Master με €9.30: Η «Νεμέα» (2007), του Κτήματος Παπαϊωάννου

Ο μοναδικός Έλληνας Master of Wine επιλέγει τα κορυφαία κρασιά με λιγότερο από 10 ευρώ!

 

Πώς το ζητάμε, για να μας το φέρει το παιδί;

Νεμέα Παπαϊωάννου, την «απλή», γιατί υπάρχουν κι άλλες Νεμέες Παπαϊωάννου, όπως τα «Παλαιά Κλήματα» ή το «Terroir». Αν και στα κρασιά του Παπαϊωάννου δεν υπάρχει κρασί που να του ταιριάζει η λέξη «απλό»…

 

Θα μας τινάξει τις οικονομίες στον αέρα;        

Για τις Νεμέες Παπαϊωάννου, που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη –στα €50 και πάνω! Με αυτό που συστήνουμε θα είστε μια χαρά με €9,30 στην κάβα της γειτονιάς σας.

 

Πες και τι σταφύλι είναι, για να το παίζουμε ξερόλες.

Όπου βλέπουμε Ονομασία Προέλευσης Νεμέα στην ετικέτα σημαίνει ότι το κρασί πρέπει να είναι 100% Αγιωργήτικο – μια γοητευτική ποικιλία και μια μεγάλη μας ελπίδα για τις εξαγωγές. Μαλακά, μοντέρνα ερυθρά κρασιά, με πλούσιο σώμα, μαλακές ταννίνες και γλυκά αρώματα.

 

Τι του βρήκες, δηλαδή; 

Είναι ένα κρασί φτιαγμένο από έναν μεγάλο αρτιζάνο του Ελληνικού Αμπελώνα, τον Θανάση Παπαϊωάννου. Αν ο κύριος Θανάσης είχε γεννηθεί στην Βουργουνδία, θα είχαν φωτογραφία του στο εικονοστάσι οι μισοί οινόφιλοι της υφηλίου. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά φαίνονται και στο ποτήρι: έντονη μύτη, γεμάτη γλυκά μπαχαρικά, ώριμα κόκκινα φρούτα, όπως το κεράσι και η φράουλα, ενώ το βαρέλι δίνει βάθος. Στο στόμα είναι βελούδινο, όσο πρέπει γεμάτο και πυκνό.

 

Αν ρωτήσουμε κι έναν ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;

Ρωτήσαμε τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, ιδιοκτήτη του Κτήματος Γαία, επίσης στην Νεμέα, και μας είπε: «Η Νεμέα Παπαϊωάννου έχει σημαντική, ηθική υπόσταση. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος ντόπιος που έκανε κάθετη παραγωγή, από το αμπέλι στο μπουκάλι. Χωρίς αυτή την Νεμέα, όλοι οι άλλοι δεν θα υπήρχαμε».

 

Πόσο να πιω, για να μην έχει να μου λέει ο γιατρός; 

Το κρασί αυτό έχει 13,5 % αλκοόλ και οι φωστήρες μας λένε ότι πρέπει να πίνουμε το πολύ 40 ml καθαρής αλκοόλης αν είμαστε άνδρες και 30 ml αν είμαστε γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει λίγο κάτω από την μισή φιάλη για τους κυρίους κι ένα ποτηράκι λιγότερο για τις κυρίες. Άρα, παίρνετε μια φιάλη οι δυό σας και αφήνετε και λίγο για τους σερβιτόρους

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στo ολοκαίνουργιο εστιατόριο του αναγεννημένου Αστέρα Βουλιαγμένης και... κελαηδήσαμε: αυθεντική ιταλική κουζίνα με ορίτζιναλ πρώτες ύλες (εδώ είναι το μυστικό), άψογο σέρβις και ανεπανάληπτη θέα στο Σαρωνικό. Τιμές; Πολύ λογικές για το παγκόσμιας κλάσης επίπεδο του resort.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας γιος πρώην σουβλατζήδων αποφάσισε να κόψει το κρέας και γράφει για το τελευταίο του τυλιχτό. Ένα τίμιο σουβλάκι σε ένα συνοικιακό στέκι στη Δάφνη με αρκετά χρόνια ιστορίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro