Top 5 Top 5 λευκά γλυκά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα

Δοκιμάσαμε πέντε υπέροχα φυσικώς γλυκά κρασιά (τα ευγενέστερα των επιδόρπιων) και σας δίνουμε τη σκυτάλη. Είναι η τέλεια παρέα για τις γλυκές φθινοπωρινές βραδιές –κόντρα στην πικρή καθημερινότητα.

 
wine_kolaz

Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών.

Υποκίτρινα, στις αποχρώσεις του άχυρου, χρυσαφένια, μελιά…: η χρωματική τους παλέτα έχει απίστευτο εύρος. Τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, μέλι…: ο πλούτος των αρωμάτων τους είναι μαγευτικός. Η γεύση τους τρυφερή, με βελούδινη γλύκα. Υποκλινόμαστε στα θέλγητρα των γλυκών κρασιών –ελπίζοντας ότι η μελένια υφή τους θα σιγοντάρει τη γλυκιά φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.

Σήμερα δοκιμάζουμε πέντε ελληνικούς λευκούς Φυσικώς Γλυκείς Οίνους (ή Vins Naturellement Doux, όπως είναι ο γαλλικός όρος). Γλυκά κρασιά δηλαδή που παράγονται από σταφύλια που έχουν πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής ή τεχνητής συμπύκνωσης.

Περίπτωση φυσικής συμπύκνωσης είναι η «ευγενής σήψη» των μπορντολέζικων Sauternes. Όσο για την τεχνητή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι, ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, οι Γάλλοι αφυδατώνουν τα σταφύλια πάνω σε άχυρα, οι Γερμανοί παράγουν τα ice wines χρησιμοποιώντας το ψύχος, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας «λιάζουν» τα σταφύλια. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο κι ένα μόνο μέρος των σακχάρων καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλη. Αυτά λοιπόν, τα φυσικώς γλυκά κρασιά, θεωρούνται τα ευγενέστερα των επιδόρπιων.

Στην επόμενη σελίδα: «Απολαύστε το είτε μόνο του είτε με γλυκιά παρέα».

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro