«Πέντε κορυφαία χρυσαφένια κρασιά, εύκολα αναγνωρίσιμα, που μοσχοβολούν βερίκοκο και ροδάκινο».

To σπάνιο πλην αξιόλογο Viognier από την κοιλάδα του Ροδανού εξελίχθηκε σε ένα πολύ μοδάτο λευκό σταφύλι, με τις μετοχές του να εκτινάσσονται στα ύψη. Αυτό το οφείλει στη φήμη ορισμένων κρασιών που φτιάχνονται απ’ αυτό, με πρώτα και καλύτερα το υπερ-φινετσάτο Condrieu και το Côte Rôtie (που βεβαίως είναι ένα πλούσιο, ερυθρό κρασί από Syrah, στο οποίο όμως συμμετέχει και το Viognier με ένα ανώτατο 20%, προσφέροντας το χαρακτηριστικό του άρωμα).

Από τα μέσα των ’80s, με την αναγέννηση της φήμης των κρασιών των Côtes du Rhône, παρατηρήθηκε μια αύξηση στη ζήτηση του Viognier και η καλλιέργειά του επεκτάθηκε με επιτυχία στα ζεστά κλίματα της Αυστραλίας, στην Καλιφόρνια, τη Χιλή, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα οι φυτεύσεις του ξεκίνησαν την προηγούμενη εικοσαετία, σε Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα. Κι εμείς εδώ απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα του εγκλιματισμού του: πέντε κορυφαία χρυσαφένια κρασιά, εύκολα αναγνωρίσιμα, που μοσχοβολούν βερίκοκο και ροδάκινο.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Σοφιστικέ, πυκνό, με πολυπλοκότητα και στη γεύση», από το Κτήμα Σκούρα.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top