Top 5 Top 5 λευκά γλυκά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα

Δοκιμάσαμε πέντε υπέροχα φυσικώς γλυκά κρασιά (τα ευγενέστερα των επιδόρπιων) και σας δίνουμε τη σκυτάλη. Είναι η τέλεια παρέα για τις γλυκές φθινοπωρινές βραδιές –κόντρα στην πικρή καθημερινότητα.

 
wine_kolaz

Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών.

Υποκίτρινα, στις αποχρώσεις του άχυρου, χρυσαφένια, μελιά…: η χρωματική τους παλέτα έχει απίστευτο εύρος. Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, μέλι…: ο πλούτος των αρωμάτων τους είναι μαγευτικός. Η γεύση τους τρυφερή, με βελούδινη γλύκα. Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών –ελπίζοντας ότι η μελένια υφή τους θα σιγοντάρει τη γλυκιά φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.

Σήμερα δοκιμάζουμε πέντε ελληνικούς λευκούς Φυσικώς Γλυκείς Οίνους (ή Vins Naturellement Doux, όπως είναι ο γαλλικός όρος). Γλυκά κρασιά δηλαδή που παράγονται από σταφύλια που έχουν πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνητής συμπύκνωσης.

Περίπτωση φυσικής συμπύκνωσης είναι η «ευγενής σήψη» των μπορντολέζικων Sauternes. Όσο για την τεχνητή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι, ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, οι Γάλλοι αφυδατώνουν τα σταφύλια πάνω σε άχυρα, οι Γερμανοί παράγουν τα ice wines χρησιμοποιώντας το ψύχος, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «λιάζουν» τα σταφύλια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο κι ένα μόνο μέρος των σακχάρων καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλη. Αυτά λοιπόν, τα φυσικώς γλυκά κρασιά, θεωρούνται τα ευγενέστερα των επιδόρπιων.

Στην επόμενη σελίδα: «Απολαύστε το είτε μόνο του είτε με γλυκιά παρέα».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro