Από τις τοπικές ποικιλίες της Ζίτσας, Ντεμπίνα και Βλάχικο, παλαιώνει για πέντε χρόνια σε βαρέλια δρυός και καστανιάς και στη συνέχεια αναμειγνύεται με νέκταρ μικρών φρούτων, στο οποίο εκχυλίζονται δυόσμος και μέντα.

Από τις τοπικές ποικιλίες της Ζίτσας, Ντεμπίνα και Βλάχικο, παλαιώνει για πέντε χρόνια σε βαρέλια δρυός και καστανιάς και στη συνέχεια αναμειγνύεται με νέκταρ μικρών φρούτων, στο οποίο εκχυλίζονται δυόσμος και μέντα.

Για την οικογένεια Βαϊμάκη η παραγωγή ξυδιού είναι μια παλιά ιστορία, γεμάτη γνώση, εμπειρία και (άγρια) ηπειρώτικη φύση: ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ίδρυση, στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας, μιας βιοτεχνίας παραγωγής ξιδιού, κρασιού και τσίπουρου. Τα ξίδια της σημερινής βιοτεχνίας, στην περιοχή της Ζίτσας, δικαίως έχουν το όνομα Elixir (ελιξήριο) και χαίρουν της εκτίμησης κοινού και γευσιγνωστών.

Δοκίμασα πρόσφατα ένα από αυτά, το Jasmine, από τις τοπικές ποικιλίες της Ζίτσας, Ντεμπίνα και Βλάχικο, που παλαιώνει για πέντε χρόνια σε βαρέλια δρυός και καστανιάς, και στη συνέχεια αναμειγνύεται με νέκταρ μικρών φρούτων, στο οποίο εκχυλίζονται δυόσμος και μέντα.

Ταιριάζει εξαιρετικά με όλες τις σαλάτες με ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά, στο «σβήσιμο» ενός φιλέτου στο τηγάνι, με ψητό ψάρι ή κοτόπουλο… Για πιο τολμηρούς συνδυασμούς μπορείτε –μη το φοβάστε– να το χρησιμοποιήσετε, αντί για σιρόπι, πάνω σε παγωτό ή κρέμα, ή να το σερβίρετε με τριμμένο πάγο ως aperitif ή dijestif.

Θα το βρείτε (σε ένα όμορφα παλιακό μπουκάλι των 250ml) σε επιλεγμένα καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Εγώ το παίρνω από το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής.

Εκτός από το Jasmine, σημειώστε, η οικογένεια Βαϊμάκη βγάζει δυο ακόμα, ίδιας ποιότητας αλλά διαφορετικής στόχευσης, ξίδια: το Isis και το Amelie, το πρώτο για τους λάτρεις του πικάντικου, το δεύτερο για αυτούς του εξωτικού…

//All Vinegar, Κουτσελιό, Ιωάννινα, τηλ. 26510 93921, www.allvinegar.com

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top