Το βιβλίο της Μαρίας Νέτσικα «Τα κρασιά της Ελλάδας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός.

Η Μαρία Νέτσικα είναι ταυτισμένη με το κρασί. Αν και η πρώτη της αγάπη ήταν η χημεία. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ωστόσο όταν πήγε στη Γαλλία για αναζήτηση της συνέχειας των σπουδών της, προέκυψε ο έρωτας με το κρασί και συνεπώς η οινολογία.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τους πάτριους αμπελώνες και άρχισε να δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς του οινικού κλάδου. Από το 1996 δημοσιογραφεί, γράφει βιβλία και εκπαιδεύει τους οινόφιλους της Βόρειας Ελλάδας.

Μιλώντας στο Andro, με αφορμή την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της «Τα κρασιά της Ελλάδας» (εκδ. Ιανός), μας συστήνει στις νέες ποικιλίες που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια, και αναπτύσσει τη σκέψη της σε όλο το φάσμα της οινικής απόλαυσης.

– Το νέο σας πόνημα είναι αναθεωρημένη έκδοση του προηγούμενου βιβλίου σας, «Τα Κρασιά της Ελλάδας». Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη έκδοση του βιβλίου τι έχει αλλάξει στον ελληνικό αμπελώνα;
Το βιβλίο «Τα Κρασιά της Ελλάδας», πρωτοκυκλοφόρησε το 2006. Στα 13χρόνια που μεσολάβησαν πολλά έχουν αλλάξει. Καταρχάς στον ελληνικό αμπελώνα. Καινούργιες ποικιλίες αναδείχθηκαν, ορισμένες όπως η Μαλαγουζιά στην κυριολεξία ανασύρθηκαν από την αφάνεια για να καλλιεργηθούν στο σύνολο του ελληνικού αμπελώνα. Νέες αμπελουργικές ζώνες μπήκαν στον οινικό χάρτη της χώρας. Και φυσικά πολλοί ‘νέοι’ οινοποιοί μάς προτείνουν τα προϊόντα τους. Συνεπώς η αναθεώρηση της έκδοσης ήταν απαραίτητη.

»Επιπλέον, έχουμε αλλάξει και εμείς, ως αναγνώστες. Αναζητάμε την πιο αποσπασματική ανάγνωση, την ανεύρεση της πληροφορίας γρήγορα και ξεκάθαρα. Γι’ αυτόν τον λόγο και η νέα έκδοση ακολουθεί τη σύγχρονη μορφή των οδηγών οινοτουρισμού και βεβαίως είναι δίγλωσση (ελληνική/αγγλική).

«Το κρασί με το φαγητό είναι απόλαυση, δεν υπάρχει λόγος να της προσθέτουμε άγχη».

– Ειδικεύεστε στις αρμονίες κρασιού – φαγητού, έναν τομέα που συχνά οι αμύητοι αντιμετωπίζουν με θυμηδία. Συμφωνείτε ότι υπάρχουν υπερβολικές φιλοδοξίες στα παντρέματα και ότι καμιά φορά αρκεί απλώς να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το κρασάκι μας χωρίς να νοιαζόμαστε αν αναδεικνύει τριτογενή αρώματα σε κάποιο πολύπλοκο πιάτο;
Είναι γεγονός ότι όταν η αρμονία του κρασιού με το πιάτο που συνοδεύει είναι σωστά μελετημένη, μπορεί να μας συγκινήσει, να μας δημιουργήσει ανεξίτηλες γευστικές αναμνήσεις! Γι’ αυτό και αναζητώ αυτά τα παντρέματα, σε όλες τις δραστηριότητές μου, είτε οργανώνω ένα γαστρονομικό δείπνο σε 5αστερο ξενοδοχείο είτε γευματίζω δίπλα στη θάλασσα στις διακοπές. Έχει πλέον εξελιχθεί σε κάτι σαν… δεύτερη φύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κατανοώ την χαλαρή διάθεση πολλών φίλων. Εξάλλου το κρασί με το φαγητό είναι ούτως ή άλλως μία απόλαυση και δεν υπάρχει λόγος να της προσθέτουμε άγχη.

– Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί αριστεύει διεθνώς. Ξέρουμε ότι οι επαΐοντες αγκαλιάζουν το Σαντορινιό Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο εκ Ναούσσης. Ποιο λέτε να είναι το επόμενο εξαγώγιμο “αστέρι” του ελληνικού αμπελώνα;
Λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές ρεύμα προς τις άγνωστες τοπικές ποικιλίες, υπάρχουν ορισμένες υποψήφιες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει μία διεθνή καριέρα. Θα αναφέρω τις: Λημνιώνα, Μαυροδάφνη, Βιδιανό. Φυσικά, για να μιλήσουμε για εξαγώγιμο «αστέρι» θα πρέπει να δημιουργηθεί και η απαραίτητη έκταση αμπελώνων τους.

– Πόσο ψηλά ακόμα μπορεί να φτάσει το ελληνικό κρασί; Και ποιο θα πρέπει να είναι το όραμα από εδώ και πέρα, για τους έλληνες οινοπαραγωγούς; Μπορούμε  να φτιάξουμε “μεγάλα κρασιά”, ακριβά, σπανία, μεγάλης παλαίωσης;
Όλοι οι εμπλεκόμενοι με την παραγωγή του ελληνικού κρασιού γνωρίζουν ότι το επόμενο βήμα στην ποιοτική αναβάθμισή του μπορεί να γίνει μέσω της εξέλιξης στον αμπελουργικό τομέα. Το αμπέλι, λοιπόν, η έρευνα, η κλωνική επιλογή των ποικιλιών, ο καθορισμός των υποζωνών… αυτά βρίσκονται στο στόχαστρό τους, δείχνοντας τον δρόμο που οδηγεί στην παραγωγή των ‘μεγάλων κρασιών’.

– Παρά την οινική μας πρόοδο, το χύμα κρασί παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή. Που την αποδίδετε; Πως μπορεί το εμφιαλωμένο κρασί να βρει τη θέση του σε ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, ειδικά κοντά στους τόπους οινοπαραγωγής;
Το house wine είναι μία πραγματικότητα σε όλες τις οινοπαραγωγές χώρες. Φυσικά, προτείνεται δίπλα στα εμφιαλωμένα κρασιά της κάθε περιοχής και ο πελάτης κάνει την επιλογή του. Συνεπώς, για τη ελληνική πραγματικότητα, το εμφιαλωμένο κρασί θα βρει τη θέση του σε μεζεδοπωλεία στις αμπελουργικές περιοχές, όταν το ζητήσει ο ίδιος ο πελάτης. Η εκπαίδευση, δηλαδή, του καταναλωτή και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού είναι ο μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση.

– Είστε επικεφαλής και του Wine Plus, ενός ινστιτούτου που με έδρα τη Θεσσαλονίκη εκδίδει περιοδικά, διοργανώνει εκθέσεις κρασιού και διάφορες γευσιγνωσίες, και ακόμα ταξίδια οινικού ενδιαφέροντος και πολλά ακόμα. Παραδίδετε και σεμινάρια για επαγγελματίες ή και απλούς εραστές του κρασιού που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την οινική απόλαυση;
Μια από τις δραστηριότητες της Wine Plus είναι και η διοργάνωση σεμιναρίων καθώς και του Wine Club THESSALONIKI’96, το οποίο φέτος βρίσκεται στην 24η χρονιά λειτουργίας. Με τακτικές γευστικές δοκιμές που καλύπτουν όλο το φάσμα της αμπελοοινικής επικαιρότητας, απευθυνόμαστε τόσο οι επαγγελματίες του κλάδου, όσο και οι εραστές του κρασιού.

«Η πρώην ΠΓΔΜ παράγει και εξάγει κρασιά. Έχω δοκιμάσει ορισμένα και κάποια από αυτά είναι, όντως, αρκετά ενδιαφέροντα».

Η Βόρεια Ελλάδα όπου εδρεύετε είναι γεμάτη αμπελώνες. Ποια οινοποιεία της περιοχής σας θα προτείνατε στους αναγνώστες μας να επισκεφτούν;
Είναι αλήθεια ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει πανέμορφους αμπελώνες, καθώς επίσης και οινοποιούς που έχουν επενδύσει στον οινοτουρισμό. Θα πρότεινα λοιπόν στους αναγνώστες σας να επισκεφτούν το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, το Κτήμα Βιβλία Χώρα στην Καβάλα και τα οινοποιεία της Δράμας (είναι όλα εξαιρετικά). Και λίγο πιο μακριά, το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο.

– Κρασιά όμως παράγει και εξάγει και η Βόρεια Μακεδονία, η πρώην ΠΓΔΜ. Λέγεται μάλιστα ότι είναι υψηλής ποιότητας. Τα έχετε δοκιμάσει;
Ναι, η πρώην ΠΓΔΜ παράγει και εξάγει κρασιά. Έχω δοκιμάσει ορισμένα σε διεθνείς εκθέσεις, και κάποια από αυτά είναι, όντως, αρκετά ενδιαφέροντα. Ξέρετε, όμως, ενδιαφέροντα κρασιά, παράγονται πλέον -σχεδόν- σε κάθε σημείο του πλανήτη.

– Πού μπορούν οι φίλοι του κρασιού να προμηθευτούν το βιβλίο σας;
Το βιβλίο βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 – ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες, ανερχόμενες ποικιλίες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top