Με τίτλο «Hervé This, Μοριακή Γαστρονομία: από τη μοριακή κουζίνα στην κουζίνα note à note, το παρελθόν και το μέλλον», ο Hervé This πρόκειται να παρουσιάσει στην Ελλάδα την κουζίνα «note à note». (Φωτογραφία: Francois Coquerel)

Πριν από 20 χρόνια, πολλοί όταν θα άκουγαν τον όρο «μοριακή κουζίνα», μάλλον θα πίστευαν ότι πρόκειται για κάποιο διαγώνισμα που έπρεπε να δώσουν οι τριτοδεσμίτες στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Όμως τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η μαγειρική έγινε το νέο trend της καθημερινότητάς μας, η μοριακή γαστρονομία έγινε ευρύτερα γνωστή. Και «πατέρας» της, θεωρείτε μόνο ένας άνθρωπος: Ο Hervé This.

Ήταν το 1988, όταν μαζί με τον Nicholas Kurti, δημιούργησαν τη Μοριακή Γαστρονομία (Molecular Gastronomy) και αναγνωρίζεται ως εκείνος που βάπτισε τη «μοριακή μαγειρική» και «μοριακή κουζίνα», όντας υποστηρικτής του εκσυγχρονισμού των τεχνικών μαγειρικής, ήδη από το 1980.

Το 1994 πρότεινε τη «note à note Cuisine» μια καινοτόμο επιστημονική ιδέα με γαστρονομικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

O This, είναι επίσης ο δημιουργός των τάσεων «culinary constructivism» και «abstract cooking». Το 1994 πρότεινε τη «note à note Cuisine» ως τη νέα τάση στη γαστρονομία, υποστηρίζοντάς τη με ομιλίες και παρουσιάσεις σε όλον τον κόσμο. Από το 1998, συνεργάζεται με τον Γάλλο chef Pierre Gagnaire, τον οποίο «τροφοδοτεί» σχεδόν κάθε μήνα με μια νέα εφεύρεση.

Και τώρα, ο διεθνούς φήμης φυσικοχημικός και γκουρού της Μοριακής Γαστρονομίας, έρχεται στην Ελλάδα (17/3) για να δώσει μια διάλεξη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την επαναστατική κουζίνα «note à note», καλεσμένος του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.

Με τίτλο «Hervé This, Μοριακή Γαστρονομία: από τη μοριακή κουζίνα στην κουζίνα note à note, το παρελθόν και το μέλλον», ο Hervé This πρόκειται να παρουσιάσει μια καινοτόμο επιστημονική ιδέα με γαστρονομικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις.

Η ομιλία του πραγματεύεται: α) την αποκωδικοποίηση των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν μία γεύση, β) τα νέα εργαλεία και εφόδια για την ανάδειξη της κάθε γεύσης και γ) την επιστημονική εξέλιξη της Γαστρονομίας, και τον διαρκή -και σημερινό- ρόλο της στην κοινωνία.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν κατόπιν πρόσκλησης, επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας και της ζαχαροπλαστικής, ιδιοκτήτες και στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και διακεκριμένων χώρων εστίασης, φοιτητές του κλάδου, δημοσιογράφοι και στελέχη των ΜΜΕ. Περισσότερα εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Η πολύχρωμη και πεντανόστιμη ζωή του Ευριπίδη Αποστολίδη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top