Πρώτη ματιά στο νέο Mr. Pug: Τα περίφημα Bao του Βενιέρη από τη Μύκονο και το Χαλάνδρι, τώρα και στο κέντρο

Ο αφρατούλης Mr Pug, σε εκδοχή «Cuisine Fusion Asiatique» πιάνει κέντρο, γαβγίζει νόστιμα και μας προτείνει νεο-ασιατική κουζίνα με ταϊλανδέζικο άρωμα και ελληνικές πινελιές.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Μια φρέσκια εκδοχή της πολυασιατικής (κυρίως ταϊλανδέζικης) κουζίνας, με ελληνικές επιρροές αλλά και ντόπια υλικά όπως η μυκονιάτικη λούζα.

Με τον chef Γιώργο Βενιέρη δεν γνωριζόμαστε πολύ καιρό. Θυμάμαι ήταν πριν τέσσερα χρόνια, όταν δοκίμασα για πρώτη φορά την κουζίνα του αλλά και τα απίστευτα ψωμάκια ατμού, τα γνωστά πλέον και πολύ της μόδας τελευταία bao buns, που έφτιαχνε με μαεστρία από τότε. Ούτε στιγμή δεν έχει σβηστεί από την μνήμη μου αυτή η αφράτη, απαλή αίσθηση που είχαν, ούτε βέβαια και η νοστιμιά τους. Κάθε φορά που οι δρόμοι μας συναντιούνταν, πάντα του ζητούσα ένα –δηλαδή παραπάνω από ένα. Για καλή μου τύχη – ατυχία πριν από δύο περίπου χρόνια, άνοιξε και την καντίνα Mr. Pug’s Canteen, σε ένα πεζόδρομο στο Χαλάνδρι και τα φημισμένα του bao βρήκαν εκεί την κατοικία τους. Με έσωσε το γεγονός ότι εγώ μένω στο κέντρο και όχι κάπου στα βόρεια, διαφορετικά κάθε μέρα θα περίμενα στις ουρές που σχηματίζονται για ένα από αυτά τα «διαβολεμένα» νόστιμα ατμοψωμάκια.

Στην γωνία Νίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου, στις παρυφές της Πλάκας, για σταμναγκάθι tempura και Ταϊλανδέζικο brunch.

Όμως η τύχη – ατυχία μου κράτησε λίγο. Γιατί; Διότι πρόσφατα, μόλις πριν λίγες μέρες, ο Γιώργος άνοιξε το Mr. Pug στο κέντρο της Αθήνας όποτε και η δικαιολογία της απόστασης για μένα παύει να υπάρχει. Στη γωνία Νίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου, στις παρυφές της Πλάκας, εκεί όπου ήταν πριν το 333 & Chef’s workshop, εγκαταστάθηκε η αθηναϊκή εκδοχή του -αρχικά- μυκονιάτικου εστιατορίου. Έτσι το εσωτερικό ανανεώθηκε, μπήκαν κουρτίνες σε πράσινες αποχρώσεις, λίγα τραπέζια μέσα (μόλις τέσσερα στο ισόγειο), η μπάρα συμμαζεύτηκε, στο πάτωμα στρώθηκε ξύλο και προστέθηκαν κάποιες μικρές λεπτομέρειες με ασιατικές αναφορές. Άλλωστε προς τα εκεί θα κοιτάζει και η κουζίνα. Προς την Ασία και ειδικά την Ταϊλάνδη. «Μπλέξαμε την ελληνική με την ταϊλανδέζικη και φτιάξαμε ένα δικό μας blend με πιο σύγχρονες αναφορές» μου λέει ο Γιώργος και πριν προλάβω να τον ρωτήσω, συνεχίζει: «ναι, θα έχουμε και bao buns, για να ηρεμήσεις».

Ο σεφ Χρήστος Γλωσσίδης και τα nempad thai rolls (ή αλλιώς ταιλανδέζικα ρολά με γαρίδες, αρωματικά και τσίλι).

Στην ουσία πρόκειται για μια μεταφορά της φιλοσοφίας του εστιατορίου της Μυκόνου, στο Αθηναϊκό κέντρο. Με προϊόντα και από το νησί. Αυτό δηλαδή που δεν κάνει εκεί τόσα χρόνια. Παράδοξο; Όχι, γιατί έτσι είναι ο Γιώργος: απρόβλεπτος και ανατρεπτικός. Στην κουζίνα τώρα τοποθέτησε έναν παλιό του γνώριμο και μαθητή του, τον Χρήστο Γλωσσίδη. Ορισμένοι ίσως να τον θυμάστε από το περυσινό Master Chef όπου τερμάτισε δεύτερος. Όμως ο Χρήστος είναι χρόνια στις κουζίνες μαζί με τον Βενιέρη και από ότι φαίνεται έχει εκπαιδευτεί πολύ καλά.

Στην κουζίνα του Mr Pug συναντάμε τον Χρήστο Γλωσσίδη που ίσως πολλοί να θυμάστε από τη συμμετοχή του στο περυσινό Master Chef.

Δεύτερη ανατροπή: Ο κατάλογος του Mr. Pug δεν έχει πρώτα και κυρίως, ενώ μερικά από τα πιάτα μπορείτε να τα παραγγείλετε και «με το κομμάτι». Δοκιμάζω το αυγό που έχει βράσει μέσα σε σάλτσα σόγιας, με μαύρο ρύζι στη βάση του και λούζα Μυκόνου, για να πάρω μια πρώτη γεύση από το ιδιαίτερο πάντρεμα ελληνικής και thai κουζίνας. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα dumplings με χοιρινό, τζίντζερ και μαγιονέζα από μαύρο σκόρδο. Θα ζητούσα και άλλο, αλλά έκανα «χώρο» για τα bao. Στον κατάλογο τα βρίσκουμε σε δύο εκδοχές: Το ένα με κοτόπουλο και φυστικοβούτυρο (γνώριμο από τα παλιά και πολύ αγαπημένο) και ένα πιο τολμηρό με foie gras και παπάγια, εξαιρετικής υφής. Ακόμα, το pulled duck bao burger (στρόγγυλο ψωμάκι) με πίκλες από μάνγκο και κρεμμύδι – η απάντηση του Βενιέρη στη μόδα του pulled pork που έχει φτάσει και στην Αθήνα. Δίπλα, το σταμναγκάθι tempura έπαιζε τρόπον τινά το ρόλο της τηγανητής πατάτας. Ανατροπή και πάλι. Νόστιμο και μάλιστα χωρίς πολλές φλυαρίες.

Ο Γιώργος Βενιέρης, ο σκυλάκος Mr. Pug και το επικό bao bun με κοτόπουλο πανέ και φυστικοβούτυρο – η απόλυτη κομφορτίλα.

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να συνεχίσω, αλλά είπα να μην το παρακάνω. Θα επιστρέψω σύντομα για να δοκιμάσω και τα ποτά που φτιάχνουν εδώ στο Mr. Pug. Ποτά από premium spirits που απλά θα «ηρεμούν» τις εντάσεις του φαγητού, δεν θα μπερδεύουν και θα έχουν συνοδευτικό χαρακτήρα. Θα επιστρέψω όμως και για το thai brunch που ετοιμάζουν με street food, σούπες και πολλές… μπανάνες (!) σε διάφορες εκτελέσεις. Σας κίνησα την περιέργεια;

 

//Νίκης 33 & Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ. 2103311436.

 

Διαβάστε ακόμα: PAX: Ζουμερά, οικονομικά και νόστιμα, για να γουστάρουν οι πάντες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το νέο εγχείρημα του «γκουρού» του εκλεκτού καφέ Γιάννη Ταλούμη ήρθε στην Ομήρου και προσφέρει μια ξεχωριστή αίσθηση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις των νέων τάσεων στην παραγωγή της σαμπάνιας και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα της αλλαγής του χρόνου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός -με το Pilot's Watch Chronograph Edition Le Petit Prince- το μεθυστικό, παλαιωμένο τσίπουρο Τσιλιλή Dark Cave.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα υλικά είναι φρέσκα, της εποχής και παντρεύονται μεταξύ τους με τρόπους πρωτότυπους αλλά όχι δήθεν. Ο σεμνός σεφ Νίκος Θωμάς έχει άποψη και για τη γευστική μνήμη και για την μοντέρνα κουζίνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro