DSC_9239

Ελληνική ρελάνς στον espresso freddo; Όχι απαραίτητα. Από την άλλη όμως, κάπως έτσι –θυμάστε τον Λέντζο με τον φραπέ του;– δεν ξεκινούν οι μόδες;

Οι ανατροπές για τις οποίες διψά η Ελλάδα τελικά προκύπτουν από τους παθιασμένους επαγγελματίες της εστίασης. Εξαιρετικό παράδειγμα –και μαζί τολμηρή καινοτομία– είναι ο «Ελληνικός Κρύος» του café-restaurant «Meliartos», που ξεμύτισε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας. Ναι, ο ελληνικός καφές, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε ζεστό, με φουσκάλες και καϊμάκι, σε μικρό φλιτζάνι και δεκάδες εκδοχές –γλυκύς βραστός, μέτριος, σκέτος, βαρύς και όχι, με ολίγη κλπ– τώρα κυκλοφορεί και κρύος. Ρελάνς στον espresso freddo; Όχι απαραίτητα. Από την άλλη όμως, κάπως έτσι –θυμάστε τον Λέντζο με τον φραπέ του;– δεν ξεκινούν οι μόδες;

Ο Δημήτρης Διγενόπουλος και η υπόλοιπη ομάδα του «Meliartos» σκέφτηκαν να προσφέρουν στο μαγαζί τους, εκτός από τον ζεστό ελληνικό, και έναν ελληνικό κρύο, που ο πελάτης να μπορεί να τον πάρει μαζί του στο γραφείο ή στο δρόμο. Ανέθεσαν, λοιπόν, το εγχείρημα στον βραβευμένο barista Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος πειραματίστηκε αρκετό καιρό προκειμένου να καταλήξει στην πρωτότυπη και πολύ επιτυχημένη έκδοση του «Ελληνικού Κρύου».

DSC_9189

Ο «Ελληνικός Κρύος» ετοιμάζεται στη χόβολη, για να βγάλει όλο το άρωμα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης αναζήτησε διαφορετικό χαρμάνι από εκείνο του ζεστού καφέ. Δούλεψε το blend για τον «Ελληνικό Κρύο» με την Νέκταρ, την εταιρεία που καβουρντίζει καφέδες στο Άργος από το 1951. Ο παραδοσιακός ελληνικός είναι πιο ξανθός. Για τον «Ελληνικό Κρύο» επιλέχθηκε πιο σκούρο καβούρντισμα, έτσι ώστε όταν προστίθενται τα παγάκια να μην αλλοιώνεται η γεύση του καφέ. Τον ίδιο καφέ θα το βρείτε και στα ράφια του «Meliartos» σε μια post modern συσκευασία της Νέκταρ.

Ο «Ελληνικός Κρύος» ετοιμάζεται στη χόβολη, για να βγάλει όλο το άρωμα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Μετά περνάει μέσα από ένα ειδικό έμβολο, προκειμένου να κατακρατηθεί το κατακάθι του καφέ. Ο Λαμπρινίδης διάλεξε ένα έμβολο που, ενώ, κατακρατά το κατακάθι, δεν κρατά τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, τα οποία φιλτράρονται στο ποτήρι. Τελευταία φάση πριν από το σερβίρισμα, το χτύπημα του καφέ με τον πάγο, και ο «Ελληνικός Κρύος» είναι έτοιμος. Αν θες, ζητάς να σου προσθέσουν και αφρόγαλα.

Ο barista Σταύρος Λαμπρινίδης επέλεξε πιο σκούρο καβούρντισμα από αυτό του παραδοσιακού ελληνικού.

«Οι Έλληνες πελάτες μας στην αρχή ήταν διστακτικοί –ποιος είπε ότι δεν είμαστε συντηρητικός λαός;», μου λέει ο Δημήτρης Διγενόπουλος. «Οι περισσότεροι, όμως, μετά την πρώτη φορά επέστρεψαν στο Meliartos για έναν δεύτερο –και τρίτο– ‘’Ελληνικό Κρύο’’. Οι τουρίστες, αντίθετα, ανταποκρίθηκαν πιο ανοιχτόμυαλα. Πολλοί που γνώριζαν τον παραδοσιακό ελληνικό, ενθουσιάστηκαν με τη νέα, κρύα, εκδοχή του».

DSC_9206

Αφού ο καφές περάσει μέσα από ένα ειδικό έμβολο, που κατακρατά μόνο το κατακάθι και όχι τα γευστικά χαρακτηριστικά του, ακολουθεί το χτύπημα με πάγο.

«Κάποιοι απόρησαν γιατί έκανε τόσα χρόνια να λανσαριστεί ένας ελληνικός κρύος καφές», μου λέει ο Δημήτρης Δηγενόπουλος. Ίσως γιατί δεν ήξεραν να διαβάσουν σωστά το φλιτζάνι σκέφτομαι, τραβώντας μια ρουφηξιά «Ελληνικού Κρύου». Ναι ο ελληνικός καφές πίνεται πια και με καλαμάκι.

 

//Meliartos: Ερμού 65 και Αιόλου γωνία, Αθήνα, τηλ. 210 3237379

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα 6 βήματα για την παρασκευή του ιδανικού espresso

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top