Τι σημαίνει γιαούρτι με «γάλα ημέρας»;

Tο στραγγιστό γιαούρτι ΚΡΙ ΚΡΙ πλεονεκτεί, καθώς το γάλα συλλέγεται αποκλειστικά από φάρμες του νομού Σερρών κοντά στο ολοκαίνουργιο εργοστάσιό της και γίνεται γιαούρτι αυθημερόν. Γι' αυτό, εκτός από θαυμάσια γεύση, έχει και ξεχωριστή διατροφική αξία.

 
Photo Credit: © Andro.gr

Ένα γιαούρτι με ιδιαίτερα μεστή γεύση, κατάλληλο για υγιεινή διατροφή. Photo Credit: © Andro.gr

«Γιαούρτι αιωνόβιο», διαλαλούσαν οι γιαουρτάδες το πάλαι ποτέ στις γειτονιές. «Για να πιάσεις γιαούρτι, το νου σου στη θερμοκρασία», έλεγαν οι νοικοκυρές. Η διαδρομή του γιαουρτιού είναι δαιδαλώδης. Από τη σακούλα και την τσανάκα μετανάστευσε στις κουζίνες των μεγαλύτερων σεφ. Από φαγητό του φτωχού, συνοδευμένο με μια σκέτη φέτα ψωμί, αναδείχτηκε σε γκουρμέ επιλογή και superfood της μόδας στην Αμερική. Από το σερραϊκό κουρικλίτικο, παραδοσιακό πιάτο της περιοχής στο οποίο η γιαουρτένια σος «σβήνει» το λίπος του αρνιού, μέχρι μια εναλλακτική παρασκευή της πανακότας, το γιαούρτι συνιστά την πιο δροσερή, γευστική, υγιεινή σταθερά της μεσογειακής κουζίνας.

Η πρότυπη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ επιμένει σ’ αυτήν την παράδοση, προσφέροντας γιαούρτι από 100% ελληνικό γάλα ημέρας, το οποίο μόνον εκείνη φτιάχνει στην Ελλάδα. Στο ολοκαινούργιο εργοστάσιο των Σερρών, η παραγωγική διαδικασία δεν σταματάει ποτέ, ώστε να καλύπτονται τόσο οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς όσο και η ολοένα αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα.

Το γάλα γίνεται γιαούρτι σε λιγότερο από 24 ώρες από το άρμεγμα: Αυτό σημαίνει γιαούρτι με γάλα ημέρας

Κάθε μέρα, στις 06:00, πραγματοποιείται το άρμεγμα των αγελάδων στις πιστοποιημένες συνεργαζόμενες φάρμες, οι οποίες βρίσκονται όλες στο Νομό Σερρών, με την πιο μακρινή να απέχει μόλις 35 χλμ. από το εργοστάσιο. Λίγο αργότερα, τα βυτία της εταιρείας συλλέγουν το γάλα από τα αγροκτήματα και το παραδίδουν στις εγκαταστάσεις μέχρι το μεσημέρι.

Στις 14:00 αρχίζει ο ποιοτικός έλεγχος του γάλακτος κάτω από αυστηρότατες προδιαγραφές και αμέσως μετά ξεκινά η παραγωγική διαδικασία. Το απόγευμα γίνεται η μία και μοναδική παστερίωση. Πλέον έχει νυχτώσει και ξεκινά η πήξη και η στράγγιση του γιαουρτιού. Τα ξημερώματα, μετά από περίπου 23 ώρες, γίνεται η συσκευασία στα κεσεδάκια. Και η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή.

Photo Credit: Smitten/flickr

Έχετε δοκιμάσει να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος στην πανακότα με  θρεπτικό στραγγιστό γιαούρτι; Στο website της ΚΡΙ ΚΡΙ θα βρείτε πολλές δημιουργικές ιδέες. Photo Credit: Smitten/flickr

Παρ’ όλο που το χρονικό περιθώριο είναι σχεδόν ασφυκτικό, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η επιλογή των αγροκτημάτων απ’ όπου συλλέγεται το γάλα έχει γίνει με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Έτσι οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι επιβάλλεται να μην χρησιμοποιούν γενετικά μεταλλαγμένες ζωοτροφές, να φροντίζουν για τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στους στάβλους και να παρέχουν άμεση και διαρκή κτηνιατρική φροντίδα.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, σε λιγότερο από 24 ώρες, η ΚΡΙ ΚΡΙ εξασφαλίζει την ελάχιστη επεξεργασία του προϊόντος της, που “φυλακίζει” μέσα του όλες τις θρεπτικές ουσίες του φρέσκου γάλακτος. Παράλληλα, προσφέρει ένα προϊόν με ιδιαίτερα μεστή γεύση, κατάλληλο για υγιεινή διατροφή.

Οι επαϊοντες γνωρίζουν πως απολαμβάνεις καλύτερα ένα γιαούρτι όταν το τρως σκέτο, ή με λίγο μυρωδάτο μέλι. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι chefs δημιουργούν συνταγές με βάση το γιαούρτι. Μερικές απ’ αυτές μπορούμε να τις βρούμε στο site της ΚΡΙ ΚΡΙ .

 


 

Ιδού και η συνταγή για το Σερραϊκό κουρουκλίτικο, από την πατρίδα του ΚΡΙ ΚΡΙ:

Υλικά

1 αρνίσιο μπούτι ως δύο κιλά
2 κεσεδάκια γιαούρτι
4 αβγά
1 λεμόνι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρος

Εκτέλεση

Πλένουμε το αρνάκι και το σκουπίζουμε καλά. Το τρίβουμε με το λεμόνι και το αλατίζουμε. Το χαράζουμε και τοποθετούμε μέσα στις σχισμές σκόρδο. Το αλείφουμε με το βούτυρο, ρίχνουμε το πιπέρι και τα μυρωδικά, βάζουμε το αρνάκι στο φούρνο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 1/2 (ροζέ) ως 2 (καλοψημένο) ώρες, γυρίζοντάς το κατά διαστήματα. Αφού ψηθεί χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε με το μείγμα το ψημένο κρέας και το βάζουμε ξανά στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

 

Διαβάστε ακόμα: Νιώτικο Τυροκομείο – Τέσσερα σπουδαία τυριά αρωματισμένα με την αρμύρα της θάλασσας και τα βότανα του νησιού.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συναντήσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς του πρωτοποριακού Ergon House στη Μητροπόλεως, με έντονη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, και μας μίλησαν για το πάθος που τρέφουν για τον αυθεντικό καφέ. Δύο πραγματικοί Taficionados.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ναι, η όπερα μπορεί να παντρευτεί με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε ένα μενού που μοιάζει με γευστική γεωγραφία της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή απέκτησε το δικό της ρεστοράν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro