«Κόλαση» από την Κόνιτσα

Ο Nomad Chef νιώθει να τον παίρνουν τα σιρόπια μπρος στον μπακλαβά «Κλωστάρι με καρύδι & ελαιόλαδο» της παραδοσιακής βιοτεχνίας του Θωμά Νικολάου από την Ήπειρο.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
1Z3B0320

Με σιρόπι που σχεδόν ασφυκτιά μες στη συσκευασία και άφθονο τριμμένο καρυδάκι από την Ήπειρο, που φημίζεται για την παραγωγή των καρυδιών της.

Οι ξηροί καρποί, που μοσχοβολάνε από την κανέλα, είναι λαχταριστοί. Κι αυτή η επανάληψη υλικών και φύλλων, μουσκεμένη με σιρόπι μελιού, σε κάνει να… κολλάς στη γλύκα της, να μη μπορείς να σταματήσεις. Μιλάω για το Κλωστάρι, έναν τύπο μπακλαβά που φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή της Κόνιτσας, στην Ήπειρο, από τη βιοτεχνία «Ήπειρος Γη» του Θωμά Νικολάου. Έναν μπακλαβά πληθωρικό, σκέτη κόλαση.

Το σχήμα του είναι κυλινδρικό, με διαδοχικές πτυχές στην επιφάνεια, καθώς τα λεπτά φύλλα σουρώνονται τη στιγμή που «κλώθονται». Στις πτυχές αυτές εγκλωβίζονται όλα τα αρώματα και οι γεύσεις των συστατικών της γέμισης: του καρυδιού, του ελαιολάδου –ναι, καλά διαβάσατε– και των μπαχαρικών. Βασικό συστατικό το άφθονο τριμμένο καρύδι, καθώς η Ήπειρος φημίζεται για την παραγωγή των καρυδιών της.

Αφού ψηθεί καλά στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι μελιού και γίνεται ένα απολαυστικό γλύκισμα, που προσφέρει εξαίσια γεύση και ενέργεια. Διατίθεται, σε συσκευασία των 500 gr., με το όνομα «Κλωστάρι με καρύδι & ελαιόλαδο». Όταν το βρείτε, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά.

«Ήπειρος Γή»: 10ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας, Ζίτσα, Ιωάννινα, τηλ. 26510 63480.

Δείτε ακόμα: Ο γαλακτοκομικός παράδεισος είναι εδώ!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro