Το Golden Age μελίχλωρο αυγοτάραχου κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό κι ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι πάνω από το παραδοσιακό.

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Η ιστορία της οικογένειας Τρικαλινού με το αυγοτάραχο μας πηγαίνει πίσω όχι έναν, αλλά δύο αιώνες. Ήταν το 1856 όταν τρία αδέλφια πρωτοξεκίνησαν την παραγωγή του. Σήμερα το όνομα Τρικαλινός σημαίνει αυγοτάραχο και τούμπαλιν, τόσο απλά. Στο εξωτερικό το βρίσκεις στα πιο ονομαστά delicatessen και στα καλύτερα εστιατόρια. Οι σεφ το λατρεύουν και του φέρονται με τον σεβασμό που του αρμόζει. Ο Ferran Adrià το θεωρεί, δικαίως, τον κατ’ εξοχήν πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας.

Ήμουν παιδί όταν δοκίμασα για πρώτη φορά αυγοτάραχο. Ενώ πάντα ήταν εκλεκτός μεζές, δεν είχε ακόμη γνωρίσει τις σημερινές του δόξες και απλώς συνόδευε το ορεκτικό ουζάκι των μερακλήδων. Καρφωμένο κι αυτό, ανέμελα, με μία οδοντογλυφίδα έκανε παρέα, χωρίς κανέναν σνομπισμό, με τις ελιές, το αγγουράκι, το βραστό αυγό, το κεφτεδάκι, τη ντομάτα και τη γραβιέρα. Βεβαίως τα παιδιά δεν είχαμε δικαίωμα στο ούζο αλλά η μαμά πάντα θα έβαζε περισσότερους μεζέδες για τα μικρά κλεφτρόνια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη αυτή έκρηξη στο στόμα μου, κι ας μετριόταν η ηλικία μου σε μονοψήφιο νούμερο. Το αυγοτάραχο κι εγώ περάσαμε κι άλλη μια δυνατή συγκίνηση, αυτή της πρώτης φοράς που μου το προσέφεραν φρέσκο, ακέρωτο. Εκεί πια τα είδα όλα.

To Mελίχλωρο είναι πιο νωπό και γι αυτό μαλακότερο, έχει λεπτότερο περίβλημα κεριού, μικρότερη διάρκεια ζωής και ακόμη πιο πλούσια γεύση ιωδίου, βελούδινη υφή και μακρά επίγευση.

Αυτό μου θύμισε η γεύση του Golden Age μελίχλωρου αυγοτάραχου που σας παρουσιάζουμε σήμερα. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό κι ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι πάνω από το παραδοσιακό. Όπως το υποδεικνύει η λέξη, είναι “χλωρό” και γι αυτό μαλακότερο, έχει λεπτότερο περίβλημα κεριού, μικρότερη διάρκεια ζωής και ακόμη πιο πλούσια γεύση ιωδίου, βελούδινη υφή και μακρά επίγευση. Η πολυτελής, κομψή, αριθμημένη συσκευασία του, τιμώντας τον θησαυρό που κρύβει, κάνει το Golden Age ένα πρώτης τάξεως δώρο για όσους αγαπούν τις ιδιαίτερες, εξαιρετικές γεύσεις.

IWC Aquatimer Chronograph: ένα ρολόι-χρονογράφος και ρολόι δύτη συγχρόνως, που απευθύνεται στους λάτρεις της εξερεύνησης των βυθών, του μυστηρίου και του πλούτου τους.

Για να αντιληφθούμε επακριβώς τη θεϊκή του νοστιμιά, τρώμε πρώτα δυο-τρεις λεπτές φέτες σκέτες, χωρίς αντιπερισπασμούς. Το αφήνουμε να λιώσει στο στόμα μας ώστε η δυνατή του ευωδιά να φτάσει σε όλες τις κοιλότητες και κάθε γευστικό κάλυκα και να κατέβει κατόπιν αργά αργά, τέρποντας όλη τη δίοδο μέχρι κάτω. Ο άριστος συνδυασμός είναι μια παλαιωμένη σαμπάνια ή ένα ελαφρώς καπνιστό single malt whisky αραιωμένο με λίγο μεταλλικό νερό.

Κατόπιν μπορούμε να το απολαύσουμε με φρυγανισμένο ψωμί, σε πράσινες φρέσκες σαλάτες με φρέσκα σύκα όταν είναι στην εποχή τους ή αποξηραμένα τον χειμώνα. Αλλά και με διαφορετικά φρούτα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το πεπόνι. Μια ή δυο φετούλες ως γαρνίρισμα μιας δροσερής gazpacho θα την απογειώσουν. Σε μια καλοκαιρινή βραδιά γιορτής θα συνοδεύσει το πλατό των θαλασσινών. Η ρώσικη εκδοχή το σερβίρει σαν χαβιάρι, πάνω σε μικρά blinis με σμετάνα (ξινή ρώσικη κρέμα) και παγωμένη βότκα, ενώ όσοι αγαπούν τα λατινοαμερικάνικα ceviche θα το απολαύσουν με ολόφρεσκη άγρια τσιπούρα ceviche “ψημένη” σε χυμό lime. Άπαιχτο!

Είναι γνωστό ότι το αυγοτάραχο δεν σηκώνει μαγείρεμα‧ θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Γι αυτό το προσθέτουμε πάντα εκτός φωτιάς ακριβώς πριν σερβίρουμε. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για το πολύ ντελικάτο Golden Age. Ταιριάζει εξαιρετικά με το βούτυρο κι έτσι μία αφράτη σκέτη ομελέτα ή scrambled eggs αρωματισμένα με λίγο σχινόπρασο θα συνυπάρξουν άψογα με μια φέτα βουτυρωμένου ψωμιού που πάνω της θα αναπαύονται λίγες φέτες μελίχλωρου αυγοτάραχου. Κλασσικός συνδυασμός για ζυμαρικά και ριζότι, σε πάντρεμα με όλων των ειδών τα θαλασσινά: ψίχα αχινού για πολλαπλασιασμό της γεύσης και της μυρωδιάς του ιωδίου, καραβίδες, αστακούς, γαρίδες και κολοχτύπες, μύδια και γυαλιστερές, αχιβάδες και στρείδια.

Η κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι διαμέτρου 44 mm και ύψους 17 mm, το κυρτό κάλυμμα με την αντιανακλαστική επίστρωση και το ελαστικό λουράκι από καουτσούκ ολοκληρώνουν με τον βέλτιστο τρόπο την εμφάνιση του ρολογιού.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Πριν φτάσει στο τραπέζι μας αυτό το τόσο φίνο έδεσμα έχει προηγηθεί μεγάλος κόπος, χειρωνακτικός και πνευματικός. Από την αρχή της διαδικασίας της αλιείας μέχρι τη συσκευασία και την εμπορία, έχουν επενδυθεί φαιά ουσία και χρήματα, ενώ καμία λεπτομέρεια δεν έχει αφεθεί στην τύχη της. Αυτό είναι το μυστικό των επιτυχημένων επιχειρήσεων που κερδίζουν την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο και γίνονται πρεσβευτές της χώρας τους. Αυτό έχει κατορθώσει η πολλάκις βραβευμένη εταιρία ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ, αυτό ακριβώς και η ελβετική ωρολογοποιία IWC.

Κι έτσι, το Golden Age μελίχλωρο αυγοτάραχο, πολύτιμος θησαυρός της θάλασσας, φωτογραφήθηκε δικαίως με ένα αντικείμενο υψηλής αξίας και εξαιρετικής ακρίβειας, το IWC Aquatimer Chronograph. Ένα ρολόι-χρονογράφος και ρολόι δύτη συγχρόνως, που απευθύνεται στους λάτρεις της εξερεύνησης των βυθών, του μυστηρίου και του πλούτου τους.

Η περιστρεφόμενη στεφάνη λειτουργεί με το σύστημα SaveDive, σχεδιασμένο για να παράσχει την απολύτως απαραίτητη ασφάλεια των καταδύσεων, αφού αποτρέπει ακούσιες αλλαγές του χρόνου της κατάδυσης.

