Πώς το ζητάμε, για να μας το φέρει το παιδί;

Νεμέα Παπαϊωάννου, την «απλή», γιατί υπάρχουν κι άλλες Νεμέες Παπαϊωάννου, όπως τα «Παλαιά Κλήματα» ή το «Terroir». Αν και στα κρασιά του Παπαϊωάννου δεν υπάρχει κρασί που να του ταιριάζει η λέξη «απλό»…

 

Θα μας τινάξει τις οικονομίες στον αέρα;        

Για τις Νεμέες Παπαϊωάννου, που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη –στα €50 και πάνω! Με αυτό που συστήνουμε θα είστε μια χαρά με €9,30 στην κάβα της γειτονιάς σας.

 

Πες και τι σταφύλι είναι, για να το παίζουμε ξερόλες.

Όπου βλέπουμε Ονομασία Προέλευσης Νεμέα στην ετικέτα σημαίνει ότι το κρασί πρέπει να είναι 100% Αγιωργήτικο – μια γοητευτική ποικιλία και μια μεγάλη μας ελπίδα για τις εξαγωγές. Μαλακά, μοντέρνα ερυθρά κρασιά, με πλούσιο σώμα, μαλακές ταννίνες και γλυκά αρώματα.

 

Τι του βρήκες, δηλαδή; 

Είναι ένα κρασί φτιαγμένο από έναν μεγάλο αρτιζάνο του Ελληνικού Αμπελώνα, τον Θανάση Παπαϊωάννου. Αν ο κύριος Θανάσης είχε γεννηθεί στην Βουργουνδία, θα είχαν φωτογραφία του στο εικονοστάσι οι μισοί οινόφιλοι της υφηλίου. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά φαίνονται και στο ποτήρι: έντονη μύτη, γεμάτη γλυκά μπαχαρικά, ώριμα κόκκινα φρούτα, όπως το κεράσι και η φράουλα, ενώ το βαρέλι δίνει βάθος. Στο στόμα είναι βελούδινο, όσο πρέπει γεμάτο και πυκνό.

 

Αν ρωτήσουμε κι έναν ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;

Ρωτήσαμε τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, ιδιοκτήτη του Κτήματος Γαία, επίσης στην Νεμέα, και μας είπε: «Η Νεμέα Παπαϊωάννου έχει σημαντική, ηθική υπόσταση. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος ντόπιος που έκανε κάθετη παραγωγή, από το αμπέλι στο μπουκάλι. Χωρίς αυτή την Νεμέα, όλοι οι άλλοι δεν θα υπήρχαμε».

 

Πόσο να πιω, για να μην έχει να μου λέει ο γιατρός; 

Το κρασί αυτό έχει 13,5 % αλκοόλ και οι φωστήρες μας λένε ότι πρέπει να πίνουμε το πολύ 40 ml καθαρής αλκοόλης αν είμαστε άνδρες και 30 ml αν είμαστε γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει λίγο κάτω από την μισή φιάλη για τους κυρίους κι ένα ποτηράκι λιγότερο για τις κυρίες. Άρα, παίρνετε μια φιάλη οι δυό σας και αφήνετε και λίγο για τους σερβιτόρους

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top