mosxaraki 1190

Αν βρεθείτε το καλοκαίρι στη Σαντορίνη, θα το βρείτε στο μενού του «Selene Meze & Wine». Φωτό: Φάνης Κορωνάκης.

Υλικά (για 6 άτομα)

Υλικά για τη φάβα
500 γρ. φάβα Σαντορίνης
1.200 ml νερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και περνάμε τα υπόλοιπα υλικά από μίξερ μέχρι να γίνουν πουρές.

Υλικά για το συκώτι
1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι
Γάλα μέχρι να το σκεπάσει.

Εκτέλεση
Βάζουμε το συκώτι σε γάλα για 2 ώρες. Το ξεπλένουμε και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Το κόβουμε σε κομμάτια (κύβους).

Υλικά για τα παντζάρια
1/2 κιλό παντζάρια μεσαίου μεγέθους
Χοντρό αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Τυλίγουμε τα παντζάρια κάθε ένα ξεχωριστά με αλουμινόχαρτο, αφού έχουμε προσθέσει λίγο χοντρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο στο κάθε παντζάρι. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 180º C. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κύβους.

Υλικά για τα κρεμμύδια
2 μεγάλα κρεμμύδια
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο ρίγανη
Αλάτι-πιπέρι
1/2 ποτήρι Βισάντο.

Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε ροδέλες. Τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το Βισάντο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, για να γλασαριστούν.

Τελικό στάδιο εκτέλεσης
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τα πατζάρια και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε το συκώτι καλά και σβήνουμε με αρκετό Βισάντο. Προσθέτουμε το μείγμα κρεμμύδια-βισάντο στο συκώτι, ενοποιούμε, ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και 1 κομματάκι βούτυρο και ανακατεύουμε.

Παρουσίαση
Σε ένα πιάτο βάζουμε τη φάβα και επάνω το υπόλοιπο μείγμα.

Tip
Το συκώτι μπαίνει στο γάλα, για να φύγουν οι όποιες τοξίνες ενδεχομένως έχει και ως γευστικό αποτέλεσμα δεν μυρίζει έντονα.

⇒ Εστιατόριο «Σελήνη» και «Selene Meze & Wine», Πύργος, Σαντορίνη, τηλ. 22860 22249. Το μοσχαρίσιο συκώτι με σαντορινιά φάβα και παντζάρια γλασαριμένα σε βισάντο υπάρχει στο μενού του «Selene Meze & Wine».

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 Ασύρτικα από τη Σαντορίνη για τα καλοκαιρινά τραπέζια –επιλέγει η Μαρία Νέτσικα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top