Η λειτουργία του χρονογράφου που προσφέρει 12 ώρες συσσωρευμένων χρονομετρήσεων καθιστά το ρολόι αυτό πολύτιμο και αξιόπιστο βοηθό κάθε δύτη, επαγγελματία ή ερασιτέχνη. Η περιστρεφόμενη στεφάνη λειτουργεί με το σύστημα SafeDive, σχεδιασμένο για να παράσχει την απολύτως απαραίτητη ασφάλεια των καταδύσεων, αφού αποτρέπει ακούσιες αλλαγές του χρόνου της κατάδυσης. Οι 30 μπάρες αντίστασης στην πίεση του νερού και οι 44 ώρες αυτονομίας είναι δύο ακόμη σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά του χρονογράφου.

Εμφανισιακά μπορεί κάποιος να το περιγράψει και ως απέριττο, παρ’ όλες τις πολλές ενδείξεις του, που είναι όμως αναγκαίες για ένα τέτοιο ρολόι-εργαλείο. Η κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι διαμέτρου 44 mm και ύψους 17 mm, το κυρτό κάλυμμα με την αντιανακλαστική επίστρωση και το ελαστικό λουράκι από καουτσούκ ολοκληρώνουν με τον βέλτιστο τρόπο την εμφάνιση του ρολογιού.

Οι καταδύσεις δεν είναι για τον καθέναν. Απαιτούν γνώσεις, πειθαρχία, άριστα αντανακλαστικά, καλή φυσική κατάσταση, σοβαρότητα και ψυχραιμία, μα πάνω απ’ όλα, σεβασμό στη θάλασσα. Είτε πρόκειται για ελεύθερη κατάδυση, είτε με την ειδική στολή και πλήρη εξάρτυση, αν το είδωλό σας είναι ο Jacques-Yves Cousteau, ή ο Jacques Mayol και ο Enzo Maiorca, επιλέγοντας το σωστό ρολόι δύτη θα έχετε ήδη αποκτήσει ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει στο να φέρετε εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή στο απέραντο γαλάζιο. Δεν μένει παρά να παραγγείλετε με την αμίμητη στεντόρεια και βαθιά φωνή του Jean Reno/Enzo Maiorca: «Roberto, mio palmo!».

Το ψάρεμα της μπάφας (ο θηλυκός κέφαλος που μας δίνει το αυγοτάραχο) στα διβάρια του Αιτωλικού, δεν απαιτεί στολή κατάδυσης. Όμως οι δύτες που ψαρεύουν ή απλώς βουτούν για να απολαύσουν το υπερθέαμα του βυθού, εκτιμούν συνήθως τόσο το καλό φαγητό όσο και το διαχρονικό στυλ που αντιπροσωπεύει το ρολόι αυτό. Φορέστε το στην παραλία με ένα κοντό μαύρο μαγιό – σορτς και δεν χρειάζεστε κανένα άλλο ρούχο ή αξεσουάρ. Το IWC Aquatimer Chronograph προσφέρει όμως και μια όμορφη σπορ αντίθεση σε ένα business look, όπως αυτό της φωτογραφίας. Σας φαίνεται αταίριαστο με κοστούμι και γραβάτα; Δοκιμάστε το με navy blue σπορ σακάκι, στενά εκρού chinos και δερμάτινα sneakers.


Photo: Βασίλης Κουρούπης
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: IWC Aquatimer Chronograph
Αυγοτάραχο: Trikalinos Golden Age
Πιάτο: Raynaud tresor buffet plate / Deros the Shop, Σέκερη 8 & Κανάρη, Κολωνάκι.
Πουκάμισο & Σακάκι: Hackett, Shop&Trade
Γυαλιά ηλίου: Salt.

//Η φωτογράφηση έγινε στη στυλάτη Hellenic Suite του ξενοδοχείου Athens Was. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.


 

Διαβάστε ακόμα: Κληρονομιά και παράδοση – Στη Φάρμα Μαλτέζου με το Pilot’s Watch Mark XVIII Heritage

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top