Το έξοχο design των AK-A architects “μυρίζει” Ιταλιάνικη φρεσκάδα, Αμερικάνικη χαλαρότητα και Οld Athens κομψότητα. (Φωτό: Δημήτρης Βλάικος).

Το καλοκαίρι του 2008 δεν μιλούσα γρι ιταλικά παρά μονάχα τη γλώσσα του έρωτα στην τοποθεσία Αντίπαρος. Ένα νησί που ερωτεύεσαι μονομιάς για όλα όσα απλόχερα σου κρύβει κι οφείλεις να ανακαλύψεις. Το ίδιο καλοκαίρι η Sabrina Ciarpelloni και ο Stefano Gentili θα άνοιγαν το «Lollo’s», την πιτσερία που θα άλλαζε την εικόνα της πίτσας που είχαμε ως τότε και θα ομόρφαινε τα καλοκαίρια χιλιάδων επισκεπτών του νησιού – και θα έκαμε πολλούς να έρθουν με τα σκάφη τους από τα γύρω νησιά για να απολαύσουν pinsa ρωμάνα. Αφού περιηγήθηκαν στην Ισπανία και τη Βενεζουέλα, έχοντας αφήσει πίσω τους τη Ρώμη και τις καριέρες τους, έριξαν την πινέζα στην Πάρο. «Γιατί δεν δοκιμάζετε στην Αντίπαρο;», τους είπε ένας φίλος. Σωστή συμβουλή.

Το πρώτο μαγαζί φτιάχτηκε στο κεντρικό στενό της Χώρας, κοντά στο λιμάνι και θα χωρούσε λίγα τραπέζια, για τα οποία μάλιστα δεν γίνονταν κρατήσεις. Μια παρέα μπαίνει, μια παρέα βγαίνει. Η αεικίνητη και χαμογελαστή Σαμπρίνα θυμάται φυσιογνωμίες, σημειώνει τηλέφωνα και καλεί όταν αδειάσει το πρώτο τραπέζι. Απ’ έξω γινόταν πάντα χαμός και οι βιαστικοί και πάντα ανυπόμονοι κοσμικοί άρχισαν να συνηθίζουν την ιδέα ότι θέλει χρόνο η αγάπη, θέλει υπομονή. Μέσα, ο Στέφανο φούρνιζε pinse, έφερνε σε κάθε πιάτο (antipasti, primi, pinse) την πολυμορφία και το βάθος της ιταλικής κουζίνας.

Οι περίφημες πίνσες. Ωοειδείς, όπως απαιτεί η Ρωμαϊκή παράδοση. (Φωτό: Δημήτρης Βλάικος).

Η pinsa είναι μια παραδοσιακή συνταγή της αρχαίας Ρώμης. Pinsere σημαίνει «πιέζω με δύναμη προς τα κάτω», το ζυμάρι εν προκειμένω, ώστε να πλατύνει, να μοιάζει με πίτα. Μια πλατιά πίτα ωοειδούς σχήματος ήταν η προσφορά των αρχαίων Ρωμαίων στους Θεούς. Η pinsa του «Lollo’s» είναι ψημένη σε ξυλόφουρνο και η ζύμη της φτιαγμένη από εκλεκτό μίγμα ιταλικών αλευριών από βιολογικό μαλακό σίτο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η οποία στέκεται και ωριμάζει για τουλάχιστον 36 ώρες. Η πάστα είναι χειροποίητη, τα ιταλικά αλλαντικά και τυριά είναι D.O.P και I.G.P.. Από bresaola della Valtellina και culatello di Zibello μέχρι λαχταριστές burrata που σκάνε στο στόμα, formaggio di Fossa di Sogliano και Τaleggiο, ο αφρός της δουλευταρούς, προκομμένης και πεντανόστιμης Ιταλίας ταξίδευε στην Αντίπαρο.

Θέλει μεγάλη παρέα το «Lollo’s», να έχεις pinse στη μέση, να δοκιμάζεις, να πίνεις τα υπέροχα ιταλικά κρασιά.

Στα επόμενα χρόνια, ο ξυλόφουρνος του «Lollo’s» θα έβρισκε τη θέση του μπροστά στο λιμάνι: τα τραπέζια θα πολλαπλασιάζονταν, η ποιότητα θα γινόταν ακόμη καλύτερη, οι προτάσεις για να ανοίξουν «Lollo’s» στην Αθήνα ήταν ακόμη περισσότερες. Ο Stefano και η Sabrina αρνούνταν ευγενικά. Δεν ήθελαν να κάνουν franchise, ήθελαν συνεργάτες, με τους οποίους θα δούλευαν μαζί, θα μοιράζονταν το όνειρο που έχουν. Η Όρσα Ρεμπούσκου και ο Αντώνης Ζωγράφος ερωτεύτηκαν το «Lollo’s» από την πρώτη στιγμή το 2008, μιλάνε ιταλικά καθώς έχουν σπουδάσει εκεί κι αγάπησαν τη φιλοσοφία, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της γείτονος χώρας. Τα χέρια δόθηκαν και το «Lollo’s Atene» είναι πλέον γεγονός, έπειτα από πολλή δουλειά, δοκιμές, εκπαίδευση και βρίσκεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, στην Εθνικής Αντιστάσεως 3α.

Ξυλόφουρνους έχουν και οι πιτσαρίες της γειτονιάς. Αυτή δεν είναι μια πιτσαρία της γειτονιάς. (Φωτό: Δημήτρης Βλάικος).

Στο «Lollo’s Atene» θα βρεις ό,τι ακριβώς έβρισκες και στην Αντίπαρο: τα χειροποίητα ζυμαρικά (tornarelli al gorgonzola, gnocchetti di patate alla Sorrentina, ravioli al tartufo, lasagna alla Bolognese, tagliatelle al ragu) και τις pinse που χωρίζονται σε 6 κατηγορίες: Margherite (με bacon, με bufala, με prosciutto di Parma), Rosse (οι κόκκινες capricciosa, funghi, Napoli, Norma, porcini), Bianche (οι λευκές όπως οι bresaola, grana e rucola και tricolore), Piccanti (οι καυτερές Diavolina, Nduja di Spilinga), Vegane (χορτοφαγικές) και Gourmet, στις οποίες ο Stefano έχει βάλει τον καλύτερο εαυτό του, όπως στη Strega με mozzarella, πουρέ κολοκύθας, guanciale, pecorino romano, καπνιστή scamorza και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι.

Από την Αντίπαρο στο Χαλάνδρι. (Φωτό: Δημήτρης Βλάικος).

Ο κατάλογος είναι μεγάλος, κάθε pinsa είναι στημένη με πάθος, κάθε υλικό βρήκε τη θέση του μετά από σκέψη και δοκιμές. Θέλει μεγάλη παρέα το «Lollo’s», να έχεις pinse στη μέση, να δοκιμάζεις, να πίνεις τα υπέροχα ιταλικά κρασιά από όλη την περιφέρεια της χώρας αλλά και εκλεκτή επιλογή από ελληνκά λευκά, κόκκινα, ροζέ, bollicine αλλά και aperitivi.

Σε μια τυπική μεταπολεμική μονοκατοικία του ’50 των Αθηναϊκών προαστίων, στο Χαλάνδρι, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 3α χτυπάει η καρδιά του αντιπαριώτικου καλοκαιριού και του πιο φίνου ιταλικού κυριακάτικου τραπεζιού. Το περιβάλλον που δημιουργήθηκε υπό την αρχιτεκτονική μελέτη της Κατερίνας Αποστόλου και της Μίννας Κολάκη (ΑΚ-Α) και την κατασκευαστική επιμέλεια του Ορέστη Κωνσταντίνου (STEPSIS) είναι λιτό και φρέσκο: οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από το περβάζι των παραθύρων είναι χρωματισμένο σε βαθύ πράσινο σαν να είναι βουτηγμένο στο λάδι. Ό,τι βρίσκεται από εκεί και πάνω είναι λευκό. Η φωτεινή τζαμαρία που διαχωρίζει την κουζίνα από τη σάλα λειτουργεί σαν οθόνη θεάτρου σκιών όπου προβάλλεται η αδιάκοπη κίνηση της ομάδας. Σημειωτέον, πρόκειται για την ίδια ομάδα του «Lollo’s» της Αντιπάρου. Ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι από γυαλισμένο μωσαϊκό, το οποίο κατασκευάστηκε επιτόπου, «γεμίζει» όλο τον ημικυκλικό χώρο με τα παράθυρα. Che Bellezza!

Οι δημιουργοί: Εξ αριστερών, ο Stefano Gentili, η Όρσα Ρεμπούσκου, η Sabrina Ciarpelloni και ο Αντώνης Ζωγράφος. (Φωτό: Δημήτρης Βλάικος).

Ετσι είναι. Η Ιταλία είναι έρωτας και μπορεί να μην έμαθα γρι ιταλικά -εκτός από τα sapori και το semaforo, λαχταρώ πάντα όμως την παρέα και το πάθος εκείνων που φέρουν το ιταλικό ταμπεραμέντο, είτε γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί, είτε σπούδασαν και αγάπησαν τον τόπο.

//Lollo’s Atene: Εθνικής Αντιστάσεως 3α, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6801040. Ιnstagram.

 

Διαβάστε ακόμα: Γνωρίζετε τα υπέροχα άνθη του άγριου θυμαριού;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top