«The Last Great malts of Scotland»: Και τελευταία, και σπουδαία!

Ο Σίμος Γεωργόπουλος χώνει την ευμεγέθη μύτη του σε σπάνια malts εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής και απολαμβάνει ένα κουιντέτο κριθαρένιας ηδονής.

 
LAST GREAT MALTS

Το λανσάρισμα των «Last Great Malts of Scotland» δίνει την ευκαιρία στους εραστές του κριθαρένιου χρυσού να φέρουν στα ποτήρια τους πολύτιμα αρρενωπά αποστάγματα από αριθμημένες φιάλες.

Το ποτήρι για τη γευσιγνωσία γυαλίστηκε σχολαστικά. Το καλύτερο κρυστάλλινο Riedel φυσικά, αφού αυτό θα υποδεχόταν κάποια από τα καλύτερα κρυμμένα διαμάντια της παγκόσμιας παραγωγής ουίσκι.

Το λανσάρισμα των «Last Great Malts of Scotland» δίνει την ευκαιρία στους εραστές του κριθαρένιου χρυσού να φέρουν στα ποτήρια τους σπουδαίες δημιουργίες εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής. Να γνωρίσουν μέσα από τις αριθμημένες φιάλες της σειράς την ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων που προσφέρουν οι δύο σπουδαιότερες περιοχές του σκοτσέζικου ουίσκι, τα Highlands και το Speyside.

LAST GREAT MALTS_ABERFELDY VC

«Aberfeldy»: Tα ουίσκι του ιστορικού αυτού αποστακτηρίου -το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της ενδοχώρας– αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Dewar’s.

Aberfeldy

Ένας από τους εκλεκτότερους πρεσβευτές της φυσιογνωμίας των Highlands είναι το «Aberfeldy». Tα ουίσκι του ιστορικού αυτού αποστακτηρίου -το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της ενδοχώρας– αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Dewar’s, μιας και αυτό χτίστηκε από τον ίδιο τον John Dewar το 1896. Η έκδοση των 12 ετών διαθέτει έντονο χρυσό χρώμα και τονισμένη μύτη, η οποία διαδοχικά αποκαλύπτει μέλι, βύνη και καραμέλα. Το σώμα διαθέτει μέσο βάρος και γλυκιά αίσθηση που καρυκεύεται από ελαφριά περάσματα πιπεριού. Η μερική χρήση βαρελιών Sherry αφήνει τα διαπιστευτήριά της στο τελείωμα, ενώ η επίγευση σε ταξιδεύει σε σβησμένα, χειμωνιάτικα τζάκια.

LAST GREAT MALIS_CRAIGELLACHIE VC

Το «Craigellachie» δείχνει τα δόντια του με ένα 46αρι 13 Years Old Single Malt. το τσιτάχ ξεπετάγεται από τα σπαρτά με την πρώτη γουλιά αυτού δυναμίτη.

Craigellachie

Μετά από χρόνια «ηρεμίας», το αποστακτήριο «Craigellachie» δείχνει τα δόντια του με ένα 46αρι (σε βαθμούς αλκοόλης) 13 Years Old Single Malt. Στην αρχή, σε ηρεμεί με το απαλό υποκίτρινο χρώμα κρασιού και το ήπιο μπουκέτο λευκών φρούτων, φρεσκοκομμένου σταχιού και ιωδίου. Όμως, το τσιτάχ ξεπετάγεται από τα σπαρτά με την πρώτη γουλιά αυτού δυναμίτη που εκμεταλλεύεται τις παραδοσιακές σερπαντίνες για την υγροποίηση του αποστάγματος, αλλά και την έλλειψη φιλτραρίσματος, για να βάλει φωτιά στο ποτήρι. Ο γευστικός πλούτος, το έντονο flavor και η τανική αίσθηση συνεισφέρουν σε μια ατελείωτη, γλυκόπιοτη επίγευση που τιμά την αξεπέραστη φήμη του Speyside.

Στα δυτικά του Speyside, τα Highlands διαθέτουν έναν βασιλικό εκπρόσωπο. Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού το αποστακτήριο «Royal Brackla» όχι μόνον είναι ένα από τα παλαιότερα του κόσμου αλλά και το πρώτο που βραβεύτηκε το 1836 με βασιλική πιστοποίηση.
LAST GREAT MALTS_DEVERON VC-1190

«Deveron»: η γευστική διάρκεια αυτού του stylish ουίσκι είναι ικανή να αδειάσει την μπαταρία του χρονομέτρου σας!

Deveron

Το ταξίδι προς τα βορειοανατολικά όρια των Highlands τελειώνει στο αποστακτήριο «Deveron», εκεί που ο ομώνυμος ποταμός εκβάλλει στο Moray Firth της Μαύρης Θάλασσας. Μοναδικό το location, μοναδική και η γεύση του 12χρονου θησαυρού του, του οποίου το κεχριμπαρένιο χρώμα προδιαθέτει για γλυκά αρώματα. Και όντως κάποιος τα βρίσκει με μορφή μαρμελάδας κίτρινων και τροπικών φρούτων, όμως η πρώτη γουλιά ξαφνιάζει με την ιδιαίτερα ξηρή αίσθηση και το ελαφρύ σαν πούπουλο σώμα. Μην ξεγελιέστε πάντως, αφού η γευστική διάρκεια αυτού του stylish ουίσκι είναι ικανή να αδειάσει την μπαταρία του χρονομέτρου σας!

LAST GRAT MALTS_AULTMORE VC

Το «Aultmore 12 Years Old» κελαηδάει όπως ένα dipper, το ωδικό θαλασσοπούλι που αποτελεί το έμβλημα του σπουδαίου αποστακτηρίου του Speyside.

Aultmore

Το «Aultmore 12 Years Old» κελαηδάει όπως ένα dipper, το ωδικό θαλασσοπούλι που αποτελεί το έμβλημα του σπουδαίου αποστακτηρίου του Speyside. Η αποκλειστική χρήση βαρελιών bourbon προσδίδει ανοιχτό χρώμα και φοβερή φινέτσα στην μύτη, φινέτσα που εκφράζεται με αχλάδι, κριθάρι και χαμομήλι. Όμως, αυτό που συγκλονίζει είναι η πικάντικη γεύση του, απαλή σαν χάδι στην αρχή, αλλά εκρηκτική σαν βόμβα στο τέλος. Μια ύψιστη δημιουργία 46 αλκοολικών βαθμών, η οποία θα κάνει κάθε εραστή του σοβαρού ουίσκι που το δοκιμάζει για πρώτη φορά να νιώσει ότι βρίσκεται μπροστά στην ανακάλυψη ενός αμύθητου θησαυρού.

LAST GREAT MALTS_ROYAL BRACKLA VC-1190

Το στόμα είναι πλούσιο, ισορροπημένο και με εξαιρετικά χωνεμένο αλκοόλ, αποδεικνύοντας ότι, στο ποτήρι, το «Royal Brackla» είναι βασιλικότερο του βασιλέως!

Royal Brackla

Στα δυτικά του Speyside, τα Highlands διαθέτουν έναν βασιλικό εκπρόσωπο. Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού το αποστακτήριο «Royal Brackla» όχι μόνον είναι ένα από τα παλαιότερα του κόσμου αλλά και το πρώτο που βραβεύτηκε το 1836 με βασιλική πιστοποίηση από τον William τον 4ο, αλλά και από τη βασίλισσα Victoria! Η χρησιμοποίηση τύρφης και βαρελιών Sherry προσδίδουν στο 12 Years Old μια πανδαισία αποξηραμένων φρούτων, καπνού, ξηρών καρπών, κάστανου και χουρμά. Το στόμα είναι πλούσιο, ισορροπημένο και με εξαιρετικά χωνεμένο αλκοόλ, αποδεικνύοντας ότι, στο ποτήρι, το «Royal Brackla» είναι βασιλικότερο του βασιλέως!

 

Διαβάστε ακόμα – Σίμος Γεωργόπουλος: Τα μυστικά της απόλαυσης των σπουδαίων blended whisky

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο γνωστός σεφ μάς συστήνει το νέο του «παιδί» που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Ένα μαγαζί όπου υμνεί τον ραφιναρισμένο καφέ Taf, την υγιεινή διατροφή και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των vegans και των χορτοφάγων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro