Είναι 1η του Απρίλη και το Μαραμπού στην Αρχελάου έχει μόλις ανοίξει τις πόρτες του. Αποτελεί ουσιαστικά νέα άφιξη στη γειτονιά και είναι δημιούργημα της Βίκυς Περιστάνογλου και του Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου. Πριν συνεργαστούν, εκείνη ήταν -και συνεχίζει να είναι- γευσιγνώστρια κρασιών που είχε ως παιδικό όνειρο να ανοίξει ένα παγωτατζίδικο. Και ο Ιγκόρ εργαζόταν στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά του άρεσε πάντα να μαγειρεύει και να… ζαχαροπλάθει. Το Μάρτιο του 2018, η Βίκυ ταξίδεψε στη Ρώμη για να μάθει να φτιάχνει artigianale παγωτό. Αφού γύρισε, άνοιξε τον Οκτώβρη -off-season- το Μαραμπού για να το κλείσει λίγο μετά για το χειμώνα. Με τον Ιγκόρ, το ξανάνοιξαν πριν από δύο εβδομάδες.
Τι είναι, όμως, το artigianale παγωτό; Η Βίκυ μου ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής ότι δεν της αρέσει ο όρος χειροποίητο για το παγωτό που φτιάχνουν. Αλλά ούτε και ο όρος τζελατερία για το μαγαζί τους. Το Μαραμπού είναι ένα παγωτατζίδικο που παράγει και πουλάει παγωτά μικρής παραγωγής από ποιοτικές πρώτες ύλες. Και πουλάει μόνο παγωτό και νερό. Τίποτα άλλο. Οι διαθέσιμες γεύσεις δεν ξεπερνούν τις δέκα. Κι ενώ υπάρχει πάντα στο μαυροπίνακα ένα παγωτό με γεύση ανθόγαλο και ένα με σοκολάτα, οι υπόλοιπες γεύσεις εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή. Μαύρη μπύρα, αβοκάντο, και καρύδα με γιασεμί ή δάφνη, είναι μερικές μόνο από αυτές.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά, ο Ιγκόρ μας προσκαλεί να ξεκινήσουμε να δοκιμάζουμε – με βιοδιασπώμενα κουταλάκια, παρακαλώ! Εδώ να κάνω μια παρένθεση για να σημειώσω ότι το παγωτό δεν πωλείται «με τη μπάλα». Αντ’ αυτής, σερβίρεται με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σε κυπελάκι, καθώς η υφή του είναι πιο μαλακή από αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Κλείνω την παρένθεση. Έπειτα από μια μίνι διαβούλευση με τη φωτογράφο και δεινή γευσιγνώστρια Μόνικα Κρητικού, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε το tasting συνδυάζοντας παγωτό φιστικοβούτυρο με παγωτό ανθόγαλο. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα παγωτά που και οι δύο είχαμε δοκιμάσει μέχρι τότε – και είμαστε και οι δύο γερά κουτάλια.
Γεύση αληθινή. Έτσι θα περιέγραφα τα παγωτά του Μαραμπού. Δεν τρως «παγωτό με γεύση ανθόγαλο», αλλά πραγματικό «παγωτό ανθόγαλο». Άσχετα με το αν είσαι έμπειρος γευσιγνώστης ή όχι, είσαι καταδικασμένος να νιώσεις τη διαφορά. Κι αυτό γιατί το artisanal της υποθέσεως φτάνει μέχρι τις βάσεις των παγωτών τους τις οποίες τις φτιάχνουν οι ίδιοι από την αρχή. Μάλιστα, καθώς κάποιες φυτικές ίνες που δίνουν πυκνότητα στα παγωτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα στη φυσική τους μορφή, τις εισάγουν κατευθείαν από την Ιταλία.
Συνεχίσαμε το tasting με σορμπέ μάνγκο το οποίο συνδυάσαμε με γιαούρτι στρατσιατέλλα. Το σορμπέ -με την τελείως φυσική του γεύση- εκπλήσσει χάρη στην τέλεια αναλογία φρούτου και ζάχαρης. Δεν είναι καθόλου λιγωτικό ή, αντιθέτως, ξινό όπως τα περισσότερα σορμπέ μάνγκο. Το ίδιο «αληθινό» είναι και το γιαούρτι στρατσιατέλλα που το φτιάχνουν με στραγγιστό γιαούρτι, λίγη κρέμα γάλακτος και κομματάκια σοκολάτας. Μπορείς να ξεχωρίσεις όλες τις διαφορετικές γεύσεις των υλικών του καθώς λιώνουν στο στόμα σου. Εδώ, αξίζει να αναφέρω ότι προς το παρόν δεν σερβίρουν τα παγωτά τους σε χωνάκι. Αυτό γιατί οι ίδιοι είναι «πουρίστες» και δίνουν έμφαση στο παγωτό στην καθαρή του μορφή. Βέβαια, άμα το ζητήσεις, σου το στολίζουν ευχαρίστως με ένα μίνι χωνάκι. Το οποίο εμείς τιμήσαμε τόσο για το insta-worthy της υποθέσεως όσο και για τη γεύση του.
Από όλες τις προτεινόμενες γεύσεις, εγώ ξεχώρισα το σορμπέ bitter σοκολάτας. Αυτό, προφανώς, οφείλεται στο ότι είμαι φαν της πικρής σοκολάτας. Όπως μου εξήγησε και ο Ιγκόρ, για να αρέσει σε κάποιον το παγωτό που θα φάει στο Μαραμπού, θα πρέπει να του αρέσει η πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνεται, καθώς δεν χρησιμοποιούν κανένα βελτιωτικό γεύσης ή πρόσθετο που θα «μασκαρέψει» το υλικό σε κάτι άλλο. Το σορμπέ που εγώ δοκίμασα, φτιάχνεται από οργανική σοκολάτα με 81% περιεκτικότητα σε κακάο η οποία έχει μια συναρπαστική φρουτώδη επίγευση.
Κάποιοι μικροί πελάτες της γειτονιάς αποκαλούν τη Βίκυ «παγωτατζού». Και κόσμος από άλλες γειτονιές της Αθήνας που άκουσε από γνωστούς του για το «διαφορετικό» παγωτό που φτιάχνουν εδώ, έχει αρχίσει ήδη να συρρέει. Κάπως έτσι το μάθαμε και εμείς που πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε και αποφασίσαμε να το δοκιμάσαμε πριν από εσάς για σας. Και σας το προτείνουμε ένθερμα. Τις καθημερινές θα το βρείτε ανοιχτό από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Παρασκευές και Σάββατα ανοίγει στις 12:00 και κλείνει τα μεσάνυχτα, κάτι που καθιστά τα παγωτά του ιδανικά για να κλείσεις το βράδυ σου μετά από ένα ποτό στα παρακείμενα μαγαζιά. Άλλωστε ολόκληρη η οδός Αρχελάου, από το στυλάτο καφέ Ohh Boy στην αρχή της ως το ιδιοσυγκρασιακό θέατρο Skrow στο τέρμα, είναι ο πιο σοφιστικέ δρόμος του Παγκρατίου για να βολτάρεις και να ψωνίσεις.
INFO: Μαραμπού, Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ. 210 7247037.
Διαβάστε ακόμα: Οδός Αρχελάου, μερικές ακόμα στάσεις στον χίψτερ δρόμο του «Κάτω Κολωνακίου».