Top 5 Top 5 λευκά γλυκά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα

Δοκιμάσαμε πέντε υπέροχα φυσικώς γλυκά κρασιά (τα ευγενέστερα των επιδόρπιων) και σας δίνουμε τη σκυτάλη. Είναι η τέλεια παρέα για τις γλυκές φθινοπωρινές βραδιές –κόντρα στην πικρή καθημερινότητα.

 
wine_kolaz

Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών.

Υποκίτρινα, στις αποχρώσεις του άχυρου, χρυσαφένια, μελιά…: η χρωματική τους παλέτα έχει απίστευτο εύρος. Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, μέλι…: ο πλούτος των αρωμάτων τους είναι μαγευτικός. Η γεύση τους τρυφερή, με βελούδινη γλύκα. Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών –ελπίζοντας ότι η μελένια υφή τους θα σιγοντάρει τη γλυκιά φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.

Σήμερα δοκιμάζουμε πέντε ελληνικούς λευκούς Φυσικώς Γλυκείς Οίνους (ή Vins Naturellement Doux, όπως είναι ο γαλλικός όρος). Γλυκά κρασιά δηλαδή που παράγονται από σταφύλια που έχουν πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνητής συμπύκνωσης.

Περίπτωση φυσικής συμπύκνωσης είναι η «ευγενής σήψη» των μπορντολέζικων Sauternes. Όσο για την τεχνητή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι, ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, οι Γάλλοι αφυδατώνουν τα σταφύλια πάνω σε άχυρα, οι Γερμανοί παράγουν τα ice wines χρησιμοποιώντας το ψύχος, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «λιάζουν» τα σταφύλια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο κι ένα μόνο μέρος των σακχάρων καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλη. Αυτά λοιπόν, τα φυσικώς γλυκά κρασιά, θεωρούνται τα ευγενέστερα των επιδόρπιων.

Στην επόμενη σελίδα: «Απολαύστε το είτε μόνο του είτε με γλυκιά παρέα».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο αρθρογράφος του Andro και δημιουργός του πετυχημένου Λονδρέζικου εστιατορίου «The Life Goddess» Νίκος Νυφούδης μας πάει βόλτα προς τα Βόρεια και μας εξηγεί γιατί «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένα παγωτατζίδικο - κρεπερί που θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο Marais στο Παρίσι, μόλις άνοιξε στα Κύθηρα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος βρέθηκε στη μεγάλη γιορτή κρασιού της Νεμέας, εντυπωσιάστηκε από την πλούσια ποικιλία των ετικετών, αλλά απογοητεύτηκε από την προσέλευση του κόσμου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

4 πυρετώδεις ημέρες, 56 παγκόσμιας κλάσης bartenders, αναρίθμητα ποτά, μια νικήτρια: Το World Class 2017 είναι πλέον παρελθόν και έχει γεύση από Μεξικό και Καναδά. Ο Βασίλης Δημαράς ήταν ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που συνόδευσε την Ελληνική αποστολή και μεταδίδει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro