Master με €9.30: Η «Νεμέα» (2007), του Κτήματος Παπαϊωάννου

Ο μοναδικός Έλληνας Master of Wine επιλέγει τα κορυφαία κρασιά με λιγότερο από 10 ευρώ!

 

Πώς το ζητάμε, για να μας το φέρει το παιδί;

Νεμέα Παπαϊωάννου, την «απλή», γιατί υπάρχουν κι άλλες Νεμέες Παπαϊωάννου, όπως τα «Παλαιά Κλήματα» ή το «Terroir». Αν και στα κρασιά του Παπαϊωάννου δεν υπάρχει κρασί που να του ταιριάζει η λέξη «απλό»…

 

Θα μας τινάξει τις οικονομίες στον αέρα;        

Για τις Νεμέες Παπαϊωάννου, που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη –στα €50 και πάνω! Με αυτό που συστήνουμε θα είστε μια χαρά με €9,30 στην κάβα της γειτονιάς σας.

 

Πες και τι σταφύλι είναι, για να το παίζουμε ξερόλες.

Όπου βλέπουμε Ονομασία Προέλευσης Νεμέα στην ετικέτα σημαίνει ότι το κρασί πρέπει να είναι 100% Αγιωργήτικο – μια γοητευτική ποικιλία και μια μεγάλη μας ελπίδα για τις εξαγωγές. Μαλακά, μοντέρνα ερυθρά κρασιά, με πλούσιο σώμα, μαλακές ταννίνες και γλυκά αρώματα.

 

Τι του βρήκες, δηλαδή; 

Είναι ένα κρασί φτιαγμένο από έναν μεγάλο αρτιζάνο του Ελληνικού Αμπελώνα, τον Θανάση Παπαϊωάννου. Αν ο κύριος Θανάσης είχε γεννηθεί στην Βουργουνδία, θα είχαν φωτογραφία του στο εικονοστάσι οι μισοί οινόφιλοι της υφηλίου. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά φαίνονται και στο ποτήρι: έντονη μύτη, γεμάτη γλυκά μπαχαρικά, ώριμα κόκκινα φρούτα, όπως το κεράσι και η φράουλα, ενώ το βαρέλι δίνει βάθος. Στο στόμα είναι βελούδινο, όσο πρέπει γεμάτο και πυκνό.

 

Αν ρωτήσουμε κι έναν ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;

Ρωτήσαμε τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, ιδιοκτήτη του Κτήματος Γαία, επίσης στην Νεμέα, και μας είπε: «Η Νεμέα Παπαϊωάννου έχει σημαντική, ηθική υπόσταση. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος ντόπιος που έκανε κάθετη παραγωγή, από το αμπέλι στο μπουκάλι. Χωρίς αυτή την Νεμέα, όλοι οι άλλοι δεν θα υπήρχαμε».

 

Πόσο να πιω, για να μην έχει να μου λέει ο γιατρός; 

Το κρασί αυτό έχει 13,5 % αλκοόλ και οι φωστήρες μας λένε ότι πρέπει να πίνουμε το πολύ 40 ml καθαρής αλκοόλης αν είμαστε άνδρες και 30 ml αν είμαστε γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει λίγο κάτω από την μισή φιάλη για τους κυρίους κι ένα ποτηράκι λιγότερο για τις κυρίες. Άρα, παίρνετε μια φιάλη οι δυό σας και αφήνετε και λίγο για τους σερβιτόρους

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συναντήσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς του πρωτοποριακού Ergon House στη Μητροπόλεως, με έντονη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, και μας μίλησαν για το πάθος που τρέφουν για τον αυθεντικό καφέ. Δύο πραγματικοί Taficionados.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ναι, η όπερα μπορεί να παντρευτεί με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε ένα μενού που μοιάζει με γευστική γεωγραφία της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή απέκτησε το δικό της ρεστοράν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro