Top 5 Top 5 λευκά γλυκά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα

Δοκιμάσαμε πέντε υπέροχα φυσικώς γλυκά κρασιά (τα ευγενέστερα των επιδόρπιων) και σας δίνουμε τη σκυτάλη. Είναι η τέλεια παρέα για τις γλυκές φθινοπωρινές βραδιές –κόντρα στην πικρή καθημερινότητα.

 
wine_kolaz

Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών.

Υποκίτρινα, στις αποχρώσεις του άχυρου, χρυσαφένια, μελιά…: η χρωματική τους παλέτα έχει απίστευτο εύρος. Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, μέλι…: ο πλούτος των αρωμάτων τους είναι μαγευτικός. Η γεύση τους τρυφερή, με βελούδινη γλύκα. Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών –ελπίζοντας ότι η μελένια υφή τους θα σιγοντάρει τη γλυκιά φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.

Σήμερα δοκιμάζουμε πέντε ελληνικούς λευκούς Φυσικώς Γλυκείς Οίνους (ή Vins Naturellement Doux, όπως είναι ο γαλλικός όρος). Γλυκά κρασιά δηλαδή που παράγονται από σταφύλια που έχουν πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνητής συμπύκνωσης.

Περίπτωση φυσικής συμπύκνωσης είναι η «ευγενής σήψη» των μπορντολέζικων Sauternes. Όσο για την τεχνητή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι, ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, οι Γάλλοι αφυδατώνουν τα σταφύλια πάνω σε άχυρα, οι Γερμανοί παράγουν τα ice wines χρησιμοποιώντας το ψύχος, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «λιάζουν» τα σταφύλια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο κι ένα μόνο μέρος των σακχάρων καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλη. Αυτά λοιπόν, τα φυσικώς γλυκά κρασιά, θεωρούνται τα ευγενέστερα των επιδόρπιων.

Στην επόμενη σελίδα: «Απολαύστε το είτε μόνο του είτε με γλυκιά παρέα».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το νέο εγχείρημα του «γκουρού» του εκλεκτού καφέ Γιάννη Ταλούμη ήρθε στην Ομήρου και προσφέρει μια ξεχωριστή αίσθηση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις των νέων τάσεων στην παραγωγή της σαμπάνιας και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα της αλλαγής του χρόνου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός -με το Pilot's Watch Chronograph Edition Le Petit Prince- το μεθυστικό, παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή Dark Cave.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα υλικά είναι φρέσκα, της εποχής και παντρεύονται μεταξύ τους με τρόπους πρωτότυπους αλλά όχι δήθεν. Ο σεμνός σεφ Νίκος Θωμάς έχει άποψη και για τη γευστική μνήμη και για την μοντέρνα κουζίνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro