Top 5 Top-5 ξηρές Μαυροδάφνες

Μπορεί ο Γερμανός Gustav Clauss να έγραψε ιστορία δημιουργώντας τον μύθο της γλυκιάς Μαυροδάφνης, όμως οι σύγχρονες ξηρές εκδοχές θα τον έκαναν να φάει τα μουστάκια του! Ο Σίμος Γεωργόπουλος τις λατρεύει και προτείνει πέντε ακαταμάχητες ετικέτες.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
_MG_2297

Την αρχαιοελληνική λέξη για το παγώνι επέλεξε σαν όνομα η οικογένεια Παρπαρούση, όμως μάλλον θα έπρεπε να προτιμήσει αυτήν του ταύρου, αφού η Μαυροδάφνη της διαθέτει τρομακτική δύναμη και σώμα. (Η φωτογράφηση έγινε στην κάβα ΚΥLIX, Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, Τηλ.: 210 72 45 143 – 4).

Κτήμα Μερκούρη-Daphne NeraΚτήμα Μερκούρη, Daphne Nera, 18,50€
Το οινοποιείο που έχει ταυτιστεί με την ξηρή Μαυροδάφνη προσφέρει, εκτός από τα υπέροχα blend, και μια καθαρόαιμη έκφραση της ποικιλίας. Αν τα Άρλεκιν δεν σας εκφράζουν, τότε στη Daphne Nera θα βρείτε τον δικό σας Σαρτρ! Σύνθετα αρώματα λουλουδιών, μούρων και ιπποφαούς, δύστροπο, δυσνόητο στόμα γεμάτο αυστηρότητα και γευστικό μάκρος και στέρεα κατασκευή που θα φθάσει στο απόγειο μετά τη δεκαετία.

 

Κτήμα Παπαργυρίου, ΜαυροδάφνηΚτήμα Παπαργυρίου, Μαυροδάφνη, 12,00€
Επιδόσεις που κόβουν την ανάσα για το κτήμα της Ορεινής Κορινθίας με το ψυχρό κλίμα και τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις να μπουστάρουν τα κρασιά του με υπέροχες οξύτητες και φοβερή συμπύκνωση. Άνθη, μαύρη σταφίδα και αρχική γλύκα στο στόμα είναι αυτά που κανείς θα απολαύσει πριν ισοπεδωθεί από «τριαξονική» ορμή και βουνά από τανίνες. Οι τολμηροί το βάζουν στα ποτήρια τώρα, οι υπόλοιποι σε μια πενταετία.

 

Taos-200x500Οινοποιία Παρπαρούση, Tαώς, 21,00€
Την αρχαιοελληνική λέξη για το παγώνι επέλεξε σαν όνομα η οικογένεια Παρπαρούση, όμως μάλλον θα έπρεπε να προτιμήσει αυτήν του ταύρου, αφού η Μαυροδάφνη της διαθέτει τρομακτική δύναμη και σώμα. Εκτός βέβαια αν είχε στο μυαλό της το άνοιγμα της μαγευτικής αρωματικής ουράς που αποκαλύπτει φασκόμηλα, δεντρολίβανα, δάφνες και μπαχάρια σε έναν καμβά από συμπαγές, ώριμο μαύρο φρούτο. Ουάου!

 

Melissinos MavroMelissinos Winery, Mavro, 13,80€
Εντυπωσιασμένος έμεινα από την πρώτη επαφή μου με την εξαιρετική δουλειά του Κεφαλλονίτικου οινοποιείου Melissinos. Η Μαυροδάφνη του μάλιστα είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσει τους πάντες, αφού διαθέτει τόνους μαύρων φρούτων και μελάσας, φοβερή συμπύκνωση και υπέροχα ωριμασμένες τανίνες. Η μοσχοβολιστή δρυς είναι βέβαια ακόμα λίγο τονισμένη ‒ποιός όμως μπορεί να περιμένει;

 

Αχαιών Οινοποιητική, Laura NeraΑχαιών Οινοποιητική, Laura Nera, 9,00€
Όποιος δεν θέλει η Μαυροδάφνη του να έχει τα μούσκουλα των τύπων στο Gordie Shore ας δοκιμάσει την πρόταση του δραστήριου οινοποιείου του Αιγίου. Η single vineyard Laura Nera γεμίζει το ποτήρι με έντονα αρώματα λουλουδιών και φρούτων αλλά και νεανικό, ανάλαφρο γευστικό μπρίο. Και όλα αυτά μάλιστα χωρίς να θυσιάσει ούτε την απαραίτητη πίκρα στην επίγευση αλλά ούτε και τη δομή για μια 3χρονη παλαίωση.

Οι τιμές των κρασιών είναι ενδεικτικές.

 

Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι «οινογράφος» και γευσιγνώστης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Φυτικά τυριά, εναλλακτικά burgers, φαλάφελ με σος ταχίνι και φυσικά εκλεκτός καφές Taf. To 'ΑV IT στη Γλυφάδα είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των vegan και άκρως υγιεινών πιάτων. Η Αυγή Ιατρού μοιράστηκε μαζί μας τη λατρεία της για τον καφέ και την ηθική του. Και, ναι, τον πίνει πάντα σκέτο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο διαπρεπής οινολόγος και συγγραφέας σε μια απρόβλεπτη αυτοσυνέντευξη -αυτοανάλυση με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο, «Οινεμπόριο».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με άπλετη θέα στην ιερό βράχο της Ακρόπολης -και στο εμβληματικό Μουσείο- ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τεστάρει ένα νέο, χαμηλού προφίλ μπαρ εστιατόριο με φιλόδοξα τάπας (μακαρόν φουαγκρά, νιγκίρι λευκής μελιτζάνας...)καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro