Το λάδι της Κατερίνας Μισιχρόνη που απολαμβάνουν ως στην Ιαπωνία

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός το λάδι του Μ Estate, εκεί που η παράδοση συναντάει το σύγχρονο ντιζάιν.

 

Γεύση λίγο πικρή που τσιμπάει παιχνιδιάρικα τον ουρανίσκο, αλάνθαστο δείγμα της εξαιρετικής ποιότητας και της υψηλής διατροφικής του αξίας.

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Θαυμάζοντας το πανέμορφο μπουκάλι που κλείνει μέσα του τον χρυσοπράσινο θησαυρό της ελληνικής γης, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Heritage του Κτήματος Μισιχρόνη, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς: ποιος το εμπνεύστηκε; Ποιος το σχεδίασε; Παρόλο που τα τελευταία χρόνια-καιρός ήταν, θα προσθέσουμε- βλέπουμε πολύ πετυχημένες εμφιαλώσεις ελαιολάδου σε συσκευασίες τόσο όμορφες που μπερδεύεσαι, νομίζοντας πως είναι κάποιο καινούργιο πανάκριβο άρωμα, το συγκεκριμένο μπουκάλι έχει πράγματι κάτι το ξεχωριστό. Είναι το πάλλευκο χρώμα του από αδιαφανές φυσητό γυαλί, το πολύ όμορφο σχήμα του, το κομψό λογότυπο.

Ένα πολύτιμο μπουκάλι από φυσητό γυαλί με την υπογραφή του Jim Embrescia.

Προτού όμως μιλήσουμε για το μπουκάλι, ας μιλήσουμε για το περιεχόμενό του, το ελαιόλαδο Heritage και την διαδρομή του από το τότε στο τώρα. Ένα ελαιόλαδο σωστό βάλσαμο για τον οργανισμό, από Κορωνέικες ελιές άνυδρης καλλιέργειας. Γεύση λίγο πικρή που τσιμπάει παιχνιδιάρικα τον ουρανίσκο, αλάνθαστο δείγμα της εξαιρετικής ποιότητας και της υψηλής διατροφικής του αξίας. Δημιούργημα της νεαρής ηθοποιού Κατερίνας Μισιχρόνη και του εξαδέλφου της Σπύρου με έμπνευση τον παππού και τη γιαγιά τους από το χωριό Ζαχάρω της Ηλείας. Όπως όλοι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, αφού κρατούσαν για την οικογένειά τους το λάδι για να βγάλουν τη χρονιά, πουλούσαν την υπόλοιπη παραγωγή τους στο Συνεταιρισμό της περιοχής τους. Η -πονεμένη- ιστορία του χύμα ελαιολάδου είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη, δεν θα την επαναλάβουμε. Ευτυχώς, ο κόσμος πλέον ενημερώνεται και τα πράγματα αλλάζουν, αργά μεν σταθερά δε. Όταν όμως δύο νέοι άνθρωποι εμπνέονται από το παρελθόν, χτίζουν το παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον, τότε σπουδαία πράγματα γίνονται.

Το λάδι του κτήματος Μισιχρόνη, με το μπουκάλι-κομψοτέχνημα και το περιεχόμενο-βόμβα γεύσης και υγείας, εξάγεται στην Ιαπωνία, το Ντουμπάι και τη Νορβηγία.

Όσο για το μπουκάλι και την ιστορία του, ακούστε πώς τη διηγείται η Κατερίνα Μισιχρόνη: Περπατώντας στους δρόμους του Los Angeles, θαύμασε τις δημιουργίες από φυσητό γυαλί που κοσμούσαν τη βιτρίνα ενός μαγαζιού. Στην ταμπέλα, ένας αριθμός τηλεφώνου, γιατί το μαγαζί άνοιγε μόνον κατόπιν ραντεβού. Το ραντεβού κλείστηκε και η Κατερίνα συνάντησε τον νέο καλλιτέχνη, ονόματι Jim Embrescia, στο καλλιτεχνικό ύφος και ήθος του οποίου βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε.

Έτσι κι έγινε. Σήμερα το μπουκάλι-κομψοτέχνημα και το περιεχόμενο-βόμβα γεύσης και υγείας είναι προϊόν που εξάγεται στην Ιαπωνία, το Ντουμπάι και τη Νορβηγία με πολλά σχέδια για το μέλλον. Να λοιπόν άλλη μια συναρπαστική ιστορία που αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η έμπνευση στηρίζεται σε γερές βάσεις, κάτι πολύ όμορφο γεννιέται.

Δεν νομίζω να περιμένετε από μας να σας πούμε πώς θα απολαύσετε το ελαιόλαδο. Κάθε άνθρωπος στη χώρα μας έχει τις δικές του γευστικές ιστορίες να θυμηθεί. Ένα είναι γεγονός αναντίρρητο, πως μια μπουκιά ολόφρεσκου, ζεστού ζυμωτού ψωμιού βουτηγμένου στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με λίγο άνθος θαλασσινού αλατιού, ίσως και μια ιδέα μοσχομυριστής ρίγανης, συμπυκνώνει τη γαστρονομική ιστορία της Ελλάδας.

Το μοντέλο της IWC, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία, αποτίνει φόρο τιμής στην πρώτη εκείνη γενιά των Ingenieur και γι αυτό, αν και απόλυτα διακριτικό στην εμφάνιση, είναι η επιτομή της πολυτέλειας.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Ιστορία. Έμπνευση. Δύο λέξεις βαριές, σημαίνουσες. Η καθεμιά μόνη της φέρει το βάρος της σπουδαιότητάς της. Όταν ενωθούν, το αποτέλεσμα γίνεται πλέον ορατό και χειροπιαστό. Έτσι και το ελαιόλαδο που σας παρουσιάσαμε. Οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία του πάτησαν στην Ιστορία μιας οικογένειας, μιας γης, μιας χώρας και, παίρνοντας πολύτιμα μαθήματα, πέρασαν στην Έμπνευση και από κει στην πράξη.

Αυτές οι ίδιες λέξεις κρύβονται πίσω και από το ρολόι που επιλέξαμε για ταίρι: Το IWC Ingenieur Automatic είναι ένα ρολόι-σταθμός στην ιστορία του ελβετικού οίκου ωρολογοποιίας. Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν ο κόσμος είχε αρχίσει με μεγάλο κόπο και πόνο να αφήνει πίσω του τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Όταν η πρόοδος της τεχνολογίας είχε ήδη επιταχύνει το βήμα σε ζωηρό καλπασμό, χάρη στην επιστήμη της μηχανικής. Αν οι στρατιώτες ήταν οι ήρωες του ’40, οι μηχανικοί ήταν οι ήρωες του ’50. Το πρώτο μοντέλο της σειράς Ingenieur συνδύαζε με τρόπο μοναδικό την εξέλιξη της τεχνολογίας με το απλό, απόλυτα ανδροπρεπές και σπορτίφ πνεύμα της εποχής.

Το πρώτο μοντέλο της σειράς Ingenieur συνδύαζε με τρόπο μοναδικό την εξέλιξη της τεχνολογίας με το απλό, απόλυτα ανδροπρεπές και σπορτίφ πνεύμα της εποχής.

Mε το όνομα Ingenieur αγαπιέται ιδιαίτερα από λάτρεις της φυσικής και της μηχανικής.

Έκτοτε, η IWC έχει σχεδιάσει πολλά μοντέλα της διαχρονικής πλέον σειράς Ingenieur. Το μοντέλο που βλέπετε στην φωτογραφία έχει κάσα διαμέτρου 40 mm, φτιαγμένη από ανοξείδωτο ατσάλι με γυαλισμένη στεφάνη και φωτιζόμενες ενδείξεις ώρας. Η ημερομηνία, ως είθισται, είναι στην ένδειξη 3. Η κορώνα είναι επάργυρη και το μαύρο μπρασελέ από εξαιρετικό δέρμα αλιγάτορα. Έχει αξιόλογη αντίσταση στην πίεση του νερού (12 bars), 42 ώρες ενεργειακής αυτονομίας, καθώς και αντι-ανακλαστική επίστρωση και στις δύο πλευρές.

Το σημερινό μας μοντέλο, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία, αποτίει φόρο τιμής στην πρώτη εκείνη γενιά των Ingenieurs και γι’ αυτό, αν και απόλυτα διακριτικό στην εμφάνιση, είναι η επιτομή της αθόρυβης πολυτέλειας. Άλλωστε, αυτή είναι -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι- ο ορισμός της πολυτέλειας, της μίας και μοναδικής. Όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τον ορισμό της διατροφικής πολυτέλειας που είναι το παγκοσμίως πλέον αναγνωρισμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κάτι που εμείς στη χώρα μας, έχοντας το μοναδικό προνόμιο να το έχουμε σε αφθονία, οφείλουμε να σεβαστούμε την ιστορία του, να εμπνευστούμε από αυτήν και να το εξελίξουμε ακολουθώντας τα χνάρια των προπατόρων μας, όπως ακριβώς έκαναν οι άνθρωποι του Heritage.

Το Ingenieur της IWC έχει το χαρακτηριστικό ότι ταιριάζει σχεδόν σε κάθε στιβαρό ανδρικό χέρι. Και ενώ είναι ένα κομψό αξεσουάρ, μας αρέσει ιδιαίτερα με all time classic σπορ ενδυματολογικούς συνδυασμούς: Με μαύρο ζιβάγκο και μπλε τζην, με δερμάτινο bomber και γκρι ξεβαμμένο τισερτ, με λευκό polo και στενή βερμούδα στο πηδάλιο ενός ιστιοφόρου. Mε το όνομα Ingenieur αγαπιέται ιδιαίτερα από λάτρεις της φυσικής και της μηχανικής. Από άνδρες που ξέρουν να μαστορεύουν το αυτοκίνητο τους, που θαυμάζουν το στατικό σχεδιασμό μιας γέφυρας, που τους αρέσει να λύνουν προβλήματα. Που θέλουν και το ρολόι τους να είναι ευανάγνωστο, πρακτικό, με αισθητική σαφήνεια και αντοχή.

 


Photo: Βασίλης Κουρούπης.
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης.
Ρολόι: IWC Ingenieur Automatic.
Λάδι: Heritage, M Estate – Κτήμα Μισιχρόνη.
Πιάτο: Tresor dinner plate beige | Deros the Shop, Σέκερη 8 & Κανάρη, Κολωνάκι.

//Η φωτογράφιση έγινε στη στυλάτη Hellenic Suite του ξενοδοχείου Athens Was. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.


 

 

Διαβάστε ακόμα: Το χρυσό μέλι της Ικαρίας και το χρυσό Portofino Chronograph.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες ποικιλίες, που αργά αλλά σταθερά τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Τις γνωρίζουμε δοκιμάζοντας top κρασιά τους. Προτείνει η Μαρία Νέτσικα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μετά το Le Greche και το Kokkion, το Μαραμπού είναι το νέο ποιοτικό παγωτατζίδικο της Αθήνας, στην ολοένα ανερχόμενη οδό Αρχελάου. Προτείνει μικρής παραγωγής παγωτά -με μαύρη μπύρα, αβοκάντο ή γιασεμί- τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ας λένε ότι θέλουν οι αμερικανοί, το ιταλικό brunch έχει άλλη χάρη: Φανταστείτε μπαμπάτσικα scrambled eggs, λαχταριστά open faced panini, pancakes με υπέροχη ρικότα στη ζύμη και φυσικά ιταλικό espresso. Όσο για την πίτσα; Ποιος λέει όχι για μπραντς, ακόμα και για μπρεκφαστ!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro