοτρόφων. Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι αξιοποιούνται περίπου 130 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει τόσο τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης όσο και τη σταθερότητα της γεύσης.

Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής.

Μάλιστα, χάρη στις πρώτες ύλες του, το τυρί Grana Padano έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, ενώ είναι εξαιρετικά ευέλικτο στην κουζίνα: Οι συνταγές στις οποίες μπορείτε να προσθέσετε το τυρί είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Από ένα “ταπεινό” σπαγγέτι Cacio e Pepe μέχρι μια πληθωρική κρούστα με grana και μανιτάρια πορτσίνι για ένα ολόκληρο φιλέτο, ακόμα και σε αλμυρά μακαρόν με κρέμα από grana διάστικτη με μαύρη τρούφα, για ένα επικό amuse – bouche στο γιορτινό σας τραπέζι. Αν πάλι βαριέστε να μαγειρέψετε, αξίζει να γνωρίζετε ότι η grana είναι ένα από τα πιο φιλικά τυριά προς το κρασί: Ταιριάζει τόσο με ένα βαρύ, κόκκινο Chianti όσο και με μια φίνα σαμπάνια που θα «σερφάρει» πάνω στην αλμυρή νοστιμιά της, «ξεκλειδώνοντας» κόκκο – κόκκο το πληθωρικό umami του τυριού.

Τα logo-σήματα κατατεθέντα της αυθεντικής Grana Padano PLAC για να την αναγνωρίζετε.

Την Grana Padano PLAC μπορείτε να τη βρείτε σε καλά σούπερ μάρκετ και deli, σε ποικίλες συσκευασίες, ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετούν: ολόκληρα κομμάτια των 500 γρ. ή του 1 κιλού, τριμμένο τυρί των 100 γρ. ή του 1 κιλού και τέλος νιφάδες σε συσκευασίες 500 γρ. και 1 κιλού. Όλες οι συσκευασίες είναι πρακτικές, ασφαλείς και με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 90 ημερών.

[Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος: Simba Sales Ltd, 210-6084633]

 

 

Διαβάστε ακόμα: Στιβαρή ιταλική κουζίνα με πασπάλισμα στυλ στο Nolita Athens

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το νέο εγχείρημα του «γκουρού» του εκλεκτού καφέ Γιάννη Ταλούμη ήρθε στην Ομήρου και προσφέρει μια ξεχωριστή αίσθηση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις των νέων τάσεων στην παραγωγή της σαμπάνιας και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα της αλλαγής του χρόνου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός -με το Pilot's Watch Chronograph Edition Le Petit Prince- το μεθυστικό, παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή Dark Cave.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα υλικά είναι φρέσκα, της εποχής και παντρεύονται μεταξύ τους με τρόπους πρωτότυπους αλλά όχι δήθεν. Ο σεμνός σεφ Νίκος Θωμάς έχει άποψη και για τη γευστική μνήμη και για την μοντέρνα κουζίνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro