Mama Roux South_3-1190

Φωτεινό, ευρύχωρο και με μεγάλη βεράντα. Αυτό είναι το σκηνικό του νέου Mama Roux στη Γλυφάδα.

Όταν τα εστιατόρια που σημειώνουν επιτυχία αποφασίζουν να αποκτήσουν και αδερφάκια, η αλήθεια είναι ότι τα κοιτάω λίγο με δυσπιστία και τα επισκέπτομαι συγκρατημένος. Με λίγα λόγια «κρατάω πισινή». Η εικόνα που έχεις σχηματίσει από το «πρωτότοκο» σε κάνει να βάζεις τον πήχη ψηλά και να περιμένεις να δεις κάτι ανάλογων δυνατοτήτων. Τις περισσότερες φορές απογοητεύεσαι, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Το γνωστό «Mama Roux» πήρε το δρόμο για τα νότια προάστια της πόλης και εγκαταστάθηκε στην Γλυφάδα. Πιο φωτεινό, πιο ευρύχωρο, πιο καλοντυμένο, πιο πολύχρωμο, πιο αμερικάνικο γενικά, πιο… όπως δηλαδή αρμόζει και στο χαρακτήρα στης περιοχής. Καπετάνιος στην κουζίνα είναι ο Βασίλης Σπόρος (παλιός γνώριμος από την Αιόλου), ο οποίος όμως εδώ είπε να βάλει τη δική του πινελιά, όραμα, όνειρο (όπως θέλετε πείτε το) και να κάνει κάτι διαφορετικό: Barbeque Low & Slow.

Ramen Burger-1190

Εδώ στα νότια δεν ξεχνάνε τα διάσημα burgers που σερβίρουν και στο κέντρο.

Μια τεχνική του αμερικανικού Νότου για το πώς είναι το original barbeque. Εδώ θα σημειώσω ότι οι περισσότεροι από εμάς (και εγώ μαζί) έχουμε μια λανθασμένη γνώση για το τι είναι το barbeque, το ψήσιμο δηλαδή σε χαμηλή θερμοκρασία γύρω στους 120ο C (low) και για πολλή ώρα (slow), όπου το κρέας έρχεται σε έμμεση επαφή με τη θερμότητα και καπνίζεται ταυτόχρονα, και το συγχέουμε με το grill, την άμεση έκθεση του κρέατος στη φωτιά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Για να μπορέσουν να πετύχουν αυτόν τον τρόπο ψησίματος, οι άνθρωποι του «Mama Roux» έφεραν ένα smoker όπου τα κρέατα ψήνονται και καπνίζονται ταυτόχρονα σε ένα θάλαμο, στον οποίο διοχετεύεται η θερμότητα και ο καπνός.
The smoker_1-1190

Το smoker αποτελείται από δύο θαλάμους. Στο μικρό μπαίνουν τα ξύλα και τα κάρβουνα, ενώ στο δεύτερο και πιο μεγάλο όπου διοχετεύεται η θερμότητα και ο καπνός, ψήνονται τα κρέατα.

Για να μπορέσουν να πετύχουν, λοιπόν, αυτόν τον τρόπο ψησίματος, οι άνθρωποι του «Mama Roux» έφεραν ένα smoker (όπως λέγεται και σχεδιάστηκε από τον Βασίλη) όπου τα κρέατα ψήνονται και καπνίζονται ταυτόχρονα σε ένα θάλαμο, στον οποίο διοχετεύεται η θερμότητα και ο καπνός.

The kitchen team-1190

Η μπριγάδα της κουζίνας με επικεφαλής τον chef Βασίλη Σπόρο που υπόσχεται πολλά.

Εκείνο το βράδυ που το επισκέφτηκα δοκίμασα όμορφα ψημένα κρέατα, πολύ ζουμερά, τα οποία είχαν έντονη τη γεύση αλλά και τη μυρωδιά του καπνιστού. Εδώ επίσης θα πρέπει να πω ότι τα παιδιά στην κουζίνα ξέρουν να «κόβουν» καλά το κρέας και να μην το καταστρέφουν, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό σε αυτού του είδους την κουζίνα.

Short Rib (500g) (Low & Slow)-1190

Λαχταριστά κρέατα που ψήνονται low & slow, μένουν ζουμερά και έχουν έντονη τη γεύση του καπνιστού.

Τα συνοδευτικά δε που ήρθαν (πατατοσαλάτα, coleslaw, baked macaroni and cheese, hush puppies καλαμποκιού και τηγανητές γλυκοπατάτες) μαζί με το λαχταριστό μπούτι κοτόπουλο, το brisket από black angus βοδινό και τα χοιρινά spare ribs έδιναν μια αμερικανική προσέγγιση στα πιάτα και πρόσθεταν γλυκές νότες σε κάθε μπουκιά. Αν και, μεταξύ μας, εγώ θα προτιμούσα λίγο χοντρό αλάτι και θα άφηνα να «μιλήσουν» μόνα τους τα κρέατα.

Pecan Pie-1190

Η «πλανεύτρα» τάρτα από καραμελωμένα καρύδια pecan και παγωτό μπανάνα. Δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να τη δοκιμάσεις.

Η καυτερή σούπα με γαρίδες, καπνιστό λουκάνικο και ρύζι στον ατμό στον πάτο του πιάτου, αν και ακούγεται «βαριά», ήταν από τα πιάτα που «άνοιξαν» τη βραδιά μου, αλλά και ξεχώρισα, όπως και η πεντανόστιμη τάρτα με καραμελωμένα καρύδια pecan που ήρθε στο τέλος.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, το «Mama Roux South» κρατάει τις ethnic γευστικές του καταβολές που φέρνει από το κέντρο (φυσικά και θα βρεις τα γνωστά σου burgers, αλλά και το δημοφιλές brunch), αλλά προσθέτει και μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη προσέγγιση στον τρόπο ψησίματος των κρεάτων, παίζει δυνατά με κοκτέιλ και γενικά δημιουργεί πολλές προσδοκίες για το μέλλον, οι οποίες -αν μη τι άλλο- θα συζητηθούν.

Mama Roux South_cocktails-1190

Πίσω από την μπάρα του Mama Roux, θα βρούμε τον Τάκη Τσατσούλη και την ομάδα του να σερβίρουν cocktailσ που ταιριάζουν στο ύφος της κουζίνας.

//«Mama Roux South», Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, τηλ. 216 700 4459, €30-35/άτ.

Διαβάστε ακόμα: Οι γιαγιαδίστικες μακαρονάδες του Ακάκιου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top