«Κόλαση» από την Κόνιτσα

Ο Nomad Chef νιώθει να τον παίρνουν τα σιρόπια μπρος στον μπακλαβά «Κλωστάρι με καρύδι & ελαιόλαδο» της παραδοσιακής βιοτεχνίας του Θωμά Νικολάου από την Ήπειρο.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
1Z3B0320

Με σιρόπι που σχεδόν ασφυκτιά μες στη συσκευασία και άφθονο τριμμένο καρυδάκι από την Ήπειρο, που φημίζεται για την παραγωγή των καρυδιών της.

Οι ξηροί καρποί, που μοσχοβολάνε από την κανέλα, είναι λαχταριστοί. Κι αυτή η επανάληψη υλικών και φύλλων, μουσκεμένη με σιρόπι μελιού, σε κάνει να… κολλάς στη γλύκα της, να μη μπορείς να σταματήσεις. Μιλάω για το Κλωστάρι, έναν τύπο μπακλαβά που φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή της Κόνιτσας, στην Ήπειρο, από τη βιοτεχνία «Ήπειρος Γη» του Θωμά Νικολάου. Έναν μπακλαβά πληθωρικό, σκέτη κόλαση.

Το σχήμα του είναι κυλινδρικό, με διαδοχικές πτυχές στην επιφάνεια, καθώς τα λεπτά φύλλα σουρώνονται τη στιγμή που «κλώθονται». Στις πτυχές αυτές εγκλωβίζονται όλα τα αρώματα και οι γεύσεις των συστατικών της γέμισης: του καρυδιού, του ελαιολάδου –ναι, καλά διαβάσατε– και των μπαχαρικών. Βασικό συστατικό το άφθονο τριμμένο καρύδι, καθώς η Ήπειρος φημίζεται για την παραγωγή των καρυδιών της.

Αφού ψηθεί καλά στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι μελιού και γίνεται ένα απολαυστικό γλύκισμα, που προσφέρει εξαίσια γεύση και ενέργεια. Διατίθεται, σε συσκευασία των 500 gr., με το όνομα «Κλωστάρι με καρύδι & ελαιόλαδο». Όταν το βρείτε, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά.

«Ήπειρος Γή»: 10ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας, Ζίτσα, Ιωάννινα, τηλ. 26510 63480.

Δείτε ακόμα: Ο γαλακτοκομικός παράδεισος είναι εδώ!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες ποικιλίες, που αργά αλλά σταθερά τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Τις γνωρίζουμε δοκιμάζοντας top κρασιά τους. Προτείνει η Μαρία Νέτσικα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μετά το Le Greche και το Kokkion, το Μαραμπού είναι το νέο ποιοτικό παγωτατζίδικο της Αθήνας, στην ολοένα ανερχόμενη οδό Αρχελάου. Προτείνει μικρής παραγωγής παγωτά -με μαύρη μπύρα, αβοκάντο ή γιασεμί- τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ας λένε ότι θέλουν οι αμερικανοί, το ιταλικό brunch έχει άλλη χάρη: Φανταστείτε μπαμπάτσικα scrambled eggs, λαχταριστά open faced panini, pancakes με υπέροχη ρικότα στη ζύμη και φυσικά ιταλικό espresso. Όσο για την πίτσα; Ποιος λέει όχι για μπραντς, ακόμα και για μπρεκφαστ!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro