«Κόλαση» από την Κόνιτσα

Ο Nomad Chef νιώθει να τον παίρνουν τα σιρόπια μπρος στον μπακλαβά «Κλωστάρι με καρύδι & ελαιόλαδο» της παραδοσιακής βιοτεχνίας του Θωμά Νικολάου από την Ήπειρο.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
1Z3B0320

Με σιρόπι που σχεδόν ασφυκτιά μες στη συσκευασία και άφθονο τριμμένο καρυδάκι από την Ήπειρο, που φημίζεται για την παραγωγή των καρυδιών της.

Οι ξηροί καρποί, που μοσχοβολάνε από την κανέλα, είναι λαχταριστοί. Κι αυτή η επανάληψη υλικών και φύλλων, μουσκεμένη με σιρόπι μελιού, σε κάνει να… κολλάς στη γλύκα της, να μη μπορείς να σταματήσεις. Μιλάω για το Κλωστάρι, έναν τύπο μπακλαβά που φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή της Κόνιτσας, στην Ήπειρο, από τη βιοτεχνία «Ήπειρος Γη» του Θωμά Νικολάου. Έναν μπακλαβά πληθωρικό, σκέτη κόλαση.

Το σχήμα του είναι κυλινδρικό, με διαδοχικές πτυχές στην επιφάνεια, καθώς τα λεπτά φύλλα σουρώνονται τη στιγμή που «κλώθονται». Στις πτυχές αυτές εγκλωβίζονται όλα τα αρώματα και οι γεύσεις των συστατικών της γέμισης: του καρυδιού, του ελαιολάδου –ναι, καλά διαβάσατε– και των μπαχαρικών. Βασικό συστατικό το άφθονο τριμμένο καρύδι, καθώς η Ήπειρος φημίζεται για την παραγωγή των καρυδιών της.

Αφού ψηθεί καλά στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι μελιού και γίνεται ένα απολαυστικό γλύκισμα, που προσφέρει εξαίσια γεύση και ενέργεια. Διατίθεται, σε συσκευασία των 500 gr., με το όνομα «Κλωστάρι με καρύδι & ελαιόλαδο». Όταν το βρείτε, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά.

«Ήπειρος Γή»: 10ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας, Ζίτσα, Ιωάννινα, τηλ. 26510 63480.

Δείτε ακόμα: Ο γαλακτοκομικός παράδεισος είναι εδώ!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το κυκλαδίτικο γκραν σουξέ «Lollo’s» άνοιξε σε μια όμορφη μονοκατοικία του Χαλανδρίου με την στυλάτη υπογραφή των AK-A architects. Ετοιμαστείτε για επικές -ωοειδείς!- pinse (πίτσες), εκπάγγλου τραγανότητας και σέξι ζουμερότητας. Εμείς σπεύσαμε και τις δοκιμάσαμε πρώτοι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Εδώ ο Wes Anderson θα έτρωγε Γαλλικά comfort food πιάτα της γιαγιάς του διάστερου Michelin Chef Arnaud Bignon. Και μπουγάτσα με μαστίχα. Δίπλα στο κομψό ξενοδοχείο Excelsior.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η φοβερή «τσαγερί», «γλυκισματερί», Fortnum & Mason με το άψογο eau de nil προφίλ, αντικαθιστά το Grand Café στο «αίθριο» του Royal Exchange στην καρδιά του Βρετανικού Σίτι και προκαλεί ρίγη στις ευγενείς ταξιδιωτικές συνειδήσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για 4η χρονιά το σοφιστικέ, comfort φαγάδικο του Vezené ανοίγει μεσημέρι τις Κυριακές του Δεκεμβρίου. Για να τρως, να πίνεις, να μοιράζεσαι και να γελάς σε γιορτινή ατμόσφαιρα, καθώς ο ουρανός βάφεται λουλακί πίσω από το Χίλτον.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro