Έτοιμοι για την πρώτη δοκιμή! Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Πήγαμε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης που από τις 29 Μαρτίου λάμπει ξανά υπό τη νέα διοίκηση της Four Seasons. Το εμβληματικό παραθεριστικό συγκρότημα που από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 αποτελεί το κόσμημα της πευκόφυτης αττικής Ριβιέρας, έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του έπειτα από ριζική ανακαίνιση και υποδέχεται ξανά τους επισκέπτες του. Το δέος που μας κατέλαβε όταν βρεθήκαμε και εμείς στο ίδιο θέρετρο που κάποτε διέμειναν προσωπικότητες, σταρ και πολιτικοί όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Μπάρακ Ομπάμα, ήταν απτό. Μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσει κανείς για να την νιώσει στο πετσί του.

Άπλετο φως, θέα, ξύλο και δερμάτινοι μπλε καναπέδες. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Mercato στα ιταλικά θα πει αγορά και είναι το όνομα της ιταλικής τρατορίας που βρίσκεται στο αναγεννημένο ξενοδοχείο Ναυσικά εντός του «πριγκιπάτου» του Αστέρα. Το όνομα της ταιριάζει γάντι, καθώς αποτελεί μια «αγορά» πιάτων βασισμένων στις καλύτερες πρώτες ύλες της γειτονικής χώρας. Σπιτικά ζυμαρικά, τυριά με γεμάτη γεύση και πικάντικα σαλάμια, είναι όλα τους εδώ. Ο χώρος σε εντυπωσιάζει με τη ζεστή αισθητική του που μπλέκει σύγχρονα στοιχεία όπως το πανταχού παρόν μέταλλο με αρ ντεκό αντικείμενα και ρετρό έπιπλα. Το αποτέλεσμα αναπαράγει αισθητικά την αίγλη του παρελθόντος, καταφέρνοντας την ίδια στιγμή να δείχνει νέο και φρέσκο.

Το μπαρ στην άκρη της τρατορίας. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Η ειδυλλιακή θέα μέσα από την τεράστια τζαμαρία που χωρίζει τον εσωτερικό χώρο της τρατορίας από την πελώρια βεράντα -η οποία δεν είχε ακόμη ανοίξει όταν την επισκεφθήκαμε- σε τραβάει σαν μαγνήτης. Το μάτι ταξιδεύει στο Σαρωνικό κόλπο, ενώ τα ψαροπούλια κόβουν βόλτες στον αττικό ουρανό. Και παρότι μείναμε μέσα, εγώ ένιωθα κυριολεκτικά σαν να αιωρούμουν πάνω από τη θάλασσα.

Τοίχοι επενδυμένοι με ξύλο, πολυτελή χαλιά και ένας αρ ντεκό καθρέφτης συνθέτουν ένα σκηνικό πολυτελείας. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Καθίσαμε σε ένα τραπέζι με υπέροχο φως και μας έφεραν ένα ακόμη, βοηθητικό, για να χωρέσουν όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε. Για τις επιλογές, δεν χρειάστηκε να συμβουλευτούμε κατάλογο. Δώσαμε carte blanche στον Ιταλό σεφ Ρομπέρτο Κανάτα, ο οποίος μας περιποιήθηκε δεόντως με πρώτο-primo, πλατό τυριών-αλλαντικών, ζυμαρικά και τιραμισού.

Παραδοσιακό τυρί burrata πάνω σε τοματίνια, φύλλα βασιλικού και ελαιόλαδο. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Εν αρχή, βέβαια, είναι πάντα ο οίνος. Λευκός, ξηρός, ήπιος, φρουτώδης και αρωματικός. Το κρασί Pinot Grigio της Santa Margherita από τη valle dell’Adige της βορειοανατολικής Ιταλίας που μας πρότεινε ο σερβιτόρος, αποτέλεσε την τέλεια επιλογή για να ξεκινήσουμε χαλαρά το γεύμα μας. Το primo που σερβιρίστηκε στο τραπέζι μας μέσα σε ένα πιάτο ζωγραφισμένο στο χέρι -το καθαρίσαμε με τη βοήθεια φοκάτσιας, απλά για να δούμε το σχέδιο (lol)- ήταν η Burrata «La Classica» (€13). Ένα πουγκάκι από μοτσαρέλα με κρεμώδη καρδιά, συνοδευμένο με τοματίνια, φρέσκα φύλλα βασιλικού και ελαιόλαδο.

Το Mercato εστιάζει σε αυθεντικά, απλά πιάτα. Σε αυτά που για έναν Ιταλό αποτελούν τη δική του «μαμαδίστικη» κουζίνα.

“Τα αλλαντικά κόβονται παρουσία του πελάτου” και για να τα απολαύσετε σπίτι σας. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Συνεχίσαμε με ένα γεναιόδωρο πλατό φρεσκοκομμένων αλλαντικών και τυριών, το οποίο σερβιρίστηκε με φοκάτσια και γευστικότατο chutney. Αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα μόνο τυρί από όλα όσα δοκίμασα, αυτό είναι σίγουρα το πεκορίνο με σαφράν και πιπέρι, ενώ το πιο σπέσιαλ αλλαντικό ήταν το τρυφερό, σχεδόν φρουτώδες προσούτο από το Σαν Ντανιέλε, μια περιοχή της βορειοανατολικής Ιταλίας ανώτερη και από την Πάρμα για το προσούτο που παράγει.

Πλατό τυριών-αλλαντικών, φοκάτσια, chutney και… mostarda di frutta. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Αυτό που με ξάφνιασε, πάντως, στο πλατό ήταν ένα τόσο δα μπολάκι με mostarda di frutta. Αυτά τα καραμελωμένα κομμάτια φρούτου που είναι εμποτισμένα σε σιρόπι αρωματισμένο με σινάπι. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ πριν. «Τι είναι αυτά; Ας φάω ένα!» είπα και, στη συνέχεια, ενθουσιάστηκα. Αν σας αρέσει το τζίντζερ, θα τα λατρέψετε. Η γλυκόξινη γεύση τους μου φάνηκε τόσο σπάνια και εξωτική που πλέον την αναζητώ ξανά. Ένα σάλι έτρεξε.

Linguine alle Vongole & Bottarga. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Πάμε στα ζυμαρικά, τα οποία τα φτιάχνει ο σεφ με τα χεράκια του (όλα, εκτός από τα λιγκουίνι). Το πρώτο πιάτο που δοκιμάσαμε είναι το Linguine alle Vongole & Bottarga (€19). Πρόκειται για ένα γευστικά ισορροπημένο και ελαφρύ πιάτο σπιτικών λιγκουίνι με αχιβάδες, σκόρδο, πιπεριά τσίλι, ντομάτα και πούδρα αβγοτάραχου. Μεσόγειος! Στη συνέχεια, δοκίμασα μια πιρουνιά από τα ζυμαρικά Chittara alla Carbonara (€14). Και σας διαβεβαιώνω πως πρόκειται για αυθεντική καρμπονάρα. Το σπαγγέτι κιτάρα -πιο χοντρό από το κανονικό- μπλέκει με guanciale (το κομμάτι του χοιρινού ανάμεσα στο λαιμό και το μάγουλο), αβγό, τυρί πεκορίνο και μαύρο πιπέρι, ασφαλώς χωρίς προσθήκη κρέμας γάλακτος.

Chittara alla Carbonara. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Επική η καρμπονάρα με guanciale (το κομμάτι του χοιρινού ανάμεσα στο λαιμό και στο μάγουλο), αβγό, τυρί πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ασφαλώς χωρίς προσθήκη κρέμας γάλακτος.

Τιραμισού σε ιταλική πορσελάνη. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Κλείσαμε το γεύμα με παραδοσιακό τιραμισού μέσα σε σερβίτσιο από ιταλική πορσελάνη. Το έφερα μπροστά στη μύτη μου να μυρίσω το αληθινό κακάο, το άφησα ξανά στο τραπέζι και έμπηξα το κουτάλι μέσα του. Είναι ένα όνειρο. Ένα από τα καλύτερα τιραμισού που έχω φάει στη ζωή μου αφού στα φαινομενικά απλά γλυκά φαίνεται η μαστοριά του σεφ. Το κακάο, η κρέμα μασκαρπόνε, το ζυγισμένο αλκοόλ, η σωστή θερμοκρασία, δημιουργούν έναν μίνι οργασμό ευφορίας.

Ο Ιταλός σεφ Ρομπέρτο Κανάτα επί το έργον. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Αφού φάγαμε, ζητήσαμε από το σεφ να μας πει δυο λόγια για τη φιλοσοφία του Mercato. Άνετος και χαμογελαστός, μας εξήγησε ότι εστιάζει σε απλά πιάτα, σε αυτά που για έναν Ιταλό αποτελούν τη δική του «μαμαδίστικη» κουζίνα. Τα ζυμαρικά, όπως σημειώσαμε και νωρίτερα, τα φτιάχνει όλα εκτός από τα λιγκουίνι ο ίδιος από την αρχή ενώ, όπως μας επισήμανε, κάθε πρώτη ύλη προέρχεται από την αντίστοιχη περιοχή της Ιταλίας με τη μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή της.

Κοπή – τσιγαρόχαρτο χωρίς οξείδωση στην χειροκίνητη μηχανή. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Τι προτείνει ο σεφ; Θεωρεί must τα ζυμαρικά αν και ως γνήσιος Μιλανέζος -τοπικιστής στο φαγητό του όπως όλοι οι Ιταλοί που τσακώνονται μεταξύ τους για το που φτιάχνουν καλύτερα την τάδε ή τη δείνα συνταγή- από τα πιάτα του μενού προτιμάει το Risotto Asparagi (€14), ένα παραδοσιακό ριζότο με σπαράγγια το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό πιάτο της πόλης καταγωγής του. Το συνοδεύει ιδανικά με ένα ποτήρι τοσκανέζικο pinot nero και κλείνει το γεύμα του, εννοείται, με τιραμισού.

Αλλαντικά προς πώληση στο delicatessen του Mercato. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Και τώρα μια μικρή αποκάλυψη: το ξύλινο πάσο που χωρίζει την κουζίνα του εστιατορίου από την τραπεζαρία λειτουργεί και κυριολεκτικά ως αγορά (mercato). Εκεί μπορεί κανείς να αγοράσει έτοιμα ζυμαρικά, τυριά, αλλαντικά και άλλα από τα καλούδια με τα οποία φτιάχνονται τα πιάτα του μενού. Έτσι, για να μεταφέρει την ιταλική εμπειρία στο σπίτι του και να δοκιμάσει τις δικές του μαγειρικές ικανότητες.

Γκοργκοντζόλα, κανείς; Το μαυλιστικό μπλε τυρί των Ιταλών. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Ενώ απομακρυνόμαστε από το εστιατόριο, από τα ηχεία ακούγεται ιταλική μουσική. Κοιτάζουμε για τελευταία φορά τη θέα της πισίνας με τα «φυτεμένα» μέσα της ελαιόδεντρα και τις ιδιωτικές παραλίες που απλώνονται κάτω από τα πόδια μας. Ευθεία μπροστά μας ο Σαρωνικός μας κάνει να νιώθουμε ελαφρείς. Μείναμε στο θέρετρο τέσσερις ώρες -για δουλειά- και φύγαμε σαν να κάναμε κανονικό ταξιδάκι αναψυχής.

 

INFO: Four Seasons Astir Palace, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη. Τηλ. 210 8901040.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Four Seasons στον «Αστέρα» ανοίγει σε τρεις μήνες. Δείτε πώς θα είναι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top