Κρασιά Côtes du Rhône: Απ’ την Κική και την Κοκό, ποια να διαλέξω;

Αυτό είναι το μπουκέτο πέντε εκλεκτών κρασιών που κρύβουν πολλούς άσους στο... μανίκι και αποφεύγουν τα κλισέ. Γράφει και προτείνει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

 

Μια εκλεκτή πεντάδα κρασιών Côtes du Rhône που αποζημιώνει.

Το να ερωτεύεσαι ένα κρασί στις μέρες μας είναι πολύ σοβαρή και συνάμα πολύ ελαφρά υπόθεση. Σοβαρή, γιατί ουδείς σήμερα γουστάρει να πίνει με κλειστά μάτια. Δεν είναι «λαϊφσταϊλίστικο». Ελαφρά, γιατί είναι μια απόλαυση (ή ένα παιχνίδι) σε πλήρη μετάλλαξη.

Τα τελετουργικά που αφορούσαν άλλοτε αποκλειστικά στους σκληροπυρηνικούς connoisseurs του κρασιού δεν μας θαμπώνουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα κατέχουμε πλέον απ’ έξω κι ανακατωτά: ο πόθος ξεδιπλώνεται, ικανοποιώντας συμπλέγματα και παραβαίνοντας κανόνες που δεσμεύουν μόνον εκείνους που θέλουν να τους διαιωνίσουν.

Πίνουμε κόκκινο για απεριτίφ, λευκό με τα τυριά –θείο, εκσπερμάτιση- ακόμα και ροζέ (αναβαθμισμένο) να συνοδεύει ρουστίκ συνταγές πουλερικών. Τσουγκρίζουμε κάθε λίγο και λιγάκι ανά δύο, τέσσερις, έξι, οκτώ, κάθε ώρα και στιγμή, με την παραμικρή αφορμή, φορώντας βρομερές ελβιέλες ή με τα πόδια γυμνά στην ακροθαλασσιά. Σε σημείο, ακόμα και τα γιορτινά Σαββατόβραδα, να γράφουμε στα τούτα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις σπινθηριστές φουσκάλες, στέλνοντας στον αγύριστο την αστυνομία του καλού γούστου.

Η πρόκληση, σε τούτη την περιφρόνηση των ειωθότων, συνίσταται στο να βρεις τον τρόπο να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η απόλαυση. Για να βουτήξεις στο νερό, χρειάζεται αυτοπεποίθηση, ώστε να μη βλαστημήσεις την ώρα και τη στιγμή…

Τα Côtes du Rhône μοιάζει να έχουν επινοηθεί ακριβώς γι’ αυτό. Είναι κρασιά που οι πάντες «γνωρίζουν», πειθαρχημένοι υπηρέτες της γαστρονομίας, αλλά που κρύβουν και πλήθος άσων στο μανίκι τους, για να εκπλήξουν, μακριά από κλισέ.

Το τελικό «s» στα Côtes du Rhône θα ήταν λάθος να το αγνοήσεις: υπογράφει το εύρος, τη φιλοδοξία και τα ελαφρά ήθη μιας περιοχής, της οποίας 160 χώρες ανά τον κόσμο εκτιμούν τις υπηρεσίες.

Τα χάρηκα στα γαστριμαργικά ταξίδια μου στην Προβηγκία, αλλά είχα πολύ πριν εθιστεί ως φοιτητής στο Στρασβούργο. Με γεύση ευέλικτη ή βαθιά, ταννικά ή ελαφρά, προγονικά ή εφηβικής ομορφιάς, περίπλοκα ή ηλιόλουστα, αποστάζουν το κλέος μιας μυθικής περιοχής και τη δυναμική εκείνων που δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Προσιτά, αλλά ποτέ απλοϊκά, εκπλήσσουν με την ποικιλότητά τους.

Από τα περίχωρα της Λιόν ώς τους πρόποδες της Αβινιόν, από την Ωβέρνη και τη Vaucluse ώς το Λίγηρα και το Ρήνο, έχεις να κάνεις με μια κοινή αντίληψη που φωσφορίζει, ένα στυλ γενναιόδωρο που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Οι εκφράσεις τους είναι ποικίλες, ζεστές, ανοιχτές. Τα χάδια του ήλιου τα κανακεύουν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 21 ποικιλίες και πάνω από 5.000 παραγωγοί αποτελούν τον αστερισμό αυτής της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αναγνωρισμένης από το 1937. Και αν το ρουμπινί είναι το δεσπόζον χρώμα, οι λευκές και ροζ πέρλες σε καλούν γλυκά να τις ανακαλύψεις, όπως σ’ ένα «maison close». Ένα τιρμπουσόν κι ένα μίνιμουμ περιέργειας αρκούν.

Το τελικό «s» στα Côtes du Rhône θα ήταν μέγα λάθος να το αγνοήσεις: υπογράφει το εύρος, τη φιλοδοξία και τα ελαφρά ήθη μιας περιοχής, της οποίας 160 χώρες ανά τον κόσμο εκτιμούν τις υπηρεσίες. Στη ζωή, δεν υπάρχουν μόνο το Syrah ή το Grenache – ασχέτως αν είναι γουλιά και συχώριο. Οφείλετε στον εαυτό σας να δοκιμάσει το Cinsault, το Carignan, τη Roussanne, την Clairette ή το πληθωρικό Viognier, εμβληματική ποικιλία της περιοχής από την Αρχαιότητα.

Η ζωή είναι όπως τα τυριά. Την απολαμβάνεις μόνο με τα καλύτερα κρασιά ράτσας. Γυναίκες…

Να και μια 5άδα απ’ τις δικές μου αγαπημένες:

«Côtes du Rhône Rouge 2003», E. Guigal
(Cellier: Κριεζώτου 1δ, Σύνταγμα, 210 3610 040. Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά. Λεωφ. Συγγρού 320, Καλλιθέα. Λεωφ. Κηφισίας 156, Νέο Ψυχικό).

«Côtes du Rhône – Saint Esprit Rouge 2017», Delas Frères
(House of Wine: Εθν. Αντιστάσεως 40, Χαλάνδρι, www.houseofwine.gr)

«Les Abeilles Blanc 2014», Jean-Luc Colombo
(Fine Wines: Σποράδων 4, Θεσσαλονίκη τηλ. 2313 007723)

«Château Pegau 2015», Cuvée Maclura Rouge
(Αίολος: Λεωφ. Αλίμου 52, Άλιμος, τηλ. 210 9837 638 & 210 9887 341)

«Côtes du Rhône Rouge Reserve 2016», Famille Perrin
(Jeroboam: Λεωφ. Ιωνίας 171, Άλιμος, τηλ. 210 9913 316).

 

Διαβάστε ακόμα: Ένας «χαμουτζής» δοκιμάζει τα κρασιά των Βορείων.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στo ολοκαίνουργιο εστιατόριο του αναγεννημένου Αστέρα Βουλιαγμένης και... κελαηδήσαμε: αυθεντική ιταλική κουζίνα με ορίτζιναλ πρώτες ύλες (εδώ είναι το μυστικό), άψογο σέρβις και ανεπανάληπτη θέα στο Σαρωνικό. Τιμές; Πολύ λογικές για το παγκόσμιας κλάσης επίπεδο του resort.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας γιος πρώην σουβλατζήδων αποφάσισε να κόψει το κρέας και γράφει για το τελευταίο του τυλιχτό. Ένα τίμιο σουβλάκι σε ένα συνοικιακό στέκι στη Δάφνη με αρκετά χρόνια ιστορίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro