Αυτό είναι το ομορφότερο ελληνικό εστιατόριο εκτός Ελλάδας;

Σε μια από τις πιο αρτ γειτονιές του Μαϊάμι, την Design District, ένα ζευγάρι με ρίζες από την Ελλάδα και την Τουρκία αποφάσισε να δημιουργήσει το Mandolin Aegean Bistro - ένα εστιατόριο που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα κάποιου νησιού του Αιγαίου.

 

Η είσοδος του Mandolin Aegean Bistro, με το λευκό και γαλάζιο χρώμα, θυμίζει παραδοσιακό σπίτι σε κάποιο νησάκι του Αιγαίου. (Φωτογραφία: Karina in the City)

Ήταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο όταν μιλούσαμε με τον chef Ανδρέα Λαγό και το μεσογειακό american dream του, δηλαδή τη δημιουργία του Clove Mediterranean Kitchen στο Μαϊάμι. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό εστιατόριο με άρωμα Αιγαίου στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου της Φλόριντα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, σε μια από τις πιο αρτ γειτονιές του Μαϊάμι, την Design District, βρίσκεται το ελληνικό εστιατόριο Mandolin Aegean Bistro.

Ο Ahmet Erkaya και η Anastasia Koutsioukis. (Φωτογραφία: Al Diaz | Miami Herald)

Όλα ξεκίνησαν το 2009. Η Anastasia Koutsioukis και ο Ahmet Erkaya, Νεοϋρκέζοι και οι δύο, με επιτυχημένες καριέρες στον χώρο του marketing και των οικονομικών, με ελληνικές ρίζες η Anastasia και με τουρκικές ο Ahmet, αποφάσισαν ότι είχε έρθει η στιγμή να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Έχοντας περάσει πολλά καλοκαίρια τους τόσο στα ελληνικά νησιά, όσο και στα παράλια της Τουρκίας, αλλά πάνω από όλα έχοντας αγαπήσει τη κουζίνα και τη κουλτούρα του Αιγαίου, δεν δίστασαν να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους και να κάνουν ένα restart στη ζωή τους.

Αριστερά: Η είσοδος για την αυλή του Mandolin. Δεξιά: Η αυλή του μαγαζιού. (Φωτογραφίες: Mandolin Aegean Bistro)

Οι τοίχοι του μαγαζιού είναι διακοσμημένοι με vintage σουβενίρ από την Ελλάδα. (Φωτογραφία: Mandolin Aegean Bistro)

Αυτό το restart έμελλε να γίνει στο Μαϊάμι. Αφού έψαξαν διάφορους χώρους για να στεγάσουν τα νέα τους όνειρα, στο τέλος κατέληξαν σε ένα κτίριο του 1940 στην Design District, το οποίο μετέτρεψαν σε ένα εστιατόριο 150 θέσεων και με έναν υπέροχο κήπο για τις καλοκαιρινές ημέρες, που με την πρώτη ματιά σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα κάποιου νησιού του Αιγαίου. Ενώ στο εσωτερικό του μαγαζιού, λειτουργεί και μια μικρή αγορά, με φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του μαγαζιού και φρεσκοψημένο ψωμί.

Από σαγανάκι, τζατζίκι, ελιές και χταποδάκι μέχρι μουσακά, γεμιστά, χωριάτικη, ψάρια και τηγανητές πατάτες, το μενού του μαγαζιού είναι γεμάτο με γεύσεις του Αιγαίου. (Φωτογραφία: Karla Garcia | Mr. Porter)

Ξύλινα τραπέζια, λευκά και γαλάζια χρώματα (όπως τα σπίτια στα νησιά του Αιγαίου), με τους τοίχους να είναι γεμάτοι από vintage σουβενίρ από την Ελλάδα. Όπως λένε οι ίδιοι «φτιάξαμε το Mandolin ως αντανάκλαση του σπιτιού μας, της ζωή μας και των αξιών μας, που δεν είναι άλλες από τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας». Και το μενού τους δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτές τις αξίες, καθώς διαθέτει πιάτα που όλοι έχουμε παραγγείλει σε κάποια ταβερνούλα ένα καλοκαίρι παρέα με τους φίλους μας. Από σαγανάκι, τζατζίκι, ελιές και χταποδάκι μέχρι μουσακά, γεμιστά, χωριάτικη, ψάρια και τηγανητές πατάτες.

Φυσικά όλα τα λεφτά είναι τα τραπέζια στην αυλή, που δεν θυμίζουν σε τίποτα ότι βρίσκεσαι στο Μαϊάμι. (Φωτογραφία: : Mandolin Aegean Bistro)

Στα δεξιά είναι η μικρή αγορά που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Mandolin. (Φωτογραφία: Mandolin Aegean Bistro)

Μάλιστα το Mandolin Aegean Bistro γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, που το 2015 η Anastasia Koutsioukis και ο Ahmet Erkaya άνοιξαν και το 2ο εστιατόριό τους, το Mandolin Beach στο Μαϊάμι Μπιτς. «Η μαγειρική έχει να κάνει με το φαγητό, τους φίλους και την κοινότητα» λένε και συμπληρώνουν: «Απλά φτιάξαμε ένα μέρος όπου μπορείς να γεμίσεις το στομάχι και την ψυχή σου, όπως γίνεται στα χωριά μας στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Αριστερά: Μια ματιά στο εσωτερικό του μαγαζιού. Δεξιά: Η πίσω αυλή του Mandolin. (Φωτογραφίες: Mandolin Aegean Bistro)

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια στο κέντρο της Αθήνας για after office drinks

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια, με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μεταξύ των προσκεκλημένων. Σύντομα, ο δαιμόνιος φαρμακοποιός / entrepreneur και οι συνεταίροι του ελπίζουν ότι όλη η ψαγμένη Νέα Υόρκη εδώ θα ψωνίζει λάδι, θα πίνει "γκρικ φρέντο" και θα απολαμβάνει μπουγάτσα σε αποδόμηση μέσα σε... ποτήρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

To ταξίδι ξεκίνησε στη Ρώμη το 1905, από τον ιδρυτή Alfredo Danesi, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την 4η γενιά της ίδιας οικογένειας. Στη χώρα μας, ο καφές Danesi ήρθε το 1993 από τον Γιάννη Ταλούμη και επί 25 χρόνια γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας με άρωμα εκλεκτού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αδύνατον να διαπράξει τέτοιο έγκλημα όποιος αγαπά πραγματικά τον καφέ, αυτός που ξέρει τι είναι καφές, που δεν τον πίνει μηχανικά μόνο και μόνο για να ανοίξει το μάτι του και να πάει σκουντουφλώντας στη δουλειά. Διαβάστε γιατί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Έτσι αποδεικνύει το πολύ μοδάτο αυτό λευκό σταφύλι τα θαυμαστά αποτελέσματα του εγκλιματισμού του από την κοιλάδα του Ροδανού στην Ελλάδα. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro