Τα μύδια μαγειρεμένα με μαύρη μπίρα είναι απίθανα νόστιμα. Αξίζει να το δοκιμάσεις. (Φωτογραφία: bonappetit.com)

Για την Ιρλανδία και τους Ιρλανδούς τρέφω δυνατά συναισθήματα. Ούτε στη χώρα έχω πάει ούτε έχω γνωρίσει τους ανθρώπους της στην πραγματικότητα. Έχω όμως κλάψει απαρηγόρητη ως μικρό κορίτσι, διαβάζοντας απανωτά το «Υιέ μου Υιέ μου’, το «Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν», βλέποντας δεν θυμάμαι κι εγώ πόσες φορές στη μεγάλη οθόνη την «Κόρη του Ράϊαν», ακούγοντας ξανά και ξανά το γλυκό και θλιμμένο «Molly Malone».

Σήμερα οι Ιρλανδοί γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο τη γιορτή του St. Patrick. Κάνουν παρελάσεις, φωνάζουν, τραγουδούν και μεθούν με το μοναδικό τους τρόπο. Αρπάζουν στο διάβα τους όμορφες κοπέλες και τις παρασύρουν στο χορό, με πάθος άσβεστο για την πολύπαθη πατρίδα τους.

Για να τους τιμήσω, θα φτιάξω μύδια μαγειρεμένα με μαύρη μπίρα που είναι απίθανα νόστιμα και θα τα συνοδέψω με τι άλλο; Μαύρη ιρλανδέζικη μπίρα φυσικά. Θα τα κάνω λίγο καυτερά για να ταιριάζουν με τους φωνακλάδες Ιρλανδούς κι έτσι θα μπούμε δυναμικά στο γλέντι.

Φροντίζουμε να έχουμε ψήσει φέτες ολόφρεσκου ψωμιού με τραγανή κρούστα, τις οποίες τρίβουμε με μία σκελίδα σκόρδο. Η σάλτσα από τα μύδια προσφέρεται για επικές βούτες. (Φωτογραφία: Dude 4 Food)

Μύδια με ιρλανδέζικη μαύρη μπίρα (για 2 άτομα)

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 μικρό ψιλοκομμένο φινόκιο και 1-2 πιπερίτσες chili (με ή χωρίς τα σπόρια τους, ανάλογα με το πόσο αντέχουμε τα καυτερά). Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά προτού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Κατόπιν προσθέτουμε 1 μεγάλο ποτήρι μαύρη μπίρα και 1 φύλλο δάφνης.

Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε 1 κιλό μύδια με το τσόφλι τους (αφού βεβαίως τα έχουμε καθαρίσει επιμελώς). Καπακώνουμε το σκεύος και αφήνουμε τα μύδια να ανοίξουν και να μαγειρευτούν για λίγα μόνο λεπτά της ώρας. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν, τρίβουμε μπόλικο μαύρο πιπέρι και στολίζουμε με την πρασινάδα του φινόκιο (ή εάν δεν αρκεί, προσθέτουμε και λίγο άνηθο).

Παρουσιάζουμε το τηγάνι στο τραπέζι και σερβίρουμε κατευθείαν σε βαθιά πιάτα. Φροντίζουμε στο μεταξύ να έχουμε ψήσει φέτες ολόφρεσκου ψωμιού με τραγανή κρούστα, τις οποίες τρίβουμε με μία σκελίδα σκόρδο. Η σάλτσα από τα μύδια προσφέρεται για επικές βούτες.

Σε μία παραλλαγή της συνταγής, χρησιμοποιείται για το δέσιμο της σάλτσας η καταπληκτική υπόξινη sour cream.

Tips

• Εάν το καθάρισμα των μυδιών σας φαίνεται βουνό, θα βρείτε στο σουπερμάρκετ στα κατεψυγμένα προϊόντα, καθαρισμένα μύδια μεν, με το ένα τσόφλι άθικτο δε. Τα έχω δοκιμάσει και είναι καλής ποιότητας, χωρίς βεβαίως να συγκρίνονται με τα φρέσκα μύδια. Παρ’ όλα αυτά είναι μια μεσοβέζικη αποδεκτή λύση. Όμως, μην πάρετε μόνο ψίχα από μύδια, όλη η διασκέδαση είναι να παίξουν τα τσόφλια το ρόλο του κουταλιού και να αδειάζουν με θόρυβο στη βαθιά γαβάθα που θα έχετε βάλει στο τραπέζι γι’ αυτόν το σκοπό.
• Εάν πάρετε φρέσκα μύδια, μην τα αλατίσετε καθόλου – τα κατεψυγμένα ενδεχομένως να χρειαστούν λίγο αλάτι. Σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε τη σάλτσα προτού προσθέσετε αλάτι.
• Σε μία παραλλαγή της συνταγής, χρησιμοποιείται για το δέσιμο της σάλτσας η καταπληκτική υπόξινη sour cream. Δεν έχω καμία αντίρρηση, όμως θα πρέπει να την κυνηγήσετε πολύ, χωρίς να είμαι σίγουρη πως θα καταφέρετε να βρείτε την αυθεντική. Μη βάλετε απλή κρέμα γάλακτος, δεν αξίζει να επιβαρυνθείτε με άχρηστες θερμίδες χωρίς λόγο και αιτία.

Όταν κάποτε βρεθώ στους δρόμους του Δουβλίνου (in Dublin’s fair city, where the girls are so pretty), είμαι σίγουρη πως θα ακούσω το φάντασμα της δύσμοιρης Molly Malone να διαλαλεί τα ολοζώντανα μύδια της και θα τραγουδήσω μαζί της «cockles and mussels, alive, alive-O!».

 

Διαβάστε ακόμα: Το σαμιώτικο κρασί είναι θρύλος από την αρχαιότητα και εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top