Άρωμα από τη δεκαετία του ’50: Στην καρδιά της Αθήνας ήρθε ένας γευστικός «Ilios»

Το γραφείο Urban Soul Project ολοκλήρωσε το σχεδιασμό του Ilios στη Στοά Σπυρομήλιου στο κέντρο της Αθήνας. Ένα αυθεντικό αθηναϊκό εστιατόριο με αναφορές σε περασμένες δεκαετίες

 

Το γραφείο Urban Soul Project δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα που είναι μοντέρνα και ταυτοχρόνως «πατάει» στις δεκαετίες ’50 και ’60.

Ilios: Το αττικό φως δεν μοιάζει με κανένα. Ο ήλιος στέκει πάνω από την πόλη και της προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Πλέον υπάρχει κι άλλος… ήλιος- σημείο αναφορά στην πρωτεύουσα. Ένα εστιατόριο με αύρα από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στην καρδιά της Αθήνας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project ολοκλήρωσε το Ilios, ένα αυθεντικό αθηναϊκό εστιατόριο στην καρδιά της πρωτεύουσας σε μια από τις παλαιότερες και πλέον χαρακτηριστικές αθηναϊκές στοές, στη Στοά Σπυρομήλιου, αντλώντας αναφορές από το Αθηναϊκό εστιατόριο των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Στο πάτωμα έχει τοποθετηθεί πλακάκι μωσαϊκού, ενώ στη σάλα έχει διατηρηθεί το παλιό ξύλινο δάπεδο.

Πρόκειται για έναν επιμήκη χώρο παράλληλο με τη στοά, με μεγάλα ανοίγματα προς αυτή και προς τον εξωτερικό καθιστικό χώρο, ο οποίος ορίζεται από μία μεταλλική πέργκολα και οριοθετείται με πήλινες γλάστρες και φυτά. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αίσθηση μιας φυτεμένης αυλής εστιατορίου, ενώ στόχος ήταν και το να μειωθεί η άμεση επαφή της κίνησης της στοάς με τους θαμώνες.

Εσωτερικά, ο χώρος αποτελείται από τρία τμήματα σε δύο χώρους: την κουζίνα με το μπαρ και την σάλα.
Ο ξύλινος ταμπλάς, ο οποίος φτάνει μέχρι ένα μέσο ύψος, συνενώνει όλες αυτές τις ζώνες καθώς διατρέχει τις επιφάνειες των τοίχων.

Στο πάτωμα των δύο χώρων έχει τοποθετηθεί πλακάκι μωσαϊκού, ενώ στη σάλα έχει διατηρηθεί το παλιό ξύλινο δάπεδο. Εκεί, τα καθιστικά booths είναι τοποθετημένα περιμετρικά, με ένα μεγάλο κεντρικό τραπέζι στην μέση της αίθουσας.

Στόχος ήταν και το να μειωθεί η άμεση επαφή της κίνησης της στοάς με τους θαμώνες.

Οι καθρέπτες υπό κλίση, οι απλίκες στον τοίχο, οι καναπέδες-booths, οι παλιές φωτογραφίες και το μάρμαρο Κοζάνης, αποτυπώνουν την αισθητική των παλιών εστιατορίων της Αθήνας.

Οι καθρέπτες υπό κλίση και οι απλίκες στον τοίχο αποτυπώνουν την αισθητική των παλιών εστιατορίων της Αθήνας.

Η οροφή, η οποία ενοποιεί τους δύο χώρους, ακολουθεί ένα ελεύθερο κάνναβο και είναι κατασκευασμένη από ψάθα σε ξύλινα πλαίσια. Η χρήση του μαρμάρου, του ξύλου και της ψάθας επικρατούν τόσο στις διακοσμητικές επιφάνειες όσο και στα έπιπλα, ενώ η επιλογή στα υφάσματα και τα χρώματα δίνουν την αίσθηση οικιακής ζεστασιάς.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι γευστικές προτάσεις του Ilios, καθώς θα είναι ψαγμένες και συνάμα παραδοσιακές. Άρα μιλάμε για αμιγώς ελληνικές γεύσεις όπως Κασιώτικα ντολμαδάκια, παστό Σπάρτης, παλαιωμένη γραβιέρα Ίου, στάκα Χανίων. Αυτές είναι μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις που συνθέτουν το μενού, με την υπογραφή του Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου, πρωτοπόρου στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών της ελληνικής γης.

[Photos: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr]

⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

 

Διαβάστε ακόμα: Νέα Υόρκη; Όχι, Καβάλα! Ένα νέο μπαρ – εστιατόριο ανεβάζει τον πήχη του ντιζάιν στην ανατολική Μακεδονία.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το πρώτο foodie hotel στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στην Μητροπόλεως, στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου. Ενας πολυχώρος που προσφέρει καλό φαγητό, εκλεκτό καφέ, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο, μανάβικο κι αν νυστάξετε, ακόμη και ξενοδοχείο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια διαφορετική συλλογή εκλεκτών coffee shops ξεδιπλώνεται αθόρυβα. Μετά το παρθενικό κατάστημα στον Άγιο Στέφανο, τα Cultivos Coffee άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη και προσφέρουν έξοχα χαρμάνια της βραβευμένης Taf. Επισκεφτήκαμε το νέο στέκι και απολαύσαμε διαπεραστικό espresso, πλούσιο cappuccino και φίνο καφέ φίλτρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου στο Κολωνάκι θα συστεγάζεται και μια... σουβλακερί. Δοκιμάσαμε τα πάντα πριν καν ανοίξει και γράφουμε. (Σούπερ και οι πατατούλες!).

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro