Ο Γιώργος Γεράρδος επί το έργον. Ετοιμάζοντας τα πρώτα λαχταριστά burgers.

Τον Γιώργο τον είχα γνωρίσει πριν από αρκετά χρόνια, όταν ακόμα δεν είχε απαρνηθεί τη φωτογραφία για τη μαγειρική. Θυμάμαι, σε μια από τις πολλές κουβέντες μας, να μου λέει ότι θέλει να ανοίξει ένα μικρό μαγαζί και να φτιάχνει burgers. Σαν κι αυτά που έτρωγε στην Αμερική και στο Λονδίνο.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Ο Γιώργος έγινε ένας αξιόλογος chef (μαγειρεύει καθημερινά στο δικό του μαγαζί, τον Ανθό, στον Ταύρο), τα burgers έγιναν μόδα και ξαφνικά η παλιά Βύνη στο Κουκάκι έπεσε στα χέρια του. Με λίγα λόγια δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Και το έκανε….

Έκτος από τα burgers, στο “Hops” θα βρείτε και μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες για να τα συνοδέψετε.

Το νέο του λοιπόν project ακούει στο όνομα «Hops beer & burgers». Η ιδέα; Ο συνδυασμός premium burgers με μπίρα. Ο χώρος; Η παλιά Βύνη, στον πεζόδρομο της Δράκου, λίγο πιο πάνω από τη στάση του μετρό Συγγρού-Φιξ. Εκεί βρέθηκα και εγώ, την προηγούμενη Κυριακή, λίγες μέρες προτού φορέσει τα καλά του και ανοίξει τις πόρτες του.

Μπαίνοντας μέσα, η μυρωδιά των φρεσκοβαμμένων τοίχων με πήρε από τη μύτη. «Αλλάξαμε το χρώμα στους τοίχους, και σε αυτόν που βλέπεις θα γράφουμε με κιμωλία τα καλούδια που θα φτιάχνουμε, ενώ στον άλλον ζωγραφίσαμε το λυκίσκο, αυτό που μας χαρακτηρίζει» μου λέει ο Γιώργος, δείχνοντας μου τον μεγάλο επιβλητικό τοίχο στα δεξία.

Οι ετοιμασίες στο φουλ, για να είναι όλα έτοιμα την Παρασκευή που ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του.

Οι αλλαγές που έχουν κάνει δεν είναι πολλές, είναι όμως λειτουργικές. Μένω να παρατηρώ το χώρο, ώσπου ο Γιώργος με καλεί να περάσω στην κουζίνα. Σε αντίθεση με τον πανικό που επικρατεί έξω στη σάλα, εδώ τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα. Ο Νίκος, ο Δημήτρης, ο Γιάννης και ο Κώστας (η ομάδα που θα τρέχει την κουζίνα) με τις ποδιές τους έχουν ήδη πάρει θέση και έχουν αρχίσει της ετοιμασίες.

«Δίνουμε σημασία στις πρώτες ύλες. Ό,τι βλέπεις το φτιάχνουμε εμείς εδώ, από τα μπιφτέκια μέχρι τις σάλτσες που θα χρησιμοποιούμε. Όσο για το ψωμί… δοκίμασα από αρκετούς φούρνους μέχρι να καταλήξω σε αυτό» μου λέει ο Γιώργος φορώντας την ποδιά του κι αυτός. «Χθες το βράδυ προτού φύγουμε, φτιάξαμε ένα δύο burgers για να τα δοκιμάσουμε. Σήμερα, όμως, έχουμε έρθει από νωρίς και θα τα φτιάξουμε όλα. Θα τα δοκιμάσεις και θα μας πεις τη γνώμη σου» λέει και δίνει το σύνθημα να ξεκινήσουν οι διεργασίες.

Το «The Greek One» burger με ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, ψητή μελιτζάνα, ελιές και σπιτική σάλτσα φέτας.

Το menu, εκτός από τα 12 burgers, θα περιλαμβάνει επίσης τυπικά πιάτα που μπορείς να βρεις σε μια μπιραρία (κότσι, ποικιλία από λουκάνικα, αλλαντικά και τυριά), αλλά και menu για παιδιά.

«Το μπιφτέκι μας είναι από 100% μοσχαρίσιο κρέας που θα αγοράζεται καθημερινά. Δεν θα έχει καθόλου μπαχαρικά, ίσως μόνο λίγο χοντρό αλάτι» μου εξηγεί και μου προσφέρει να το δοκιμάσω. Ζουμερό, σωστά ψημένο και με τη σωστή γεύση. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του πάγκου της κουζίνας ο Γιώργος φτιάχνει το classic cheese burger με το cheddar να σκεπάζει ομοιόμορφα το ζουμερό μπιφτέκι, η ντομάτα και οι φέτες κρεμμυδιού να το στολίζουν και, στο τέλος, να μπαίνει μια απαλή σπιτική σάλτσα από πίκλα. Και όλα αυτά μαζί σε ένα αφράτο ψωμάκι brioche.

Οι πατάτες είναι ημέρας και τηγανίζονται τη στιγμή που θα τις ζητήσεις. Τραγανές και χρυσαφένιες.

«Όλα τα burgers θα συνοδεύονται από φρέσκιες, λεπτές τηγανητές πατάτες» και μου δείχνει δύο μεγάλες λεκάνες γεμάτες από κομμένες πατάτες που λίγο πριν είχε ετοιμάσει οι δικοί του. Μέχρι να δοκιμάσω λίγο από το πρώτο που είχε φτιάξει, ο Γιώργος είχε περάσει στο δεύτερο: «Chili burger», με ντομάτα, μαρούλι, τραγανό μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια και σπιτική σάλτσα chili που έκαιγε ευχάριστα. Αυτήν τη φορά μου το σέρβιρε σε πολύσπορο μαύρο ψωμί: «Θα μπορείς να διαλέγεις το ψωμί που θέλεις: brioche ή πολύσπορο. Συνεχίζουμε;» με ρωτάει.

Αλλά πρόκειται για ρητορική ερώτηση, γιατί ήδη είχε ετοιμάσει τα επόμενα, παρακαλώ: το «Ελληνικό» (με ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, ψητή μελιτζάνα, ελιές και γευστική σάλτσα φέτας) και το «The Gorgonzola and ognion» (με ντομάτα, μαρούλι, σπιτικά σάλτσα gorgonzola και καραμελωμένα κρεμμύδια). Το δεύτερο, το λάτρεψα. Η βελούδινη, αλλά δυνατή σε γεύση σάλτσα που είχαν φτιάξει από αυτό το λατρεμένο τυρί ήταν ένα όνειρο.

Η διαφορετικότητα του Hops δεν είναι μόνο στην σωστή επιλογή του κρέατος και του ψωμιού, που κατά την γνώμη μου είναι τα δυο βασικά στοιχεία που κάνουν ένα burger σπουδαίο, αλλά και οι σπιτικές (χειροποίητες αν θέλετε καλύτερα) σάλτσες που της παρασκευάζει ο ίδιος ο Γιώργος. Και για να καταλήξει σε αυτές που τελικά επέλεξε έκανε πολλά πειράματα: «δοκίμασα πολλές προτού αποφασίσω τι σάλτσα θα συνοδεύει τι», λέει.

Ακόμα, κάτι που νομίζω ότι θα κάνει το Hops να ξεχωρίσει είναι και το «The buffalo cheese», με μπιφτέκι από ελληνικό βουβάλι με γραβιέρα, ντομάτα, μαρούλι και μια βελούδινή σάλτσα που δεν σκεπάζει καθόλου την γεύση αυτού του ιδιαίτερου κρέατος, καθώς επίσης και το «The Portobello» που προορίζεται για εκείνους που θέλουν κάτι vegan. Μεγάλο μανιτάρι Portobello, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι και ισορροπημένη μαγιονέζα τρούφας.

Bacon mushroom melt burger με καπνιστό μπέικον, σοταρισμένα μανιτάρια και λιωμένο cheddar.

Το menu, εκτός από τα 12 burgers, θα περιλαμβάνει επίσης κάποια ορεκτικά και σαλάτες, sandwiches, τυπικά πιάτα που μπορείς να βρεις σε μια μπιραρία (κότσι, ποικιλία από λουκάνικα, αλλαντικά και τυριά), αλλά και menu για παιδιά (σωστός μπαμπάς ο Γιώργος), καθώς και πιάτα για brunch που θα σερβίρονται από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Όμως, το Hops είναι και μπιραρία. Η λίστα μεγάλη και ενδιαφέρουσα που θα αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με την εποχή. Τώρα, για όσο ο καιρός είναι ακόμα ζεστός, θα παίζουν με πολλές ξανθιές και ελαφριές. Όσο χειμωνιάζει στη λίστα να μπαίνουν πιο βαριές και μοναστηριακές μπίρες. Για να φτιάξει αυτήν την πολυσύνθετη λίστα με τις μπίρες, ο Γιώργος ζήτησε τη βοήθεια της ομάδας «BeerLab». Επίσης στην μεγάλη μπάρα θα βρεις τον Γιάννη Βλάχο να σερβίρει κοκτέιλ και να τα «πειράζει» προσθέτοντας τους μπίρα.

Το Hops (λυκίσκος ελληνιστί) ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς: δυνατή ομάδα, καλό καπετάνιο, αλλά και πολύ καλή πρώτη ύλη. Η επίσκεψή μου άφησε πολλές εκκρεμότητες, γι’ αυτό κι εγώ, από την Παρασκευή που ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του, θα το επισκεφτώ ξανά.

«Βουτάς ή δεν βουτάς;» Νομίζω ότι δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη…. Και ναι, αυτό το ομορφόπαιδο είναι ο υπογράφων, Βασίλης Δημαράς.

//«Hops», Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ. 2121044356

Διαβάστε ακόμα: Oι μυστικές διευθύνσεις του Κλεομένη Ζουρνατζή.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top