Είναι δυνατόν ν’ αλλάξει ο τρόπος που πίνουμε το ουίσκι;

Το Johnnie Walker Red Rye Finish ήρθε για να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που πίνουμε το ουίσκι αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε.

 
andro_jw

Γι αυτό το ιδανικό χαρμάνι, χρειάστηκαν περισσότερα από 50 πειράματα και εξερεύνηση 203 δειγμάτων για να επιτευχθεί η γεύση του Johnnie Walker Red Rye Finish.

Μοιάζει σχεδόν τρομακτικό να έχει δώσει κάποιος όλο του το είναι σε ένα project και να τολμάει να το παραδίδει στους ειδικούς, στων οποίων τα χέρια μπορεί δυνητικά να κατακερματιστεί.

Αυτό ακριβώς έκανε η Emma Walker, η master blender του οίκου Johnnie Walker, όταν για τη δοκιμή του νέου προϊόντος αποφάσισε να πάει το Johnnie Walker Red Rye Finish σε ένα οδοιπορικό από τη Σκοτία μέχρι τη Νέα Υόρκη. Η πορεία από το «σπίτι» του ουίσκι μέχρι τον τόπο του Manhattan, ήταν ένα αβέβαιο ταξίδι ανακαλύψεων. Όταν η Emma βγήκε στους δρόμους του Manhattan, η εμπιστοσύνη της στο Johnnie Walker Red Rye Finish συνοδευόταν από κάποιες πινελιές ρεαλισμού, αισιοδοξίας και ελπίδας:

Το κλασικό Μanhattan φτιάχνεται με βάση του το αμερικανικό ουίσκι. Θα μπορέσουν οι Νεοϋορκέζοι να δεχτούν την παραλλαγή ενός blended ουίσκι στη «μητρική» τους γεύση;

Κι αυτοί δεν ήταν απλοί Νεοϋορκέζοι. Η Emma πήρε το Johnnie Walker Red Rye Finish και το έθεσε υπό το βλέμμα, την όσφρηση και τον ουρανίσκο μερικών εκ των σπουδαιότερων mixologists της πόλης. Στη δοκιμή συμμετείχαν ο Dave Arnold, ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου Τροφίμων και Ποτών και ιδιοκτήτης του πειραματικού cocktail μπαρ Booker & Dax, ο θρυλικός μπάρμαν-φιλόσοφος Peter Napolitano του Brooklyn’s Melody Lanes Bowling Alley και ο master mixologist Sother Teague, διευθυντής στο Amor y Amargo στο East Village του Μανχάταν.

Η Emma χρειαζόταν αυτούς τους μάγους του cocktail ως οδηγούς σε μια δοκιμή του Johnnie Walker Red Rye Finish με όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό μυαλό. Ένας άθλος εύκολος στα λόγια μα δύσκολος στην πράξη, όταν έχεις να κάνεις με προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς.

Το Johnnie Walker Red Rye Finish είναι ένα blend που ωριμάζει σε βαρέλια bourbon και τελειώνει την ωρίμανσή του τους τελευταίους 6 μήνες σε βαρέλια σίκαλης (rye).

Σε ό,τι το ίδιο το ουίσκι, το Red Rye Finish είναι το πρώτο προϊόν της σειράς Johnnie Walker Blenders’ Batch· μια σειρά από πειραματικές παρτίδες σε περιορισμένη κυκλοφορία που δημιουργούνται από την Emma και μια μικρή ομάδα master blenders με αρχηγό τον διάσημο Jim Beveridge.

Το Johnnie Walker Red Rye Finish σχεδιάστηκε πίσω από το μπαρ από την ομάδα των master blenders του Johnnie Walker και πήρε το χρίσμα της έγκρισης από τους καλύτερους bartenders και mixologists στον κόσμο.

Γι΄ αυτό το ιδανικό χαρμάνι χρειάστηκαν περισσότερα από 50 πειράματα και έρευνα 203 δειγμάτων, ώστε να επιτευχθεί η γεύση του Johnnie Walker Red Rye Finish. Το ουίσκι δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα blend από μόλις τέσσερα ουίσκι, συμπεριλαμβανομένων του Cardhu single malt για τη ζωντάνια του, αλλά και ουίσκι από το αποστακτήριο Port Dundas (που δεν είναι πλέον σε λειτουργία) για τη φρουτώδη, κρεμώδη γεύση του με ίχνη βανίλιας.

Το Johnnie Walker Red Rye Finish είναι ένα blend που ωριμάζει σε βαρέλια bourbon και τελειώνει την ωρίμανσή του τους τελευταίους 6 μήνες σε βαρέλια σίκαλης (rye).

Ήταν δύσκολο έργο να ληφθεί η έγκριση των ειδικών της Νέας Υόρκης για ένα Μanhattan με ένα νέο blend του Johnnie Walker, αντί για το παραδοσιακοό, αμερικάνικο ουίσκι.

«Το Johnnie Walker Red Rye Finish είναι εμπνευσμένο από τις γεύσεις των αμερικανικών ουίσκι και ήθελα μια ειλικρινή ανταπόκριση σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία του από τους ανθρώπους που γνωρίζουν», εξηγεί η Emma Walker. «Ήμουν λίγο νευρική και ήταν ένα αρκετά δύσκολο έργο· να πάρω την έγκριση των τοπικών ειδικών της Νέας Υόρκης για ένα Μanhattan που θα διαθέτει ένα νέο blend του Johnnie Walker αντί για το παραδοσιακό αμερικανικό ουίσκι».

Το ταξίδι της Emma μετατράπηκε σε ένα ντοκιμαντέρ για το νέο blend του Johnnie Walker μέσα από το οποίο καθίσταται σαφές ότι η Emma δεν χρειάζεται να ανησυχεί άλλο.

Πρώτος, στη σειρά των δοκιμών ο Dave Arnold, δήλωσε εξ αρχής πως μισεί το Rob Roy –ένα old style manhattan με σκοτσέζικο ουίσκι– το Red Rye Finish Μanhattan, όμως, τον σόκαρε θετικά. «Είναι σαν να πίνεις ένα κανονικό Μanhattan!» αναφώνησε μετά την πρώτη δοκιμή. Ο θρυλικός Peter Napolitano από τη μεριά του, στην πρώτη του επαφή με το Johnnie Walker Red Rye Finish, έσπευσε να δημιουργήσει κι αυτός νέα ποτά με αυτό ως βάση. Ο ειδικός μπάρμαν Sother Teague επιδοκιμάζοντας τη νέα γεύση είπε «αντιμετωπίζω το ποτό όπως και το φαγητό -εποχή, περίσταση, ατμόσφαιρα- και αυτό το ουίσκι καλύπτει τις απαιτήσεις μου».

Έτσι, το ταξίδι πέτυχε το στόχο του. Η Emma έλαβε συγχαρητήρια από τρεις από τους πιο δύσκολους κριτικούς ποτών της Νέας Υόρκης. «Πήρα πραγματικά πολύτιμες σημειώσεις και ιδέες από τα παιδιά στη Νέα Υόρκη. Και την αφθονία της σοφίας που μου έδωσαν θα την πάρω πίσω στη Σκοτία όπου, χωρίς αμφιβολία, θα τη χρησιμοποιήσω σε μελλοντικά blends!», δήλωσε επιστρέφοντας στην πατρίδα του Johnnie Walker.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Four Corners από τον Αλέξη Σιμωνίδη, μια παραλλαγή στο Old Fashioned με το πολύτιμο Johnnie Walker Blue Label

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro